Ką daryti, kai „Facebook“ draugai tampa priešais?
0 (0)

facebook-748885_640

Hermann / Pixabay

Aktyviai bendraudami socialiniuose tinkluose, vaikai ir paaugliai kartais susiduria su patyčiomis ir kita nemalonia patirtimi. „Vaikų linija“ ir „Teo“ parengė rekomendacijas į dažniausiai paauglių pateikiamus klausimus apie sunkumus „Facebook“ tinkle.

„Bendravimas socialiniuose tinkluose yra paauglių kasdienybė, apie kurią patys jie dažniausiai kalba tuomet, kai susiduria su nemaloniais komentarais, nuotraukų ar tapatybės vagyste, skleidžiamais gandais, – pastebi „Vaikų linijos“ psichologė, savanorių mokytoja Jurgita Smiltė Jasiulionė. – Neretai atrodo, kad šiuolaikiniai vaikai ir paaugliai yra internetinės erdvės ir socialinių tinklų ekspertai, kuriems suaugusieji mažai kuo gali padėti – juk ne kiekvienas suaugęs pats naudojasi socialiniais tinklais ir yra į juos įsigilinęs. Visgi, vaikų skambučiai ir laiškai „Vaikų linijai“ atskleidžia, kad, susidūrę su sunkumais socialiniuose tinkluose, paaugliai neretai sutrinka ir jiems reikia pagalbos susiorientuojant, kaip išspręsti kilusį klausimą.“

„Facebook“ (FB) – dažniausiai paauglių „Vaikų linijai“ minimas socialinis tinklas. Konsultantai dažnai sulaukia paauglių klausimų, susijusių su asmeninės FB paskyros užgrobimu, kai kažkas kitas ja naudojasi be leidimo arba jų vardu sukuria netikrą paskyrą. Kartais paaugliai nesupranta, kodėl jų įkeltas nuotraukas, video ar parašytą tekstą FB įžeidžiai komentuoja jiems visai nepažįstami žmonės arba nežino, kaip elgtis, net jei ir pažįstami skleidžia gandus.

Daug paauglių pasakoja apie FB patiriamas patyčias: dažna situacija, kai kažkas įkelia vaiko nuotrauką be jo sutikimo, o kiti pradeda ja dalintis ir rašyti pašaipius, įžeidžiančius komentarus.

„Labai svarbu, kad patyčias ar kitus sunkumus patiriantis paauglys kreiptųsi pagalbos į suaugusiuosius, vyresniuosius ar į „Vaikų liniją“. Kaip įrodymą apie patyčias reikia išsaugoti susirašinėjimus, pasidaryti ekrano nuotraukas ir pranešti „Facebook“ administracijai“, – sako Arūnas Požėra, „Teo“ informacinių technologijų specialistas.

Pasak jo, svarbūs ir „Facebook“ profilio saugumo nustatymai bei paties įrenginio saugumas: slaptažodžio stiprumas, atnaujinamos antivirusinės programos, teisių politika. Tačiau itin svarbus ir pagarbaus bendravimo internete supratimas – apie tai suaugusieji būtinai turėtų pasikalbėti su vaikais. „Internetinėje erdvėje nebūtina visada būti teisiu, nes galima įsivelti į begalinius ginčus su etatiniais troliais, daug efektyviau juos ignoruoti ir informuoti apie juos, jei yra pagrindas. O sutaupytą laiką ir energiją paskirti mėgstamai veiklai. Be jūsų paties sutikimo, niekas jums negali gadinti nuotaikos“, – sako A. Požėra.

Atsakymus į dažniausius paauglių klausimus apie bendravimo „Facebook“ sunkumus, dėl kurių paaugliai kreipiasi į „Vaikų liniją“, rasite čia.

Projektas „Saugesnis internetas“

„Vaikų linija“ drauge su „Teo“ ir kitais partneriais dalyvauja Europos Komisijos projekte „Saugesnis internetas“ ir teikia pagalbą vaikams ir paaugliams, susidūrusiems su elektroninėmis patyčiomis ar kita bauginančia patirtimi internete. „Vaikų linijai“ galima skambinti anonimiškai telefonu 116111, rašyti elektroninius laiškus arba dalyvauti diskusijose su bendraamžiais interneto svetainėje www.vaikulinija.lt. Vaikų saugumo internete bei jame kylančių grėsmių klausimais į „Vaikų linijos“ konsultantus gali kreiptis ir tėvai.

Pastebėję neteisėtą ar žalingą informaciją internete ir socialiniuose tinkluose, paaugliai taip pat gali kreiptis į „Karštąją liniją“ www.draugiškasinternetas.lt , kurios veiklą organizuoja ir į klausimus atsiliepia Ryšių reguliavimo tarnybos specialistai.

Projektą „Saugesnis internetas“ Lietuvoje pagal Europos Sąjungos programą įgyvendina: VšĮ „Vaikų linija“, Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo informacinių technologijų centras (ITC), Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) ir asociacija „Langas į ateitį“, projekto partnerė – IT ir telekomunikacijų bendrovė „Teo“, aktyviai prisidedanti prie elektroninių patyčių prevencijos ir besirūpinanti vaikų saugumu internete.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Thorin parašė:

    Ką daryti, kai „Facebook“ draugai tampa priešais? Yra toks dalykai kaip UŽBLOKAVIMAS. Tai išsprendžia visas problemas. Užblokuoji tą, kuris skaudina- ir viskas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.