KADA IŠEITI IŠ DARBO?
0 (0)

Igor Link / Pixabay

Daugeliui vienas svarbiausių klausimų yra išeiti ar ne iš darbo kuriame tiesiog nesiklosto reikalai taip, kaip norėtųsi. Tai rimta, ėjimas rizikingas, tad kai kurie nė nesvarsto tokios galimybės.

Tačiau jei jau apie tai pagalvojote, šie penki klausimai gali padėti apsispręsti. Jei į porą ar daugiau atsakysite „ne“, galbūt ir metas baigti.

1. Ar dar norėtumėte būti šiame darbe po metų?

Dažniausiai žmonės išeina iš darbo praėjus metams po įsidarbinimo. Koks antras pagal dažnumą laikas? Antri metai. Trečias? Treti metai. Jau supratote? Taigi, jeigu jus baugina ar nuteikia nemaloniai mintis, kad sukaks dar metai, jums bedirbant šiame darbe – jau dabar ieškokite naujo.

2. Ar darbe save realizuojate ir jaučiatės padėties šeimininkai?

Darbai, kuriuose geriausiai save realizuojate, turi vieną bendrą savybę: jaučiamės akinami parodyti maksimalius gebėjimus, bet liekame padėties šeimininkai. Kai darbe reikalavimai labai aukšti, bet negalime tvarkytis nepriklausomai, gresia perdegimas. Darbai kuriuose turime autonomiją, bet stinga iššūkių, kelia nuobodulį. O tie, kuriuose neturime autonomijos ir reikalaujama mažai, dažniausiai yra patys prasčiausi. Jei savo darbe nepatiriate iššūkių, negalite dirbti savarankiškai ir šios padėties pakeisti negalima, galbūt metas vynioti meškerę.

3. Ar jūsų vadovybė leidžia atsiskleisti jūsų gebėjimams?

Jeigu jūsų vadovybė jus paremia, užuot kaltinus kitus, prisiima atsakomybę, skatina jūsų pastangas, neužtveria kelio, turi humoro jausmą, o ne tūžmingą būdą, regis jums pasisekė. Tačiau jei situacija yra veikiau priešinga – saugokitės. Greičiausiai verta net kraustytis kitur.

4. Ar jūsų atlyginimas padidinamas kas trejus–penkerius metus?

Vienas geriausių būdų pakelti savo atlygio dydį – pereiti į kitą darbą. Ir dažniausiai geriausias tam metas yra padirbus vienoje organizacijoje nuo 1 iki 3 metų. Praėjus daugiau nei penkeriems metams, darbuotojai susisaisto su organizacija ir ima kilti karjeros laiptais, tokiu atveju pradėti kur nors kitur dažniausiai jau yra kiek sunkiau.

5. Ar darbas atitinka ilgalaikius jūsų tikslus?

Daugybė tyrimų įvairiose šalyse liudija, kad jei asmeniniai tikslai dera su vieta, kurioje dirbama, žmogus būna laimingesnis ir produktyvesnis. Skirkite laiko ir užsirašykite 2-3 svarbiausius artimiausių penkerių ar dešimties metų tikslus. Jei dabartinis darbdavys gali jums padėti juos pasiekti, puiku. Jeigu ne, pagalvokite apie kitas galimybes.

Pagal Daniel H. Pink “KADA. Mokslinės paslaptys, kaip parinkti tinkamiausią laiką”, 211-213 p.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.