Ką pataria darbdaviai, kaip gauti svajonių darbą?
0 (0)

dirbu

Vasarą į darbo rinką pradeda plūsti įvairias mokymo įstaigas šviežiai pabaigę absolventai, kupini vilčių pradėti karjerą išsvajotose darbovietėse. Deja, dažniausiai šios svajonės pradeda tirpti jau po pirmo darbo pokalbio, taip ir nesulaukus lemtingojo skambučio iš darbdavio. Kaip palikti tinkamą įspūdį pokalbio metu jaunuoliams tampa tikra mįsle. Tuo tarpu daugelis įmonių, ieškančių potencialių darbuotojų, teigia pasigendantys rimtai dirbti pasiruošusių kandidatų.

Pavyzdys – šiuo metu itin populiari kelionių konsultanto profesija. „Įsidarbinti turizmo industrijoje nori labai daug jaunimo, tačiau pernelyg dažnai susiduriame su problema, kuomet iš begalės pretendentų nerandame nė vieno tinkamo, – sakė kelionių organizatoriaus „Baltic Tours“ projektų vadovė Rasa Levickaitė. – Jaunimui stinga ne tik išmanymo kaip tinkamai parengti gyvenimo aprašymą, bet ir pačia profesija domimasi per menkai – kas antras kandidatas į kelionių konsultanto vietą tik per darbo pokalbį išsiaiškina, jog jo pareigos nėra keliauti“.

Tad kaip savo svajones paversti tikrove ir gauti svajonių darbą kelionių sektoriuje?

Ieškoti darbo pradėkite pavasarį

Tinkamiausias laikas įsidarbinti turizmo sektoriuje arba susirasti įmonę praktikai atlikti – ankstyvas pavasaris, kuomet iki vasaros sezono pradžios lieka keli mėnesiai. Vasarą turizmo įmonėse – pats darbymetis, tad kiekvienas darbdavys trokšta turėti jau apmokytą ir dirbti visu pajėgumu pasiruošusį specialistą.

Domėkitės geidžiama profesija

Ką tik studijas baigę ar tebestudijuojantys jaunuoliai dažnai baiminasi, jog negali pasigirti praktiniais įgūdžiais, tačiau, „Baltic Tours“ atstovės teigimu, tai nėra kliūtis gauti trokštamą darbą. „Didžiausią įspūdį padarys bendras turizmo rinkos supratimas, kalbų mokėjimas, korektiškas bendravimas bei kompiuterinis raštingumas, – sakė R. Levickaitė. – Taip pat labai svarbu iš anksto susipažinti su įmonės, kurioje norima įsidarbinti, teikiamomis paslaugomis“.

Personalo atrankų įmonės „Amston“ vadovaujanti partnerė Karina Kašalynienė pastebi, jog priimant naują darbuotoją vis svarbesnę vietą užima asmeninės žmogaus savybės bei vertybės: „Žinoma, per pokalbį darbdavys nori įsitikinti, kad kandidatas turi darbui atlikti reikalingų kompetencijų, o skirtingoms pareigybėms eiti reikia vis kitokių dominuojančių asmeninių savybių. Vis dėlto visuomet itin vertinami bruožai yra nuoširdumas, žingeidumas ir atsakomybės jausmas“.

Pasiruoškite tinkamai prisistatyti

Pasirengimas darbo pokalbiui prasideda nuo gyvenimo aprašymo – CV. „Daugelis galvoja, kad yra rašomas vienas CV visiems gyvenimo atvejams, tačiau taip nėra, – sakė ir turizmo įmonėms darbuotojų atrankas organizavusi K. Kašalynienė. – Tikimybę, jog būsite pakviestas į darbo pokalbį, žymiai padidina toks CV, kuris atsispindi darbdaviui aktualias patirtis ir savybes. Todėl kaskart siunčiant gyvenimo aprašymą rekomenduojama jį pakoreguoti išryškinant tas savo savybes, kurių reikia pageidaujamai pozicijai užimti bei kurios atitinka konkrečios įmonės veiklą bei vertybes“.

Ruošiantis pokalbiui būtų idealu atsakyti sau į klausimą, kokių konkrečiam darbui reikalingų savybių turite patys ir prisiminti pavyzdžių, kaip realiose situacijose šios jūsų savybės atsiskleidė.

Labai svarbu suprantamai paaiškinti darbdaviui, kodėl norite dirbti pasirinktoje pozicijoje. „Neminėkite, kad turizmo agentūroje trokštate dirbti dėl to, kad mėgstate keliauti. Tai dažniausiai pasitaikantis, banaliausias ir nieko apie potencialų darbuotoją nepasakantis paaiškinimas“, – patarė „Baltic Tours“ atstovė.

Tuo tarpu žmogiškųjų išteklių specialistė pabrėžę individualumo svarbą ir sąžiningumą pačiam sau: „Internete galima rasti daugybę klausimų, kuriuos galite išgirsti per darbo pokalbį. Siūlau nepersistengti ir nesimokyti atsakymų mintinai, o daugiau laiko skirti pagalvojimui apie save: koks aš esu, ko trokštu ir kodėl einu darbintis būtent į šią konkrečią įmonę? Ruošiantis darbo pokalbiui svarbu „neperdegti“ ir nesistengti atrodyti tuo, kuo iš tiesų nesi. Juk darbe praleidžiame labai daug laiko, todėl ar tikrai norėsime diena iš dienos užsiimti nemiela veikla?“

Nesigirkite ankstesnėje darbovietėje sukauptais kontaktais

Keičiantiems darbovietę „Skrendu.lt“ lėktuvų bilietų ir viešbučių rezervacinės sistemos vadovas Sigitas Fabijonavičius pataria elgtis itin etiškai. „Išeidami iš ankstesnės įmonės, nemėginkite kartu išsivesti joje sukaupto klientų rato. Solidžiose bendrovėse puikiai suprantama, kad jei ateidami atsinešėte buvusios darbovietės klientų kontaktus, tai dar daugiau jų išsinešite išeidami. Juolab kad darbuotojai visuomet būna informuojami, jog į klientų duomenų bazes yra nuolat talpinami fiktyvūs adresatai, per kurių elektroninius paštus yra tikrinama, ar įmonei priklausanti informacija nėra platinama neteisėtais būdais, – sakė S. Fabijonavičius. – Klientus ir jų pasirinkimą reikėtų gerbti, jie nėra darbuotojo nuosavybė ar dingstis manipuliuoti. Juk galiausiai labai tikėtina, kad naujojoje įmonėje darbas vyks kitaip ir nebūtinai tai patiks iš kitur perviliotiems klientams“.

Meluoti ar nemeluoti?

Neretai tiek rašant CV, tiek prisistatydamas darbuotojas pasitelkia žiupsnelį „balto melo“. Na, ne puikios tos anglų kalbų žinios, bet gal kaip nors?.. Vis dėlto personalo atrankas organizuojantys specialistai įspėja, jog melas niekuomet nebus vertinama savybė nei per darbo pokalbį, nei jau įsidarbinus. „Melas labai lengvai demaskuojamas keliais papildomais klausimais arba rekomendacijų tikrinimo etapu. Pavyzdžiui, būna, kad kandidatas sako, kad jam labai patinka keliauti, bet negali įvardinti jam labiausiai patikusios šalies. Arba sako, kad mėgsta skaityti, bet negali pasakyti, kokią knygą šiuo metu skaito“, – sakė K. Kašalynienė. Ir nors šios melo situacijos – tarsi nekaltos, vaikiškos, tačiau jos parodo žmogaus polinkį meluoti apskritai.

Laisvalaikį planuokite pagal darbo specifiką

Šiandien daugelį verslų, kaip ir turizmo sektorių, itin veikia sezoniškumas. Vieniems pats darbų įkarštis yra vasarą, kitiems – žiemą. Tarp sezoniškumą stipriai juntančių specialistų – statybos inžinieriai, buhalteriai, kurie turi derinti savo atostogas su finansinės atskaitomybės terminais, taip pat mokytojai ir daugybės kitų profesijų atstovai.

Kelionių agentūroms vasara – pats darbymetis, tad iš anksto planuokite, jog atostogų galėsite išeiti tik žiemą. „Sezono metu palikta darbovietė, kada rasti ir apmokyti darbuotoją itin sunku, gali skaudžiai pakenkti jūsų kaip kelionių konsultanto reputacijai. Juk pasaulis mažas, labai dažnai skirtingų kelionių agentūrų, kelionių organizacijų vadovai draugiškai bendrauja tarpusavyje, tad jei planuojate dirbti kelionių sektoriuje, savo reputacija reikia rūpintis ypatingai“, – teigė S. Fabijonavičius.

Taip pat patartina turėti omenyje, kad turizmas – ypač didelio paslaugumo klientui reikalaujanti sritis. Kiekvienas būsimas kelionių konsultantas turėtų tai suprasti ir pasiryžti padėti klientui net ir vėlų vakarą, savaitgaliais ir per atostogas. Anot S. Fabijonavičiaus, būtų idealu, jei šie gebėjimai matytųsi jau pirmo susitikimo su darbdaviu metu: „Būkite draugiškas, pozityvus, paslaugus, nuoširdus ir tai smarkiai padidins tikimybę, jog kelionių konsultanto darbas atiteks būtent jums“.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.