Bendros Šeimos Vertybės
5 (1)

Kiekvienas žmogus elgiasi siekdamas užtikrinti savo poreikius, vadovaudamasis savo vertybėmis, nuostatomis, norais. Visi jie svarbūs priimant sprendimą kaip pasielgti. Daugelyje situacijų mes elgiamės panašiai. Tai nulemia mūsų vertybės, kurios susiformuoja gyvenimo pradžioje ir paprastai nekinta iki gyvenimo pabaigos.

Vertybės apima įsitikinimus, veiklą, nuomones, moralines normas, tradicijas, savireguliaciją, vaizduotę ir visuomeninę nuomonę. Vertybės padeda mums atskirti gėrį nuo blogio.

Vertybės mumyse susidėlioja pagal reikšmingumą mums ir turi savo hierarchiją. Kiekvienas žmogus turi individualią vertybių sistemą, kurios nerasi pas kitą žmogų. Taip yra todėl, kad vertybės formuojasi įtakojamos tėvų, papročių, tradicijų, asmeninės patirties ir t.t.

Kaip patys sutuoktiniai sugadina santuoką?

Kodėl sutuoktiniai konfliktuoja? Paslaptis slypi tame, kad . žmonės yra labai skirtingi: pagal lytį, išsilavinimą, gyvenimišką patirtį, tikėjimą, įsitikinimus, vertybes, poreikius, nuostatas. Kiekvienas iš sutuoktinių turi skirtingą įsivaizdavimą apie šeimos paskirtį, vertybes. Turėdami skirtingus įsivaizdavimus jie veikia, elgiasi, kalba su antra puse taip, lyg antra pusė turėtų tokį pat įsivaizdavimą, kaip ir jo/jos. Bet kadangi sutuoktiniai yra skirtingi, tai jie skirtingai interpretuoja tą pačią situaciją. Ir tai yra visiškai ne tai, apie ką manė, tikėjosi, suprato kitas. O kadangi šiais laikais kiekvienas nori būti teisus ir nenori nusileisti, tad, susidarius skirtingoms nuomonėms, abu siekia savo viršaus ginče. Taip ginčai perauga į konfliktus, kurių metu sutuoktiniai vienas kitą pažemina, įskaudina ir atstumia nuo savęs.

Bendros Šeimos vertybės. Kuriomis vadovausitės?

Kiekvienas iš sutuoktinių turi skirtingas jiems svarbiausias 6 vertybes. Skirtingos vertybės toje pat situacijoje sutuoktinius skatina elgtis skirtingai. Bet, jei kitas elgiasi ne taip, kaip aš manau turėtų elgtis, tai manyje kyla nusivylimas ir nepasitenkinimas kito elgesiu. Nepasitenkinimas pasireiškia priekaištais, menkinimu, žeminimu, patyčiomis, „įkandimais“, kurie atstumia antrą pusę nuo mūsų.

Jei norime priešingo efekto – kad tarp mūsų gyventų supratimas, pasitenkinimas, pagarba, saugumas, palaikymas, tai visų pirma turime susitarti dėl to „Kam kuriama šeima“ ir dėl Bendrų Šeimos Vertybių.

Kaip suvienodinti sutuoktinių atsakymą į klausimą „Kam kuriama šeima?“ ir užsitikrinti saugią erdvę aptarėme straipsnyje „Kam reikalinga šeima“. Na, o šiame straipsnyje aptarsime sekantį žingsnį – Bendros šeimos vertybės. Kaip atsirinkti ir susitarti.

Žemiau pateikiu lentelę, kurioje matote 6 svarbiausias Žmonos ir 6 svarbiausias Vyro vertybes.

O dabar pabandykite įsivaizduoti, kaip Žmona ir Vyras, pragyvenę kartu 12 metų, š.m. kovo mėnesį aiškinosi „Šiemet atostogausime kartu ar atskirai“.

Žmona nori atostogauti kartu su Vyru, o Vyras nori atostogauti vienas. Kuo baigėsi jų pokalbis ir kaip jei atostogavo?

Bendros Šeimos vertybės. Kas blogai, kad jų nėra?

Jei sutuoktiniai nėra atsirinkę ir susitarę dėl Bendrų Šeimos Vertybių, tai jie:

  • Menkai vienas kitą supranta, nepasitiki, nepalaiko, negerbia.
  • Skirtingai traktuoja konkrečią situaciją ir skirtingai reaguoja.
  • Neturi aiškumo, kaip geriausia pasielgti, kad būtų išsaugota saugi erdvė abiems.
  • Nesusitelkia ir nesuvienija pastangų kurti saugią erdvę šeimoje.
  • Neturi bendro vardiklio, kuriuo vadovautųsi priimdami sprendimus, susijusius su šeima.
  • Pastoviai blogina tarpusavio santykius naikindami pagarbą vienas kitam.

Pavyzdžiui, vienam iš sutuoktinių labai svarbi vertybė – Saugumas. Jei antram sutuoktiniui šį vertybė nėra svarbi, tai ji(-s) niekada nesielgs taip, kad kita(-s) jaustųsi saugus(-i). Kur tai nuves? Ogi į nusivylimą, nesaugumą, nepasitikėjimą, nepagarbą… Nuves į atšalimą, atitolimą ir galiausiai – skyrybas.

Viena svarbiausių sutuoktinių savybių, klojančių pagrindą stipriai ir ilgaamžiai šeimai – Pagarba. Pagarba – tai skaitymasis su kito asmens jausmais, poreikiais, mintimis, idėjomis, norais ir prioritetais. Pagarba, tai yra pripažinimas, kad kita pusė yra kitokia. Pagarba išreiškiama žodžiais, parodoma elgesiu. Ji taip pat gali būti jaučiama. Pvz., galima jausti pagarbą kitam ir galima jaustis gerbiamam. Jei asmuo jaučia pagarbą kitam, tai ir jo elgesys bus natūraliai pagarbus. Žmonės paprastai jaučia, ar yra gerbiami. Ar Jūs esate gerbiama(-s) savo antros pusės?

Jei Jums yra svarbi vertybė Pagarba ir jei Jūs nesijaučiate gerbiama(-s), tai santykiuose su tokiu žmogumi ilgai nebūsite. Jūsų santykių pradžioje buvusi Pagarba kitam žmogui išnyks. Na, o vėliau į Pagarbos vietą ateis Panieka, kuri judu ir išskirs.

Beveik visada sutuoktiniams atsirinkus 6 pagrindines vertybes jos būna skirtingos. Jei nei pas vieną iš sutuoktinių tarp 6 svarbiausių vertybių nėra Pagarbos, tai nereikia tikėtis, kad tarp jų gyvens Pagarba.

Bendros Šeimos vertybės. Kur slypi Problema, kad jų nėra?

Problema slypi tame, kad nesuvokiame, kiek svarbu yra suvienodinti supratimą „Kam reikalinga šeima“ ir atsirinkti bei susitarti dėl Bendrų Šeimos Vertybių.

Darnių, lygiaverčių, pastiprinančių santykių būtina sąlyga, susitarti dėl šeimos paskirties, atsirinkti bei susitarti dėl Bendrų Šeimos Vertybių. Kol to nebus, nesitikėkite, jog suprasite vienas kitą. Jog priimsite vienas kitą, kaip kitokį. Jog surasite silpnas vertybes, kurias norėtumėte sustiprinti. Jog tarp judviejų viešpataus darna, supratimas, pagarba, palaikymas, saugumas.

Bendros Šeimos vertybės. Kaip atsirinkti ir sutarti?

Kad esame skirtingi – normalu. Nenormalu nesimokyti priimti skirtingumus ir nepanaudoti jų saugios erdvės šeimoje sukūrimui. Bendrų Šeimos Vertybių atsirinkimui ženkite keletą žingsnių:

1. Kiekvienas atsirinkite po 6 jums svarbiausias vertybes.
2. Palyginkite jas. Jei tarp judviejų vertybių atsiras vertybės, kurios sutampa, tai jau dėl to bus sutarta.
3. Pristatykite vienas kitam savo vertybes, kad suprastumėte, ką jos kiekvienam iš jūsų reiškia.
4. Susitarkite dėl 6 Bendrų Šeimos Vertybių.
5. Susitarkite dėl jų prioritetų. Kuri vertybė bus pirma, kuria antra ir t.t.
6. Įvertinkite kiekvieną vertybę pagal kiekvieną jus siejantį saitą ir suraskite vietas, kuriose konkreti vertybė yra dar nepakankamai stipri.
7. Pasirenkite vertybių sustiprinimo planą ir jį įgyvendinkite.

Bendras Šeimos Vertybes galite atsirinkti ir su mano pagalba atvykę į poros arba kelėtos porų darbinę sesiją, kurios metu galėsite greitai ir tiksliai atsirinkti Bendras Šeimos Vertybes.

Bendros Šeimos vertybės. Kokia iš to nauda?

Kai sutuoktiniai bus susitarę dėl Šeimos paskirties, Bendrų Šeimos Vertybių, jie galės tartis ir dėl Bendro Šeimos Tikslo bei galiausiai Vizualizuoti savo Svajonių Šeimą. Susitarę dėl visų šių pamatinių šeimai dalykų, sutuoktiniai bus linkę padėti vienas kitam:

  • Derinti skirtingus požiūrius.
  • Kurti darnius santykius.
  • Spręsti konfliktus abipusiai naudingu sprendimu.
  • Pasiekti abipusį seksualinį pasitenkinimą.
  • Sutarti dėl vaikų auklėjimo.
  • Sutarti dėl šeimos pinigų ir turto valdymo.
  • Sutarti dėl bendro gyvenimo taisyklių.

Santykiuose įsiviešpataus Pagarba, Palaikymas, Sutarimas, Artumas, Pasitikėjimas, Saugumas, Pasitenkinimas santykiais. Na, o visa tai ir sudaro Laimingą gyvenimą

Kaip atsirinkti Bendras šeimos vertybes per porų sesiją galite paskaityti ČIA.

Mykolas Truncė | StipriSeima.lt | SkyrybuPsichologas.lt
Porų psichologas, konsultantas, lektorius
Šeimų išsaugojimo specialistas
porupsichologas@gmail.com
+370 659 54009
Tapkite FB Stipri Šeima nariu ir pirmieji gaukite naujienas apie šeimos stiprinimą.
Iliustracija: Kevin Delvecchio

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Exit mobile version