Kilus nors menkam ginčui puolu į isteriją
0 (0)

gorgoneKlausimas:

Sveiki,
Esu 21 metų mergina. Turiu bėda. Niekaip nesusitvarkau su savo emocijomis. Kilus nors ir menkam ginčui, puolu į isteriją, pradedu teisintis ir save ginti. Kai susinervinu, nebesuprantu ginčo esmės, nebesuprantu, kad dėl esamo ginčo ir esu kalta aš. Labai noriu pašalinti tą gynybos instinktą, išmokti valdyti savo emocijas ir blaiviai mąstyti apie esamą situaciją.
Ačiū, kad patariate.

Atsakymas:

Sveika,
Visų pirma, ačiū, kad daliniesi savo problema. Problema, galima suprasti, jog Tave vargina ir esi motyvuota ją spręsti. Laiške trumpai, bet labai aiškiai išdėstai savo problemą bei sieki išmokti valdyti savo emocijas.

Paprastai emociją galima būtų apibūdinti kaip automatinę organizmo reakciją į tam tikrus dirgiklius ar stimulus. Emocijų spektras yra pakankamai platus, kartais jos gali būti persipynusios tarpusavyje. Iš tikro visos emocijos, kurias patiria individas yra svarbios (taip pat ir pyktis). Pyktį gali sukelti tam tikri draudimai, kritika, nepritarimas nuomonei ir kt. Taip savotiškai žmogus ginasi, bandydamas apsaugoti save, ką Tu ir pati įvardini laiške. Svarbu suprasti, jog ta patiriama emocija yra Tavo dalis, ją reikia suprasti ir išmokti ją valdyti.

Kiekvieną kartą, kai nesusitvarkai su savo emocijomis, reikėtų pajausti tą emociją ir tik tada pabandyti ją identifikuoti (pyktis, baimė ar kt.?). Vertėtų pagalvoti, koks yra šios emocijos pagrindinis šaltinis? Iš kur ji kyla? Ir ką tai galėtų man reikšti? Vaizdžiai tariant, tai tarsi susidraugavimas su savo emocija ir jos gilesnis pažinimas.

Yra siūloma keletas praktinių pratimų, kaip pradėti mokytis valdyti savo emocijas. Pirmiausia, rekomenduotina pykčio nekaupti ir neuždaryti savyje. Tereikia jį išmokti išreikšti konstruktyviais metodais (kartais tam tinka kad ir sportas). Pats paprasčiausias metodas, kai supykstama rekomenduotina suskaičiuoti mintyse iki dešimt, jei dar nepadėjo – ir atgal iki vieno. Naudinga atsipalaidavimo pratimai, gilaus kvėpavimo pratimai, atpalaiduojančio patyrimo vizualizacija (mintimis pasivaikščioti po paplūdimį, mišką,pagulėti žydinčioje pievoje…). Konflikto metu tinkamai sumažinti pyktį gali padėti humoras (prisiminti ką nors juokingo ir pan.). Efektyvu pertraukėlės sau – laikas, kada galima pabūti vienam, paanalizuoti kaip aš jaučiuosi, ką jaučiu, kokios mano mintys, kitaip sakant, įsiklausyti į save patį.
Išmokti valdyti emocijas yra sudėtinga užduotis. Tačiau pradedant mažais žingsneliais, geriau suprantant save ir patiriamas emocijas, įmanoma įgyvendinti šią užduotį. To ir linkiu Tau.

Sėkmės!
Psichologė Rasa Baležentytė

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. A.C/P parašė:

    Pasidalinsiu tuo, kas man padeda. Tai pirmiausia jei uzeina diskusija ir yra itarimas kad jau tuoj prasides gincas…visada mintyse kartoju,kad as nieko blogo nedarau.Kad niekam nieko nenoriu irodyti. Kad kiekvienas gali tureti savo asmenine nuomone. Kiekvienas gali likti prie savo asmenines nuomones.Nors ir mano akimis neteisingos.Jis gi kitoks nei as,masto kitaip, mato kitaip….Sakau sau,kad man niekas nelinki blogo ir kad tiesa kazkur per viduri. Kito zmogaus nuomone as gerbiu, nors viduje gal nepriimu. Ir dazniausia tyliu, jei matau kad linkstu i ginca, bet viska ka noriu pasakyti tam zmogui,sakau mintyse.Beveik viska. Gal tai neteisinga, bet efektyvu.

  2. vdas parašė:

    Pirma – jūs niekuo niekaim neprivalote. Neprivalote žiūrėti į akis, neprivalote kalbėti. Antra. Jei mergina, jaučiate jog ima kiltis „gumulas”, jaučiate jog prarandate pagrindą, imate nebesivaldyti – STEBĖKITE RANKAS. Ne nagus krapštinėkite, o stebėkite, kokios jūsų rankos, būtinai apžiūrinėkite savo atvirus delnus, stenkitės pajausti, kokia delnų oda, kokios spalvos, stenkitės apžiūrinėti ir kuo mažiau krapštinėti. Jei stovite, pamėginkite įsivaizduoti savo delnus, mintyse meiliai glostykite jas. Stenkitės, kol palengva pajusite delnuose šilumą. Ir viskas bus gerai. :)
    Galvokite apie savo delnus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.