Kodėl svarbu mokėti manipuliuoti
0 (0)

manipuliacijaApsisaugoti nuo manipuliacijos galima tik žinant, kad manipuliuojama. Jei suvoki kodėl ir kaip tai daro, gali būti nepaveiktas. Vienas iš įdomesnių faktų – žmogus, kuris netiki hipnozė yra lengviau įvedamas į transą.

Mane stebina žmonių ribotas požiūris į komunikaciją. Bendraudami mes VISADA siekiame kažkokio tai tikslo. Ar tai paprastos emocijos, ar tai materialūs gėriai. Žmogui svarbu ką nors pajausti, išgirsti, pamatyti. Mamai svarbu, kad vaikas ją mylėtų ir darytų pamokas. Vaikui svarbios savo mamos reakcijos į jo pasiekimus. Jeigu Tu manai, kad persimetus su draugu keliais žodžiais Tu nieko iš jo negavai – atleisk. Informacija, dėmesys, emocijos – draugas tau kažką davė. Ir Tu juo sumanipuliavai, norėdamas tai gauti.

Manipuliacija – tai siekis gauti tinkamą reakciją. Jinai gali būti:
Sąmoninga
Nesąmoninga
Pozityvi
Negatyvi

Sąmoninga pozityvi manipuliacija naudojama psichologų, koucherių, NLP-erių. Nesąmoninga pozityvi manipuliacija – palaikymas, raginimas, padrąsinimai, meilė ir t.t., veiksmai, kurie baigiasi gerais padariniais. Negatyvioji sąmoninga manipuliacija – tai dažniausias manipuliacijos prasmės, kaip žodžio, suvokimas. Čigonai, nepatyrę pardavėjai, politikai ir t.t..

Aišku, kad visi mes keičiame vieni kitų nuomones, emocijas, būsenas, sprendimus. Tai yra manipuliacijos. Tiesiog mes galime tai daryti sąmoningai ar nesąmoningai, vadinti tai poveikiu, įtaiga, veikimu ir kitais žodžiais. Bet kodėl svarbu mokėti manipuliuoti?

Žmogus naudoja nesąmoningą negatyvią manipuliaciją, pats to nenorėdamas. Televizorius, netinkamas lavinimas, netinkama švietimo sistema arba tiesiog bloga nuotaika suformuoja mūsų bendravimo būdą. Žmonės dažnai naudoja destruktyvius paternus norėdami gero. Pavyzdžiui, „Kam tu sulaužei šį žaislą? Tai daro tik blogi berniukai!“ Atrodo normalus auklėjimas. Bet psichologine prasme, vaikas gauna žinutę – „tu esi blogas berniukas ir laužai žaislus“. Kam vaikui sakyti, kad jis blogas?

Prasmingiau yra pozityviai sumanipuliuoti vaiku: „Kitą kartą norėdamas pažiūrėti kas vidui, gali pakviesti mane ir naudingai praleisime laiką.“ Net jeigu vaiko noras nebuvo sužinoti kas yra žaislo viduje – duodate vaikui naują elgesio modelį. Ir įskiepijate mintį, kad jis gali tai daryti šalia jūsų, o jūs, savo ruožtu, galėsite kontroliuoti „tyrinėjimą“.

Vienas svarbiausių dalykų žmogaus gyvenime – tai prisiimti atsakomybę už savo veiksmus. Aš siūlau prisiimti atsakomybę ir už savo žodžius. Būdami atsakingi, mes galime pasiekti žymiai daugiau, nei plaukdami pasroviui. Žodis – vienas iš galingiausių ginklų, todėl, skaitytojau, norėdamas nesužaloti artimų – rink žodžius atsargiai, galvok ką sakai ir kaip tu tai sakai.

O norint išmokti kalbėti atsakingai ir naudingai tiek aplinkiniams, tiek sau – Hipnozės Lietuvoje, arba NLP mokymai – pirmas žingsnis asmeninės atsakomybės link. Tu Gali!

NLP-Treneris Henrikas Stelmokaitis
www.2gali.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

3 Responses

  1. Uuups parašė:

    Ponas H.Stelmokaitis akivaizdžiai nieko neišmano apie manipuliacijas. Šis tekstas – tik skambinimas tuščiomis coca colos skardinėmis. Vargiai gali būti geresnė ANTI-reklama NLP ir hipnozei.

  2. Aukse G. parašė:

    Tikrai nereikia visiems ismokti manipuliaciju. Ir net nereikia aiskinti kodel. Nepatyre pardavejai ir siulo visiems savo preke. Taip ir apibendrinciau straipsni. P.S. autoriui – koncentruokites tik i tiksline rinka, o ne i visa. Sekmes tobulejant, dar neapsiimkit mokyti kitu, kol nesuprasit, kuriems to tikrai reikia ;)

  3. kaftur parašė:

    o man atrodo, kad kiekvienas turi teise tureti savo „chobi” ir rasyti apie tai knygas. na, tai ir viskas, ka norejau pasakyti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.