Vaikystėje patiriamos patyčios – natūralus augimo etapas?
0 (0)

be-patyciu

Patyčios tarp vaikų – problema, kurią sprendžiant labai svarbus suaugusiųjų vaidmuo. Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikto tyrimo duomenimis, dauguma respondentų (74 proc.) pritarė teiginiui, kad į patyčias tarp vaikų būtinai turi reaguoti suaugusieji, likusieji manė, kad tai vertingas patyrimas, natūralus raidos etapas ar nekalti pajuokavimai. Siekiant supažindinti visuomenę su patyčių problema ir galimais sprendimo būdais, emocinę paramą vaikams ir paaugliams teikianti „Vaikų linija“ jau penktus metus iš eilės organizuoja socialinę iniciatyvą „Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ“, kurios renginiai vyks kovo 24-30 d.

„Vaikas negimsta su gebėjimu tyčiotis – to išmokstama iš suaugusiųjų, – sako Vilniaus universiteto profesorius, vaikų psichiatras dr. Dainius Pūras. – Manau, kad anksčiau Lietuvoje patyčios buvo laikomos normaliu reiškiniu, tačiau situacija keičiasi, o tai reiškia, kad mūsų visuomenė sveiksta. Prevencinės programos turi būti nuoseklesnės, tęstinės, jų turi būti gerokai daugiau. Mes dar tik pradėjome ilgą ir sunkią kovą su prievartos kultūra, kuri buvo persmelkusi visas visuomenės gyvenimo sritis.“

D. Pūro teigimu, turėtume suvokti, kad patyčios privalo būti stabdomos kuo anksčiau, nes to nepadarius gali tekti susidurti su rimtomis problemomis. Šiai minčiai pritaria ir „BE PATYČIŲ“ iniciatyvą taip pat palaiko nemažas būrys žinomų Lietuvos žmonių: prof. Leonidas Donskis, Beata Nicholson, Nomeda Marčėnaitė, Dalia Michelevičiūtė, Saulius Urbonavičius-Samas, Arnoldas Lukošius, Egidijus Knispelis, prof. Justinas Žilinskas, Giedrė Beinoriūtė, Ignas Staškevičius, Aistė Jasaitytė, Tomas Bagdanskis ir kiti. „Vaikų linijos“ atstovai kartu su žinomais žmonėmis kviečia palaikyti iniciatyvą „Facebook“ paskyroje. Tai padaryti galima profilio bei viršelio nuotraukų vietoje įsidėjus specialiai akcijai sukurtus logotipus su užrašu „BE PATYČIŲ“, kuriuos galima atsisiųsti iš tinklapio www.bepatyciu.lt.

Nuo kovo 24 dienos visą savaitę moksleiviams, jų tėvams, mokytojams ir visuomenei bus organizuojama įvairi veikla, kurios tikslas – supažindinti su patyčių situacija Lietuvoje ir kartu spręsti šią problemą.

Darželių tinklo „Vaikystės sodas“ įkūrėja dr. Austėja Landsbergienė ves seminarą tema „Kodėl patyčių prevencijos programų rezultatas kartais būna ne toks, kokio tikėtasi?” Kauno Dainavos Jaunimo centre tarpusavio santykių temomis konsultuos psichologai ir socialiniai darbuotojai, vyks seminarai 7-12 klasių moksleiviams bei jų tėvams. Paramos vaikams centre bus vedami mokymai apie efektyvų ir konstruktyvų kasdienį bendravimą su vaikais. Lietuvos tėvų forumas organizuos atvirus užsiėmimus vaikams bei paaugliams „Jaunuomenė – Lietuvos nacionalinis turtas“. Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centras rengs seminarą tėvams „Kai mano vaikas susiduria su patyčiomis”. Lietuvos moksleivių sąjunga skatins diskusijas įvairiuose Lietuvos miestuose patyčių tema. Informacinių technologijų centras siūlys konkursą „Saugesnio interneto renginiai mano mokykloje“, „TEO“ darbuotojai visoje Lietuvoje kvies moksleivius diskutuoti apie elektronines patyčias pamokoje „Saugokime vieni kitus internete“, kurią galima užsakyti užsiregistravus interneto svetainėje www.kamtoreikia.lt

Lankytis galima ne tik šviečiamuosiuose, bet ir kūrybiniuose, pramoginiuose užsiėmimuose. Lietuvos vaikų ir jaunimo centras organizuoja sporto renginius, kūrybines dirbtuves, temines improvizacijas. VšĮ „Vaiko labui“ kartu su mokinių grupelėmis kurs „Draugystės knygą“, į kurią vaikai galės sudėti savo kurtus eilėraščius, pasakojimus ar kitus trumpus kūrinėlius ir iliustruoti juos piešiniais. Kino centre „Skalvija“ bus rengiami 9 kino seansai įvairaus amžiaus moksleiviams. Su neapykantos kalba kovojanti „Myliu Panda“ kampanija skelbs grafičių eskizų konkursą jauniems žmonėms visoje Lietuvoje. Lietuvos mokinių parlamentas kvies prisijungti prie jau tradicija tapusios „Šypsenėlių“ akcijos, „Pagalvių mūšio“. Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas organizuos atvirų durų dieną su policijos pareigūnais, supažindins visuomenę ir visus norinčius su policijos pareigūnų darbo specifika patyčių srityje.

Socialinė iniciatyva „BE PATYČIŲ“ – tai 2004 m. „Vaikų linijos” inicijuota akcija, kurios pagrindinis tikslas yra smurto ir patyčių prevencija. Šia kampanija siekiama kurti saugesnę aplinką ne tik mokyklose ar darželiuose, bet ir suaugusių žmonių gyvenime, akcentuoti šios problemos svarbą bei šviesti visuomenę. Projektui sukurta interneto svetainė www.bepatyciu.lt.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.