Tyrimas: padangų garsas migdo vairuotojus
0 (0)

Švedijoje atliktas tyrimas atskleidė paradoksalius rezultatus: pasirodo, lygūs keliai ir glotni kelio danga kelia pavojų eismo saugumui. Švedijos nacionalinio Kelių ir transporto instituto užsakymu atliktas tyrimas [Investigation of driver sleepiness] liudija, kad žemo dažnio padangų triukšmas, kylantis automobiliui važiuojant lygia kelio danga, migdo vairuotojus. Ši išvada vertinama labai rimtai, nes 20 proc. eismo įvykių Švedijoje priežastimi yra vairuotojų nuovargis ir mieguistumas, skelbia naujienų agentūra TT.

 

tyimas-miegas-vairavimas

Pasak specialistų, padangų triukšmo intensyvumas priklauso nuo kelio dangos tipo, padangų modelio ir automobilio garso izoliacijos. Vienos iš šio tyrimo autorių Annos Anund teigimu, optimali garso izoliacija gali gerokai sumažinti padangų triukšmą, tačiau žemo dažnio garsų taip išvengti neįmanoma. Nustatyta, kad garso požiūriu egzistuoja nemažas skirtumas tarp vairavimo dienos ir nakties metu.

Pranešama, kad tyrimo autoriai rytinėje Švedijoje atliko papildomus tyrimus siekdami išsiaiškinti, ar ne tokia lygi kelio danga gali sumažinti migdomąjį akustinį efektą. Kol kas rezultatai dar nepaskelbti, bet, pasak tyrėjų, jie yra „daug žadantys“.

Ryšys tarp žemo dažnio garsų ir vairuotojų nuovargio nėra pakankamai aiškus, teigia mokslininkai. Kai kurie iš jų mano, kad monotoninis garsas suteikia žmonėms saugumo jausmą, kuris esą galėjo susiformuoti dar motinos įsčiose. Kitos teorijos šalininkai teigia, kad žemo dažnio garsus sunku identifikuoti, todėl ilgai jų klausantis įtempiama klausa, o smegenys greičiau nuvargsta.

Šaltinis: balsas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.