LEU, skatindamas neįgaliuosius įgyti aukštąjį išsilavinimą, įsigijo ir Brailio rašto spausdintuvą
0 (0)

Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) bibliotekoje jau galima atsispausdinti ir Brailio raštu. LEU biblioteka įsigijo Brailio rašto spausdintuvą Everest-D V4, kuris spausdina Microsoft Office Word (DOC) ir Adobe Acrobat (PDF) formato failus. Universitete studijuoja vis daugiau specialiųjų poreikių turinčių studentų, todėl LEU yra įrengta patogi nuovaža ir liftas judėjimo negalią turintiems studentams. „LEU bibliotekoje lankosi ir tie studentai, kurie turi įvairių negalių“, – pasakoja LEU bibliotekos direktorės padėjėja Andromeda Žandaravičienė.

Brailio raštas.Regėjimo negalią turintiems studentams nuo 2013 m. pabaigos įdiegta programinė ir kitokia speciali įranga, kuri padeda skaityti: programinė įranga, analizuojanti informaciją ekrane ir perduodanti ją kalbos sintezatoriui, kuris paverčia tekstą garsu; programinė įranga, kuri visą kompiuterio ekrane esančią informaciją vartotojui perduoda garsu lietuvių kalba; kita programinė įranga išdidina visą kompiuterio ekrane pateikiamą informaciją arba pasirinktas jos dalis. Padidinamas ne tik šriftas, bet ir viskas, kas patenka į didinamą plotą: šriftas, meniu juosta, mygtukai, piktogramos ir t. t. Taip pat yra ir stacionari elektroninė vaizdo didinimo priemonė Topaz XL HD.

Programinė įranga, kuri paverčia tekstą garsu lietuvių kalba, padidina viską, kas yra ekrane, ir vaizdo didinimo priemonė buvo perduoti LEU iš Valstybinio studijų fondo pagal Europos socialinio fondo remiamą projektą „Studijų prieinamumo užtikrinimas specialiųjų poreikių turintiems studentams“. „Projektu, kuris bus įgyvendinamas iki 2015 metų balandžio mėnesio, siekiama paskatinti negalią turinčius studentus įgyti aukštąjį išsilavinimą. Studijoms daug reikšmės turi ir aukštosios mokyklos aplinka, kurią siekiama pritaikyti prie studento poreikių, palengvinti ir sukurti palankias sąlygas studijuoti“, – pasakoja A. Žandaravičienė. Kompiuteriai su instaliuotomis programomis ir stacionaria elektronine vaizdo didinimo priemone galima naudotis ir LEU centrinių rūmų, ir II-ųjų rūmų bibliotekose.

Universiteto skaitykloje įranga gali naudotis ir iš miesto atėjusieji, o LEU studentai gali iš skaityklos ir pasiskolinti įrangą pagal savo studijų poreikį. 2014 m. rudenį biblioteka gavo du komplektus skaitmeninės koduotos vidinio ryšio sistemos Bellman Audio Domino Pro. Yra galimybė transliuoti garsą keliems klausytojams iš karto (imtuvas ir siųstuvas). Vienas komplektas yra LEU centrinių rūmų bibliotekos bendrojoje skaitykloje, o antras – II-ųjų rūmų bibliotekoje. „Tai technika, kuri aktuali klausos negalią turintiems studentams. Biblioteka skolins šiuos aparatus studentams, kad pastarieji galėtų jais naudotis paskaitų metu“, – sako A. Žandaravičienė.

Bibliotekos Mokymosi resursų centre jau stovi naujausias universiteto įrenginys – Brailio rašto spausdintuvas, kuris įtaisytas akustinėje spintoje. „Kviečiame negalią turinčius bibliotekos skaitytojus naudotis programine ir kita įranga“, – kviečia LEU bibliotekos direktorės padėjėja A. Žandaravičienė.

Pasak jos, šiuo aparatu gali spausdinti ir regos negalią turintys studentai, ir dėstytojai (užduotis savo studentams). „Klaviatūra yra kaip kompiuterio, o atspausdintas tekstas – Brailio raštu. Kuo daugiau techninių galimybių sukuriame studentams, tuo jiems lengviau integruotis studijų procese, tuo paprastesnis bendravimas su aplinkiniais“, – sako A. Žandaravičienė.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.