Naudingi patarimai norintiesiems mesti rūkyti
0 (0)

Corbis-42-26217681

Foto: Kari Lehr /Corbis

Nesvarbu, ar jau kelis dešimtmečius kasdien surūkote po pakelį cigarečių, ar esate neseniai pradėjęs rūkyti paauglys, – mesti rūkyti gali būti labai sunku. Šią tiesą patvirtins dauguma rūkančiųjų, kurių ne vienas bus bandęs atsikratyti šio įpročio, tačiau savo tikslo taip ir nepasiekęs. Tačiau tai nėra neįgyvendinama užduotis. Daugybė žmonių sugebėjo mesti rūkyti, taigi galite ir jūs. Šiame straipsnyje pateikiame keletą patarimų, kurie padės ir jums įveikti šį žalingą įprotį.

Žinokite, kodėl norite mesti rūkyti. Tai gali atrodyti kvaila, tačiau to nepadarę greit pamiršite, kodėl stengiatės atsikratyti šio įpročio, o tuomet nebeliks ir motyvacijos. Tad kodėl norite mesti rūkyti? Dėl sveikatos problemų? O gal rūkalių nemėgsta jūsų nusižiūrėta mergina? Ar nusibodo varginantis dusulys sportuojant? O gal nenorite rodyti blogo pavyzdžio savo vaikams? Labai svarbu iš anksto pagalvoti, kodėl norite mesti rūkyti, kad silpnumo akimirką galėtumėte tai prisiminti ir atsispirti pagundai. Tad užsirašykite šias priežastis ir pasikabinkite ant sienos. Kiekvieną kartą atsiradus norui parūkyti atsiminkite, dėl ko nusprendėte tai padaryti.

Įsipareigokite be jokių išlygų. Mesti rūkyti dažniausiai nepavyksta tada, kai žmonės tam neatsiduoda visu šimtu procentų. Tokiais atvejais dar prieš bandydamas atsikratyti įpročio rūkyti žmogus jaučia, kad greičiausiai to padaryti nepavyks, todėl pasilieka atsarginį variantą ‒ niekam to nepasakoja arba apie savo planus prasitaria tik šeimos nariams. Elkitės priešingai ‒ visiems pasakykite, kad metate rūkyti. Galite net viešai socialiniame tinkle pasižadėti, kad mesite rūkyti. Sukurkite tokią situaciją, iš kurios kelio atgal nebebūtų.

Sudarykite planą. Jei ilgai rūkėte, negalite tiesiog imti ir neberūkyti, – tam reikia pasiruošti. Sudarykite planą, kaip save skatinsite už kiekvieną be cigaretės praėjusią dieną. Turėkite žmogų, kuriam galėtumėte paskambinti silpnumo akimirką. Sugalvokite, ką darysite tuomet, kai kils noras griebtis cigaretės. Jei manote, kad viską sugalvosite atėjus laikui, jau pralaimėjote. Tam turite būti pasiruošęs iš anksto.

Venkite alkoholio ir kitų dirgiklių. Tam tikra veikla gali padidinti norą rūkyti. Vienas dažniausių dirgiklių ‒ alkoholis. Dažnai sunku atsisakyti cigaretės ir vakarojant su kompanija, kurioje yra rūkančių žmonių. Sunkiausia metant rūkyti ištverti kelias pirmąsias dienas, tad šiuo periodu patariama itin vengti pagundų. Kai kurie žmonės mėgsta rūkyti gerdami kavą, tad jiems patariama kurį laiką vietoje kavos rinktis arbatą.

Apdovanokite save už kiekvieną pasiekimą. Sudarykite planą, kokius apdovanojimus sau skirsite už nerūkytą laiką. Būtinai save apdovanokite po pirmos, antros ir trečios nerūkymo dienos. Vėliau po savaitės, po dviejų, po mėnesio ir taip toliau. Pasistenkite parinkti gerus prizus, kurių su nekantrumu lauktumėte: vakarienė mėgstamiausiame restorane, naujas drabužis, daiktas ar išvyka. O būtų dar geriau, jei pasirūpintumėte taupykle, į kurią kasdien mestumėte pinigus, kuriuos būtumėte išleidę cigaretėms. Vėliau darykite su santaupomis ką tik užsimanysite, juk vis tiek šiuos pinigus būtumėte paleidę vėjais.

Jei nepavyko – nenusiminkite ir bandykite dar kartą. Retkarčiais paslysta visi, tačiau tai nereiškia, kad niekada nepasiseks atsikratyti nemalonios priklausomybės. Tiesą sakant, daugelis sėkmingai metusiųjų rūkyti, tai padarė tik po kelių nesėkmingų bandymų. Tad po nesėkmės nenusiminkite, o pagalvokite, kodėl šįkart nepavyko pasiekti tikslo. Beje, juk kiekviena nesėkmė mus kažko išmoko. Tik nedarykite kelių mėnesių pertraukos ‒ skirkite kelias dienas naujo plano parengimui ir bandykite vėl.

Daugumos metančiųjų rūkyti tikslas ‒ atsikratyti rūkymo visam gyvenimui. Tačiau toks didelis tikslas labai baugina ir žmogus pasimeta: „Man sunku išbūti nerūkius valandą, ką jau kalbėti apie visą gyvenimą…“ Panašiai reaguotume, jei kas nors pasiūlytų suvalgyti dramblį. Užduotis atrodytų per didelė, o rankos nusvirtų net nepradėjus. Dėl to šią užduotį būtina suskirstyti į smulkesnius etapus. Negalvokite apie tolimą ateitį, o susitelkite į tai, kad neužtraukęs dūmo išbūtumėte artimiausią valandą. Šiam laikui praėjus pabandykite atsilaikyti dar valandą – tuo metu tai turėtų būti vienintelis jūsų tikslas. Kitą dieną darykite tą patį ir po truputį, žingsnis po žingsnio tikrai pavyks šį „dramblį“ sudoroti.
Linkime sėkmės!
.
Šaltinis: MedGuru.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.