Ispanija – keistų prietarų žemė
0 (0)

Holiday season Saison touristique Temporada turística

Ar esate prietaringas? O štai dauguma ispanų tikrai yra. Kviečiame susipažinti su dalykais, kurių vengia ar net netoleruoja prietaringiausi ispanai. Tikimės, kad šios žinios pravers ir jūsų kelionės į Ispaniją metu.

Ispanijoje, kaip ir bet kurioje šalyje, esama galybės prietarų, prietarėlių ir įsitikinimų. Kai kurie stipriai įsišakniję visame krašte, kiti – žinomi mažiau, o gal jau visai pamiršti. Kad ir kaip bebūtų, prietarai puikus būdas pažinti ne tik gyventojų pasaulėžiūrą, bet kažkiek ir krašto istoriją. Pavyzdžiui krikščioniškoje Ispanijoje daug prietarų yra atėję iš viduramžiais įsigalėjusių bažnyčios nuostatų ir mokymų. Tiesa, atkakliausiems prietarų šerlokams, reiktų keliauti tyrinėti kiekvieną atskirą Ispanijos regioną ar net kaimą. Tačiau šįkart apžvelkime bendriau ir su šypsena.

13 diena? Svarbu ne antradienį!

Jeigu jau turite bilietą į Ispaniją, tikrai nebijokite, jeigu ten skrisite 13 dieną penktadienį, nes tikrosios nelaimės ispanus aplanko 13 dieną antradienį.

Viena iš versijų, kodėl skaičius trylika yra nesėkmių ženklas, krikščioniškoje Ispanijoje siejama su paskutine vakariene, po kurios Jėzus buvo nukryžiuotas. Skaičius dvylika simblolizuoja apaštalų skaičių, o kas jo virš – gero nežada. Tad gerai pagalvokite Ispanijoje rinkdamiesi sau vietą prie stalo. Sakoma, jeigu užstalėje sėdi trylika žmonių, vienas iš jų greit mirs.

Ko nedovanoti ispanui?

Jeigu važiuodami į Ispaniją vežatės dovanų, tai verta įsidėmėti keletą dalykų. Venkite ispanui dovanoti geltonos spalvos daiktus – tai nesėkmės ženklas. Jos nuo senų laikų vengia tereodorai, o šiandien gal juokais, gal rimtai, ir garsiausios futbolo komandos. Taip pat ispanai patartų nepirkti aštrių daiktų (žirklių ar peilių) nei draugams, nei savo šeimai.

Wedding confetti

Ryžiai per vestuves?

Galbūt važiuojate į vestuves, tai žinokite, kad ispanai po ceremonijos išsijuosę žeria ryžius. Tai sėkmės ženklas. Sakoma, kad anksčiau ant jaunavedžių mesdavo saldainius, kurie nešė džiaugsmą ir vaisingumą. Šiandien gyva tradicija berti ryžius ar kviečius atsieina kiek pigiau.

Paskutinis gėrimas visada priešpaskutinis.

Vestuvėse jūs, be abejo, kelsite taurę ir sakysite tostą. Prietaringi ispanai nesako tosto laikydami vandens taurę, nes tai nežada gero jūsų paties asmeniniame gyvenime. Ir žinoma, keldami taurę ispanai visada stengiais žiūrėti į akis. Ispanai išlieka budrūs ir prašydami gėrimo bare: net ir prieš išeinant užsakomas tik priešpaskutis (isp. penúltima) gėrimas, nes paskutinis (isp. última) reiškia paskutinį prieš mirtį.

Būkite maloningi, kai kažkas nusičiaudėja

Palinkėjimas ¡Jesús! (liet. Jėzus) arba ¡salud! (liet. į sveikatą) gali padėti kitam žmogui išvengti ligų. Tad verta jų nepašykštėti. Ši žodinė tradicija atėjusi dar iš laikų, kai čiaudėjimas dažnai reiškė sunkių ligų pradžią. Palinkėjimu buvo saugojamasi nuo pasklidusios infekcijos ir net nuo paties velnio, kuris, pasirodo, gviešdavosi įlįsti į žmogų pro burną…

Jums spengia ausyse? Tai pasisekė!

Ispanijoje neapkarsta kelionės lėktuvu, net jei po skrydžio ima spengti ausyse! Būtinai paprašykite, kad greta esantis žmogus pasakytų kokį skaičių. Ispanai tiki, kad to numerio pirmoji raidė bus pirma jūsų mylimojo vardo raidė. Tiesa, dėl visa ko, dar pasitikrinkite pusę, sakoma: Kairė ausis reiškia meilę, dešinė neapykantą.“ Tad spengiant įgnybkite į kairę ausį, ir jūsų nekenčiantis asmuo įsikąs sau į liežuvį.

corrida

Nepradėkite dienos kairiąja koja

Kai ryte pabusite, išlikite budrūs, stebėkite kojas. Dar antikinė literatūra, pavyzdžiui rašytojas Petronijus (I a.), įspėja, kad žengdami į kambarį kairiąja koja užsitrauksite nesėkmę. Ispanai šitą seną išmintį atmena, sako, geriau kaire koja ir iš lovos nelipti.

Koja kaip koja, dešinės pusės taisyklė nemažiau svarbi. Viską, ką galima, reikia daryti į dešinę, palei laikrodžio rodyklę, o jei žiūrėsime istoriškai, palei saulę. Jeigu netyčia padarėte kažką prieš srovę, ispanas jums veikiausiai patars triskart persižegnoti arba atlikti kitokį trigubą veiksmą.

Iškritusią blakstieną per petį!

Pasirodo Ispaninjoje velnias surenka net blakstienas. Netekus blakstienos galima atsikratyti visų gresiančių pavojų. Taigi, jeigu iškrito blakstiena, dėkite ant išorinės delno pusės ir meskite per petį arba, padėkite ant nosies galiuko, sugalvokite norą ir nupūskite.

Bloga akis irgi bijo…

Nenustebkite, kad yra ispanų, kurie saugosi blogos akies (isp. mal de ojo). Dėl visa ko, saugokitės ir jūs, nes jos, matyt nuo neatmenamų viduramžių, dar tikrai esama Ispanijoje. Buvo manoma, kad žmonės, turintys išorinių regos defektų, kitam gali pridaryti nemažai žalos. Tiesa, šiandien, Ispanijoje tiesiog tikima, kad žmogus gali nužiūrėti, tad nepamirškite į lagaminą įsimesti česnako, aukso arba sidabro, o jei dar liks vietos – ir arklio pasagą.

Kad ir kas benutiktų, viskam yra priešnuodis, tad drąsiai keliaukite ir niekada nenutraukite savo nuostabios pažintinės kelionės, prietaringa ar ne, Ispanija jūsų laukia išskėstomis rankomis!

Parengė Eglė Galubavičiūtė

 

 

 

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.