Pokaičio miegas – sveikatos draugas ar priešas?
0 (0)

miegas

Jei kolega darbe ar sutuoktinis namuose nusnūs penkiolika minučių ar pusvalandį prie kompiuterio ekrano ar vartydamas žurnalą, nepulkite žadinti, smerkti ir vadinti tinginiu veltėdžiu. Galbūt jis žino, kokį poveikį sveikatai daro pokaičio miegas.

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM) išspausdino publikaciją, kurioje kalbama ne apie ką kita, kaip apie trumpo numigimo dieną teigiamą poveikį žmogaus fizinei ir protinei sveikatai. Pradėkime nuo to, kad pokaitis sumažina neigiamus reiškinius mūsų sveikatai, kai kenčiame nuo miego nepritekliaus. Juk, pripažinkime, šiais laikais aštuonios valandos miego kai kuriems atrodo kaip laiko švaistymas. Štai, anot National Health Interview survey (JAV), vidutiniškai vienas iš trijų suaugusiųjų miega trumpiau nei šešias valandas.

Be to, pokaičio miegas mažina stresą ir nerimą, stiprina imunitetą, didina pasipriešinimą virusams ir bakterijoms.

Tyrimo galutiniai rezultatai, o kartu ir rekomendacija skamba taip: „30 minučių dienos miego atkuria neuroendokrininės ir imuninės sistemos žymenis iki normalaus lygio ir taip daro nenuginčijamai teigiamą įtaką žmogaus sveikatai“.

Tyrime dalyvavo vyrai nuo 25 iki 32 metų. Tyrimas truko tris dienas ir apėmė įvairias miego sesijas, įtraukiant maitinimąsi ir keičiant apšvietimą. Pirmosios miego sesijos metu, pirmąją dieną, vyrai temiegojo dvi valandas per naktį. Antrąją naktį vyrams buvo leidžiama miegoti taip pat tik dvi valandas per naktį, bet dieną leista numigti pusę valandos. Galiausiai, paskutinę naktį, vyrai nevaržomai galėjo miegoti tiek, kiek norėjosi. Tyrimo eigoje buvo matuojami tokie rodikliai, kaip hormonų kiekis šlapime ir seilėse, bei žiūrima, kaip dienos pokaitis atsiliepė šiems rodikliams ir bendrajai sveikatai.

Po pirmosios dviejų valandų miego nakties padaugėjo hormono noradrenalino, kuris susijęs su streso ir nerimo didinimu, taip pat su padažnėjusiu širdies plakimu, susitraukimų dažniu, kraujo spaudimu. Tačiau tą dieną, kai vyrai nusnaudė pokaičio, šio hormono lygis bemat normalizavosi. Be to, padidėjo interleukino-6 kiekiai. O, žinia, interleukinas-6 yra baltymas, kuris pasižymi antivirusinėmis savybėmis ir padeda apsiginkluoti mūsų imunitetui.

It to būtų negana, kitas nesusijęs tyrimas nustatė, kad dienos pokaitis gerina atmintį. Numigus po studijų, pamokų, informacija buvo geriau apdorojama ir įsimenama.

Tad dienos pokaitis vienareikšmiškai išteisintas!

Pagal: eurekalert.org
Šaltinis: vlmedicina.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.