Psichologai: užtruks kelias savaites, kol prisijaukinsime eurą
0 (0)

psichologai-uztruks-kelias-savaites-kol-prisijaukinsime-eura

Parduotuvėse ir paslaugų teikimo vietose kainos ir litais, ir eurais bus nurodomos iki pat 2015 m. birželio 30 dienos. Tuo tarpu gaunamų pajamų virsmas įvyks staiga: gruodį algą ar pensiją gavę litais, 2015 m. sausį sąskaitose ar atlyginimų lapeliuose išvysime bemaž pusketvirto karto kuklesnes sumas – tiesa, eurais. Psichologų teigimu, į eurus perskaičiuotos pajamos pradžioje gali šiek tiek gluminti.

„Euras pirmaisiais 2015 metų mėnesiais žmonėms kels dvigubų emocijų. Viena vertus, labai smagu mokėti pusketvirto karto mažiau. Tačiau kai tiek pat sumažėja ir pajamos, natūralu, kad žmogui susidaro tam tikras diskomfortas“, – aiškino psichologas dr. Marius Daugelavičius.

2014-tieji: minimalus atlyginimas – 1035 litai, vidutinis – 2360 litų, daugelio svajonių, o kai kam įprasta alga – 5 tūkstančiai litų. Skamba lyg ir neblogai, nors ir neatskaičius mokesčių – tokie skaičiai visiškai įprasti. O jei per mėnesį bus uždirbama atitinkamai beveik 300, per 683 ar net kone 1450?

Prastai! Bent jau toks pirmasis įspūdis. Nors tikroji algos vertė ir ją gaunančio asmens perkamoji galia visiškai nepasikeis: tiesiog taip nutiks kitąmet litą pakeitus eurui.

Litas pradėjo cirkuliuoti 1993 m., tad su šia valiuta praleidome jau daugiau nei du dešimtmečius. 2015-ųjų sausio 1 d. jį pakeis euras. Tačiau iš pradžių – sąskaitose, piniginėse, o tik galiausiai – žmonių sąmonėje.

Kiek laiko tai gali užtrukti? Kiekvienam asmeniui šiek tiek skirtingai, tačiau, dr. M. Daugelavičiaus nuomone, persiorientuoti pakaks keleto savaičių.

„Adaptacijos periodas truks mėnesį, galbūt du, tačiau ne ilgiau. Žmonės pripras prie naujų skaičių tiek skaičiuodami pajamas, tiek išlaidas. Pažvelkime, kas būna išvykus kelionei į užsienį. Pirmosiomis dienomis sąmonėje visas kainas vietos valiuta verčiame į litus. Tačiau po savaitės ar dviejų jau nustojame taip darę. Panašus virsmas kitais metais laukia ir mūsų visų“, – aiškino psichologas.

Tiek psichologai, tiek finansų ekspertai atkreipia dėmesį ir į psichologiškai „sumažėsiančias“ kainas parduotuvėse – labai svarbu, kad tai neskatintų nereikalingo išlaidavimo. Pasak dr. M. Daugelavičiaus, pereinamuoju laikotarpiu prireiks daugiau pastabumo, teks atsikratyti įpročių apsipirkinėti „autopilotu“.

Asmeninių finansų ekspertė Marija Bunkaitė spėjo, kad skaudžiausia patirtis laukia tų žmonių, kurie nelabai skrupulingai seka kainas. Būtent jie gali dažniau supainioti litą su euru ir skaudžiai nusivilti.

„Kas bent kiek atidžiau stebi kainas, tas puikiai suvokia, kad ta pati prekė per dieną ar savaitę negalėjo atpigti pusketvirto karto. O jei žmogus į tai neatkreipia dėmesio, tai skaudžios patirties įgis išlaidaudamas ir išleisdamas daugiau – už pamokas juk reikia mokėti“, – aiškino M. Bunkaitė.

Kad pamokų netektų išbandyti savo kailiu, šeimos finansų ekspertai siūlo pajamas ir išlaidas mokytis skaičiuoti eurais. Tam itin naudingas dabartinis laikotarpis, kai kainos skelbiamos dviem valiutomis, o mokėti vis dar galime įprasta valiuta. Skaičiuoti ne tik litais, bet ir eurais derėtų tiek kainas, tiek ir išlaidas bei pajamas – tie, kurie veda asmeninį biudžetą, turėtų jau dabar jį papildyti eurų eilute.

Euras pakeis litą 2015 metų sausio 1 dieną neatšaukiamu kursu: 1 euras – 3,45280 lito. Tuo tarpu kainos litais ir eurais privalo būti nurodomos nuo 2014 m. rugpjūčio 22 d. iki 2015 m. birželio 30 d. Kainos dviem valiutomis turi būti skelbiamos visose prekybos ir paslaugų teikimo vietose (etiketėse prie prekės ar ant prekės pakuotės, kainoraščiuose ar kitose informacijos apie kainas pateikimo priemonėse), taip pat reklamoje, jeigu joje nurodoma prekių ar paslaugų kaina.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.