Stipriai išryškėjo Petro susidomėjimas draugų panelėmis
0 (0)

flirtuojaKlausimas:

Laba diena,
iškarto pasakysiu, kad rašau ne apie save, o apie savo draugą, pasistengsiu kuo aiškiau papasakoti kas per situacija ir kodėl nusprendžiau jums parašyti šį laišką.

Jam 26 m. (pavadinkim jį Petru), dirbantis, sportuojantis, visada stengiasi atrodyti nepriekaištingai, kartais net per daug. Eidamas niekada nepraleidžia progos pasižiūrėti į save, nesvarbu ar tai būtų veidrodis, ar parduotuvės vitrina, ar bet koks kitas paviršius atspindintis jo atvaizdą. Visos šios savybės išryškėjo po to, kai išsiskyrė su savo ilgamete drauge, bet dėmesio per daug į tai nekreipėm, juo labiau, kad jis ir pats visa tai paleisdavo juokais. Na, o dabar prie esmės. Stipriai išryškėjo jo susidomėjimas draugų panelėmis, tiesiog draugų pažįstamomis ar tomis, kurioms jo draugai išreikšdavo simpatiją. Šita situacija kartojasi ir toliau, jau nebe pirmą, antrą ar trečią kartą, darosi nesmagu, nors jis visa tai nuleidžia juokais ir sako, kad mes tiesiog nusišnekam. Kuo toliau, tuo darėsi blogiau, kuriam nors iš mūsų draugų rato pradėjus rodyti dėmesį vienai ar kitai merginai Petras iškarto pradėdavo rodyti dėmesį tai pačiai panelei, nors ji būdavo visiškai ne jo tipo-skonio! Noriu pabrėžti, šita situacija yra pasikartojusi mažiausiai 10 kartų, darosi tikrai nebesmagu, mes jam kartais juokais sakom: „Petrai, tu turi ligą, „kabint” draugų simpatijas!” Bet jam visiškai nemotais ir eilinį kartą paaiškina mums, kad mes nusišnekam. Visą šią situaciją pastebi absoliučiai visi! Tiesiog nebežinom ką daryt, kaip elgtis..

Tikiuosi pakankamai aiškiai aprašiau susidariusią situaciją ir labai tikiuosi sulaukti jūsų nuomonės/patarimų. Ar tai kažkokia liga? Ar psichinis sutrikimas? Net nesugalvoju kaip tai pavadint… Su tokia situacija susiduriu pirmą kartą. Kaip mums reikėtų elgtis, ką daryti?

Atsakymas:

Labas,

Perskaičiau Tavo laišką, supratau, kad nerimauji dėl savo darugo Petro elgesio.

Laiško pabaigoje pažėrei nemažai klausimų, tad pirmiausiai pabandysiu atsakyti į juos: negalime sakyti kad tai liga. Tokį jo elgesį greičiausiai nulemia jo asmenybės savybės. Asmenybės savybės, jei jos netrukdo funkcionuoti visuomenėje, nėra psichikos sutrikimas. Pavadinti tai galima tiesiog Petro elgesiu.

Skaitant Tavo aprašytą situaciją dėmesį pirmiausiai patraukia tai, kad Petro toks elgesys atsirado po išsiskyrimo su ilgamete drauge. Tai yra esminis momentas. Apie santykius informacijos neturiu, tačiau jei jie buvo tvirti ir Petrui daug reiškė, jų baigtis jam bet kokiu atveju yra skausminga, gal net traumuojanti patirtis. Kaip kartais populiaru sakyti, gali būti pamintas „vyriškasis ego”. Tad vėliau toks žmogus visais įmanomais būdais siekia atstatyti savo vertę, tačiau nėra taip paprasta. Jei viduje jaučiasi menkas, išorėje reiškiasi perdėtai – Tavo nupasakoti dalykai. Ne tik moterys konkuruoja tarpusavyje, tą patį daro ir vyrai. Galima galvoti, kad jūsų draugas Petras, kabindamas jūsų merginas, konkuruoja su jumis ir siekia įrodyti savo pranašumą (kaip vyro) prieš jus.

Tokį elgesį galime pavadinti kompensacine gynyba, po išgyvento stresogeninio įvykio.

Jei elgesys nesikeis kurį laiką, siūlyčiau jam asmeninę psichologinę pagalbą. Nes tai rodytų, kad pats negali susitvarkyti su problema. Tačiau gali būti ir taip, kad laikui bėgant „žaizda užgis” ir elgesys taps adekvatus.

Psichologė Beatričė Liutikaitė

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. Petras parašė:

    Jūs nusišnekat!

  2. Petras parašė:

    Visiškai!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.