Rūkaliai savo vaikus pasmerkia skurdui
0 (0)

Mother Ignoring Boy with Table Full of Sweets --- Image by © Brent T. Madison/Corbis

Foto © Brent T. Madison/Corbis

Ekspertai praneša, kad rūkymas ne tik žaloja sveikatą, bet šis įprotis kiekvienais metais tūkstančius vaikų įstumia į skurdą, rašo „Daily Mail“.

Šis žalingas įprotis uždeda dar didesnę finansinę naštą toms šeimoms, kurios ir taip turi mažai pajamų. Dėl šios priežasties tėvams reikia rinktis ar nusipirkti cigarečių, ar nupirkti šeimai maisto.

Vaikai lieka antroje vietoje

Tyrėjai baiminasi, kad tėvai pirmiausia renkasi finansuoti savo įpročius, o tik paskui apsvarsto dalykus, susijusius su maistu ir buitimi.

Ekspertai padarė tokias išvadas po to, kai Didžiojoje Britanijoje buvo atliktas pirmasis tyrimas, parodantis, kaip rūkymas įtakoja vaikų skurdą.

„Rūkymas sumažina šeimos pajamas, reikalingas maistui, drabužiams ir vaikų priežiūrai, kurie ir taip gyvena mažai pajamų turinčiose šeimose, – sakė Notingemo universiteto daktarė Tessa Langley. – Šis tyrimas parodo, kad jei mūsų valdžia ir sveikatos tarnybos rūkymo mažinimo galimybes iškeltų į pirmas vietas, tai sumažintų vaikų skurdą ir, žinoma, teigiamai paveiktų jų sveikatą.“

Šios išvados buvo padarytos atlikus nacionalines apklausas, kurios įvertino vaikų, gyvenančių skurdžioje aplinkoje, skaičių.

Svarbu imtis priemonių

1999 metais Didžioji Britanija nusprendė siekti tikslo, kad iki 2020 metų vaikų skurdas būtų sumažintas. Tačiau vargu ar taip nutiks. Tyrėjai sako, kad labai svarbu yra nustatyti veiksnius, kurie gali įtakoti ir pabloginti augančią vaikų skurdo problemą. Rūkymas yra brangus įprotis ir jis milijonus žmonių visame pasaulyje daro skurdžiais.

Jungtinėse Amerikos Valstijose rūkančios šeimos išleidžia daug mažiau pinigų namų reikmėms ir maistui nei nerūkantieji. Neseniai atliktas tyrimas Indijoje parodė, kad rūkantieji mieliau sumažina savo išlaidas, kurios turėtų būti skirtos maistui, išsilavinimui ir laisvalaikiui, ir renkasi cigaretes.

Atliktas tyrimas įvertino 1,1 milijoną D. Britanijoje gyvenančius vaikus ir nustatė, kad beveik pusė visų vaikų, kenčiančių nuo skurdo, gyvena šeimose, kurių bent jau vienas iš tėvų rūko.

Kiti 400 tūkstančiai turėtų būti klasifikuojami, kaip esantys ant skurdo ribos, jei tėvai iš namų apyvokai skirtų pinigų dalį pasiima savo įpročiams patenkinti.

Per didelės kainos

2014 metais liepą D. Britanijoje nustatyta vieno cigarečių pakelio vidutinė kaina buvo 9 eurai.
Nors kai kurie rūkaliai taupyti bando pirkdami susukamą tabaką, tačiau šio įpročio kaina vis tiek yra pernelyg didelė mažas pajamas turinčiai šeimai.

„Skurdo riba šeimai, susidedančiai iš abiejų tėvų ir 2 vaikų, yra 545 eurai. Jei tokioje šeimoje abu tėvai rūko, tai per savaitę tabakui jie išleidžia vidutiniškai 69 eurus. O tai yra didelė suma mažą biudžetą turinčiai šeimai, – sakė daktarė T.Langley. – Tabako kontrolė, siekiant paskatinti mažas pajamas turinčias šeimas mažiau išleisti rūkymui, sumažintų ir sveikatos problemų riziką, ir vaikų skurdo riziką.“
.
Parengė Dovilė Odinaitė / lrytas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.