Prieglobsčio ieškantiems pabėgėliams – traumų psichologų dėmesys
0 (0)

organizatoriai

Paaštrėjusi į Europą plūstančių pabėgėlių problema sulaukia vis daugiau ne tik politikų ar visuomenės, bet ir psichotraumatologų dėmesio. Žymus britų psichiatras dr. Stuart Turner 14-ojoje Europos trauminio streso tyrimų draugijos (ESTSS) konferencijoje Vilniuje apžvelgs biurokratinius ir socialinius spąstus, į kuriuos patenka išsigelbėjimo ieškantys pabėgėliai.

Planuojama, jog savo pranešime dr. S. Turner pristatys mokslinių tyrimų rezultatais pagrįstus sprendimus, kurie politinio prieglobsčio suteikimo procesą padarytų teisingesnį pabėgėlių atžvilgiu. Pasak konferencijos organizacinio komiteto pirmininko dr. Evaldo Kazlausko, tiek planuojant prieglobsčio suteikimo procedūras, tiek siekiant kontroliuoti pabėgėlių srautus, svarbu daugiau dėmesio skirti jų psichinei būklei.

01 Feb 2015, Potsdam, Germany --- Profile of woman with curly brown hair leaning head against brick wall --- Image by © Annie Hall/Westend61/Corbis

Foto © Annie Hall/Corbis

„Prieglobsčio gavimas – labai ilga ir sudėtinga procedūra, galinti trukti ne vienerius metus ir pareikalauti daug kantrybės bei atkaklumo. Sunkias psichologines traumas savo šalyse patyrusiems žmonėms tai gali būti labai sunki patirtis. Papuolus į biurokratijos spąstus ir laukiant pagalbos, turimos psichikos sveikatos problemos neretai paaštrėja. Tuo tarpu sprendimus dėl prieglobsčio priimantys pareigūnai dažnai neturi pakankamo psichologinio pasiruošimo, taigi negali tinkamai įvertinti pabėgėlių patirtų traumų ir psichologinės būsenos. Kartu su dr. S. Turner tikimės pasiūlyti veiksmingus šios problemos sprendimo būdus,“ – teigia dr. E. Kazlauskas.

Dr. S. Turner yra žinomas Europos psichiatras, dirbantis su katastrofas, kankinimą, smurtą ir kitas traumas patyrusiais asmenimis. Jis dalyvavo likviduojant 2005 m. liepos 7 d. Londono teroro aktų, didžiojo 1987-ųjų King‘s Cross stoties gaisro ir kitų nelaimių padarinius. Svečias taip pat yra vienas iš ESTSS draugijos įkūrėjų, dirbęs tiek šios organizacijos, tiek Tarptautinės trauminio streso tyrimų draugijos (ISTSS) prezidentu.

Pagrindinius pranešimus renginyje taip pat skaitys Ciuricho universiteto Psichopatologijos ir klinikinės intervencijos katedros vedėjas dr. Andreas Maercker bei Naujojo Pietų Velso universiteto Sidnėjuje profesorius Richard Bryant. Savo pranešimuose mokslininkai gilinsis į socialinių veiksnių vaidmenį atsigaunant po psichologinių traumų.

14-oji ESTSS draugijos konferencija „Trauma in Changing Societies: Social Contexts and Clinical Practice“ – pati didžiausia ir reikšmingiausia traumų psichologijos srities tarptautinė konferencija Europoje, pirmą kartą rengiama Baltijos šalyse. Renginį kartu su ESTSS draugija organizuoja Vilniaus universitetas ir Lietuvos traumų psichologijos asociacija (LTPA). Konferencija vyks 2015 m. birželio 10-13 d. Vilniaus universitete bei „Radisson Blu Hotel Lietuva“ konferencijų centre.
.
Daugiau informacijos apie konferenciją ieškokite interneto svetainėje www.estss2015.eu.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.