Tarptautinė programa „DofE“ – jaunimo kelias į darbo rinką
5 (1)

35_MEPI-Slovenija-photo_RozleBregar_www-vizualist-si

Atėjus vasarai, darbo biržas užplūsta sezoninio darbo ieškantys moksleiviai ir studentai, kiek vėliau – tik ką aukštojo mokslo diplomus gavę jaunieji specialistai. Įsidarbinimo galimybės žymiai didesnės tų jaunuolių, kurie jau turi darbo patirties bei gali įrodyti savo gebėjimus išsikelti tikslus ir jų siekti, savarankiškai dirbti, pristatyti savo darbą, veikti komandoje. Tačiau dažnas neranda atsakymo į klausimą: „Kur tos darbo patirties dar būdamas moksleiviu galėčiau įgyti?“ Paprastai tokią galimybę suteikia jaunimo ar savanoriškos veiklos organizacijos, taip pat The Duke of Edinburgh’s International Award programa.

„Jei asmuo neturi sukaupęs daug darbo patirties, tuomet papildoma veikla ir įgūdžiai yra ypatingai svarbūs ieškant darbo, – teigia Kauno jaunimo darbo centro skyriaus vedėja Milda Švėgždaitė. – Visi darbdaviai atsižvelgia į kandidato veiklumą ir kandidatas su savanorystės patirtimi bet kurioje srityje bus pranašesnis už kandidatą be jokios patirties.“ – pabrėžia KJDC atstovė.

„Į darbą mieliau priimame jaunus žmones, kurie lavina savo asmeninius bei socialinius gebėjimus – geba savarankiškai priimti sprendimus, rodo iniciatyvą, dirbti komandoje, planuoti laiką, siekti susiplanuotų tikslų – teigia „Lietuvos vaikų ir jaunimo centro“ personalo vadovė Gabrielė Juonytė. Gebėjimai, kuriuos ugdo „DofE“ programa yra būtent tai, ko ieško darbdaviai. Tiesa, darbdaviui pateikti CV nebeužtenka, reikia išsiskirti iš kitų kandidatų, todėl „DofE“ sertifikatas yra puikus priedas, įrodantis turimus įgūdžius ir pagrindžiantis motyvaciją. Maža to, ypatingai svarbu ne tik gerai atlikti darbą, bet ir mokėti pristatyti save, papasakoti apie savo darbą, pasitikėti savimi. Dalyvavimo „DofE“ programoje patirtis padeda jaunimui geriau prisistatyti per darbo pokalbį, nes jie visada turi ką papasakoti personalo atrankos specialistui, mažiau jaudinasi pokalbio metu“.

Darbo patirties „DofE“ programos dalyviai įgyja dar mokydamiesi mokykloje. Jie savanoriauja, taip pat turi galimybę atlikti praktiką pasirinktoje įmonėje. „Karjeros laiptais yra kylama palaipsniui, todėl savanorystė – puiki galimybė pradėti nuo mažų dalykų, pamažu tobulini savo įgūdžius pasirinktoje srityje ir planuoti savo ateities profesiją. „DofE“ programos dalyvių veikla natūraliai gali peraugti į apmokamą darbą, – pasakoja Žilvinas Mažeikis, „DofE“ programos („The Duke of Edinburgh’s International Award Lietuva“) atstovas Lietuvoje.

Pasak Ž. Mažeikio, „DofE“ programoje Bronzos ženklelio siekiantys jauni žmonės savanoriauja ne mažiau kaip tris mėnesius. Tai pakankamas laikas išbandyti save įvairiose srityse ir motyvuotai pasirinkti savo tolesnio tobulėjimo ar studijų kryptį. „Jaunuolis, pradžioje norėjęs tapti veterinaru, po 2 mėnesių savanorystės gyvūnų globos įstaigoje suprato, kad veterinarijos jis tikrai nestudijuos. Puiku, nes jis bent jau sužinojo, kuo tikrai nenori būti. Kitas vaikinas sako, kad nori būti mokytoju. Jis padeda vesti pamokas pradinių klasių mokytojai ir atranda, kad tas jam labai patinka“, – pasakoja Ž. Mažeikis.

„DofE“ programos dalyviai turi išlavintus bendravimo, bendradarbiavimo įgūdžius ne tik su bendraamžiais, bet ir su vyresniais, oficialesniais žmonėmis, jie žino savo tikslus ir kaip jų pasiekti. Pavyzdžiui, jei sugalvoja eiti papildomai mokytis prancūzų kalbos ir turi įtikinti mokytoją imtis jį mokyti savanoriškai. Aštuntokui ar devintokui ne visada paprasta nueiti pas suaugusį žmogų ir to paprašyti. Moksleivis turi perlipti per save, pristatyti programą, atsakyti į nepatogius klausimus. Taip lavinami įgūdžiai, kurie svarbūs darbo pokalbio metu.

Ši programa ne tik skatina asmeninių bei socialinių įgūdžių ugdymą(si), tačiau ir taiko jų fiksavimo sistemą. Įgūdžiai bei mokymosi patirtys, kurias įgauna jaunas žmogus „DofE“ programoje, sužymėti elektroninėje platformoje bei sertifikate, kur aprašoma, kur ir kaip šie įgūdžiai buvo įgyti. „DofE“ sertifikatai žinomi 140-yje pasaulio šalių. Palaipsniui didėjant programos populiarumui bei dalyvių skaičiui ir Lietuvos darbdaviai susipažįsta su jaunimą skatinančia tobulėti programa ir jos nauda būsimiems darbuotojams.

Birželio 19-ą dieną Jungtinės Karalystės ambasadoje vyksiančios apdovanojimų ceremonijos metu tarptautinius sertifikatus planuojama įteikti devyniems „The Duke of Edinburgh‘s International Award“ programos dalyviams.

 

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.