Spalvų įtaka: nuo asociacijų, poveikio savijautai iki prekės ženklų
0 (0)

Gyvenimas kupinas spalvų. Gamtos įvairovė, prekės parduotuvių lentynose, drabužiai, knygos, paveikslai, kosmetika ir visa kita aplink. Ir tos spalvos ar spalvoti daiktai turi didelę galią sužadinti mūsų jausmus, sukelti apetitą, net pravirkdyti kūdikį.

spalvotos-gėlės

Spalvos gali paveikti net aukščiausias pažintines funkcijas mūsų smegenyse – mintis, suvokimą, emocijas, jausmus, valią, atmintį, vaizduotę ir t. t. Algirdo Kubaičio nuotr.

Anot Kanadoje atliktų tyrimų, iki 90 proc. įtakos prekės pasirinkimui turi jos spalva. Štai kodėl garsiausių kompanijų logotipai ir spalvingos pakuotės iškart patraukia akį.

Tačiau spalvų įtaką savijautai ir sveikatai domina ne tik marketingo specialistus, bet ir psichologus. Tam netgi yra sukurtas terminas „spalvų psichologija“. Štai psichologijos ir neuromokslų profesorius Jerald Kralik iš Daramouth universiteto (JAV) teigia, jog spalvos gali paveikti net aukščiausias pažintines funkcijas mūsų smegenyse – mintis, suvokimą, emocijas, jausmus, valią, atmintį, vaizduotę ir t.t.

Asociacijos

Anot psichologų, kiekviena iš dažniausiaimus supančių spalvų turi savąją asociaciją. Ji gali skirtis, priklausomai nuo šalies, kultūros, žmogaus amžiaus, išgyvenimų, patirties. Tačiau egzistuoja tam tikros bendros gairės.

Pradėkime nuo trijų pagrindinių spalvų – geltonos, raudonos ir mėlynos. Štai geltona spalva dažniausiai asocijuojasi su šiluma, gera nuotaika. Tačiau kartu tai yra spalva, nuo kurios greitai pavargsta akys, o geltona aplinka, daiktai priverčia kūdikius ir dažniau pravirkti. Čia išplaukia pirmasis patarimas – neįrenginėti kūdikio kambario geltonomis sienomis, su geltonomis dekoro detalėmis.

Raudona spalva – tikra emocijų kurstytoja. Ji asocijuojasi su aistra ir intensyvumu, meile. Lygiai taip pat raudona žadina apetitą. Beje, moksliškai įrodyta, jog raudona trukdo susikaupti, pasiekti gerų rezultatų, atliekant užduotis, mokantis. Ši spalva dažnai asocijuojasi ir su nesėkme, todėl mažina motyvaciją. Tad antrasis patarimas – nedėvėkite raudonos spalvos drabužių egzaminų metu ar darbe vykdant svarbias užduotis.

Mėlyna spalva – vanduo ir dangus, tikra ramybės spalva. Ji mažina apetitą, didina produktyvumą. Gal todėl nemažai įstaigų pamėgo būtent šią spalvą. Beje, tai viena mėgstamiausių vyrų spalvų.

Savas asociacijas turi ir kitos spalvos: žalia, rožinė, balta, juoda, ruda, oranžinė, purpurinė. Štai žalia – tikra sveikuolių draugė. Ji asocijuojasi su gamta, sveikata, ramybe ir pinigais. Nustatyta, jog žalioje aplinkoje dirbantys asmenys rečiau skundžiasi virškinimo problemomis ir skrandžio skausmais.Rožinė – romantikos, moteriškumo, seksualumo įsikūnijimas. Balta – tyrumo, nekaltumo, erdvinio pojūčio spalva. Dažnai ir pritaikoma erdvėms optiškai didinti. Juoda daugelyje šalių ir kultūrų asocijuojasi su blogiu, velniu, mirtimi, negandomis. Žemės spalva – ruda, sukelia patikimumo, praktiškumo asociacijas. Oranžinė dažniausiai asocijuojasi su šiluma, entuziazmu, susižavėjimu, nustebimu. Ir galiausiai – purpurinė. Ši spalva – karališkumo, turto, išminties, šlovės, sėkmės spalva. Štai kodėl daugelis karalių seniau dėvėdavo purpurinius apdarus.

Spalvos mūsų aplinkoje

Kasdienėje aplinkoje – namuose, darbo vietoje spalvos taip pat labai svarbios. Štai biuruose labiausiai rekomenduojami mėlyni ir žali atspalviai. Žali atspalviai puikiai tinka ir miegamajam, nes atneša vidinę ramybę ir asocijuojasi su sveikata.

Svetainei tiktų levandų, blyškiai purpurinės spalvos, mat puikiai atpalaiduoja, ramina.

Virtuvėje rekomenduojama geltona spalva, geltonos detalės. Geltona ne tik skatina metabolizmą, bet ir suteikia energijos, šviesina patalpas. Jei valgomasis įrengtas atskirai nuo virtuvės, jį drąsiai galima papildyti raudonomis detalėmis – energijai ir apetitui pažadinti.

Spalvos prekės ženkluose

Apibendrinę, ką parašėme prieš tai, nesunkiai galime atsakyti į tokius klausimus:

1. Kodėl tokie prekės ženklai, kaip McDonalds, KFC, Pizza Hut ir kiti, naudoja raudoną ir geltoną spalvas? (Apetitui, nuotaikai, energijai žadinti).

2. Kodėl Victoria’s secret, įvairios kosmetikos kompanijos, krūties vėžio asociacijos savo logotipuose naudoja rožinę, baltą, levandų spalvas? (Projekcija į moteriškumą, seksualumą).

3. Kodėl sveikuoliški ir ekologiški produktai būna supakuoti į žalias, rudas etiketes? (Asociacija su sveikata, gamta).

4. Kodėl su verslu, informacinėmis technologijomis susijusios kompanijos, stambios korporacijos savo logotipuose mėgsta mėlyną ir baltą spalvas? (Solidumas, pasitikėjimas, lojalumas).

5. Galiausiai kodėl Prada, Chanel, Michael Korrs ir kiti mados gigantai mėgsta juodą, sidabrinę, auksinę spalvas? (Jos asocijuojasi su prabanga, solidumu).

Kaip dar spalvos veikia mūsų gyvenimą

Raudona – ne tik stimuliuoja apetitą ar žadina energiją. Ši spalva iš tiesų ir fiziologiškai priverčia širdį plakti greičiau. Nors raudona paskatina atkreipti dėmesį į detales, atsakingų užduočių metu ši spalva gali trukdyti. Įrodyta, jog raudona spalva trukdo ir derybose bei ginčuose. Beje, vieno tyrimo metu atskleista štai kas: padavėjos, kurios dėvėjo raudonomis uniformomis, iš klientų vyrų arbatpinigių susišlavė ženkliai daugiau nei raudonai nevilkinčios padavėjos.

Mėlyna. Skatina mąstyti plačiau, didina produktyvumą, skatina lojalumą, gerina darbingumą. Ši spalva asocijuojasi ir su sterilumu, mažina apetitą, skatina organizme išsiskirti raminančias chemines medžiagas. Tačiau šalti mėlyni tonai gali sukelti depresiją.

Žalia. Skatina vidinę ramybę ir siunčia mūsų smegenims signalus apie pasitikėjimą bei sveikatą. 2012 m. Harvardo universitete atlikto tyrimo metu įrodyta, jog tų prekių kainos, kurios buvo paženklintos žaliai, pirkėjams asocijavosi su sveikata. Tokių prekių pardavimai padidėjo. Tas pačias prekes paženklinus raudonai, pardavimai krito. Žalia – iš tų spalvų, nuo kurių akys greitai nepavargsta. Šviesiai žali atspalviai, kaip ir balta spalva, dažnai naudojami ligoninėse. Tamsiai žali atspalviai dargi asocijuojasi su vyriškumu, konservatyvumu.

Geltona. Optimistų spalva. Tai metabolizmo skatintoja, energijos skleidėja, koncentraciją didinanti spalva.

Oranžinė. Ši spalva skatina entuziazmą, susižavėjimą. Ryškesni atspalviai suteikia šilumos pojūtį, tačiau kartu ir skatina smegenis išlikti budrumo būsenos.

Rožinė – šildanti, romantiškai nuteikianti spalva. Ši spalva turi labai stiprų raminantį poveikį smegenims. Kai kuriose šalyse šia spalva spalvinamos net kalėjimo sienos. Tam, kad kaliniai išliktų ramūs, taikūs, neagresyvūs. Naudojamos šios spalvos ir kai kuriose Amerikos mokyklose mokinių stresui ar hiperaktyvumui sumažinti.

Purpurinė. Tai – tikriausia elito spalva. Švelnesni, levandiniai atspalviai ramina, mažina nuovargį, stresą, nervingumą, skatina atsipalaidavimą.

Juoda. Dažniausiai su neigiamais dalykais asociacijų turinti juoda buvo tokia ne visada. Štai senovės Egipto laikais ji simbolizavo gyvybę ir atgimimą. Kita vertus, ši spalva siejasi ne tik su blogiu ir mirtimi, bet ir su rafinuotumu, mada, galia. Kai kuriose religijose tai – pasišventimo Dievui simbolis (prisiminkime kunigų sutanas).

Balta. Tikra nekaltumo, neutralumo ir tyrumo spalva, kuri dažnai naudojama ir kaip taikos spalva ar spalva erdvei didinti. Balta naudojama sukurti švaros ir sterilumo pojūčiui ligoninėse ir poliklinikose. Medicininis personalas taip pat vilki baltai. Ši spalva atspindi šviesą ir dažnai mėgstama vasarą.

Auksinė ir sidabrinė – spalvos, kurios taip pat spindi meile, išmintimi, sveikata. Sidabrinė sukelia saugumo ir stilingumo pojūtį.

Audrė Bartaševičiūtė
Šaltinis: vlmedicina.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.