Tikslų siekimas. V klaida ir jos taisymas
0 (0)

Tolesnis žinomų klaidų darymas

„Nesikeičia tik didieji išminčiai ir visiški kvailiai.”
(Konfucijus. Pašnekesiai. Vilnius: Tyto alba. 2004, 267p.)

Ši klaida yra svarbiausia iš visų. Mes žinome, kad kažką darome ne taip, kaip mums reikėtų, bet vis tiek taip darome. Mes pernelyg lėtai mokomės iš savo klaidų, norėdami išlaikyti ramybę ir „normalią“ nuotaiką. Tikra laimė ir atradimai kur kas svarbesni (ir, kaip vėliau paaiškėja, malonesni) nei ramus ir linksmas vakaras nieko nekeičiant.

Svarbu suvokti, kodėl darome vienokias ar kitokias klaidas, tačiau taip pat svarbu nesusitelkti ties jų analize per ilgai. Tik drąsūs veiksmai padės pasiekti tai, ko norite. Kitaip sakant – mažiau kalbų, daugiau darbų!

Išbandykite kuo daugiau anksčiau pasiūlytų problemų sprendimų ir ypač tuos, kurie Jums nepatiko ar pasirodė kvaili. Tik įsileisdami naujus vėjus, gausime naujus, netikėtus rezultatus.

Tam, kad nustotume klydę, turime išdrąsėti ir išmokti nebebijoti, kad mums gali nepasisekti. Tik iš kur gauti to drąsos? Ji atsiranda, kai jaučiamės galintys padaryti tai, ką norime, kai pasitikime savimi ir tuo, kas vyksta mūsų gyvenime.
Stiprinkite pasitikėjimą savimi – įsileiskite į savo gyvenimą nors mažus iššūkius. Išdrįskite padaryti tai, ko dar iki šiol neišdrįsote. Pavyzdžiui, prisipažinkite draugui klydęs, įsidrąsinkite pasakyti, ką galvojate, atsisakykite eiti ten, kur nenorite ar išsakykite atvirai ko norite iš mylimo žmogaus.

Greitai pajusite stiprybę, padėsiančią atlaikyti visas nesėkmes, ir meilę ne tik savo gyvenimui, bet ir visoms jo nesėkmėms. Sėkmė ir nesėkmė negali egzistuoti viena be kitos. Dėkokite už viską, ką gyvenimas Jums atsiunčia – ne tik už pasisekimą. Mėgaukitės užburtu sėkmės-nesėkmės ratu ir pajusite, kad toks dalykas, kaip nesėkmė net neegzistuoja. Ji tik parodo, kad reikia kažką daryti kitaip. Nustojus bijoti nesėkmės, nustojame bijoti ir galimų klaidų. Tada atsiveria visa mūsų galybė.

Kaip spręsti šią problemą:
1.Nustokite klysti, kai suprantate, kad tai darote. Susirašykite savo dažniausiai daromas klaidas, po to stebėkite, kada ir kaip klystate. Juk neketinate laukti, kol atsiras randas nuo lipimo ant to paties grėblio? Būkite sau atviras. Kuo daugiau gyvenkite „čia ir dabar“ – praeitis jau, o ateitis dar neegzistuoja.

2.Paanalizuokite tolimesnio klydimo pasekmes. Susirašykite, ką gausite malonaus ir ką nemalonaus, jei ir toliau darysite tas pačias klaidas. Pavyzdžiui, malonūs dalykai: išlaikysiu ramybę, išvengsiu streso, nieko neprarasiu. Nemalonūs: atitolinsiu svajonės įgyvendinimą, švaistysiu laiką (per kurį jau galėčiau būti laimingas), jausiu neramumą ir kaltę, vis labiau sunkinsiu padėtį ir t.t. Šie pavyzdžiai tinka, kai kalbame apie bendras klydimo pasekmes. Įsivardinkite konkrečią vis daromą klaidą ir tokiu būdu išanalizuokite ir ją. Galite pradėti nuo vienos ar poros klaidų, bet siekiant kuo aukštesnių rezultatų, geriausia, demaskuoti kuo daugiau klaidų iš karto. Jos labai susijusios ir persipynusios, todėl svarbu matyti bendrą jų visų sudaromą visumą.

3.Paanalizuokite, ką gautumėte, jei nustotumėte klydęs. Tiek malonius, tiek nemalonius dalykus. Iš pradžių apžvelkite apskritai tolimesnio klydimo pasekmes, o po to kiekvienos klaidos atskirai. Pavyzdžiui, žinau, kad noriu ir kad man reikia sportuoti, bet vistiek tam skiriu per mažai laiko ir dėmesio. Tarkime, nustoju taip elgtis, susiimu ir pradedu sportuoti. Ką gaunu iš to malonaus? Sveikas kūnas ir protas, energija, sveikata ir puikiai praleistas laikas. O ką nemalonaus? Reikia „nukirpti“ laiko nuo kitų veiklų, prisiversti, kai tingisi. Pamąstau nuo kurios veiklos atsisakysiu ir rasiu papildomo laiko bei ką darysiu, kaip apims tingėjimas. Kitaip sakant, užbėgu problemos prieš akis dar prieš joms pasirodant ir žinau, kaip jas išspręsiu. Tada pasveriu, kad malonios pasekmės viršija nemalonias ir man tikrai verta imti sportuoti.

4.Nuolat papildykite išvardintas nesėkmes. Bandykite nusikelti į ateitį ir pažiūrėti, kokia ji bus, jei ir toliau darysite, tai, ką darote arba kaip viskas pasikeis, jei Jūs imsitės tai keisti jau dabar.

Susiję rašiniai: I klaida ir jos taisymas, II klaida ir jos taisymas, III klaida ir jos taisymas, IV klaida ir jos taisymas

Autorė:
Rasa Venckutė

Daugiau info:
www.dziaugiuossavim.eu

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.