Bjaurūs jausmai: esė ir piešiniai
5 (1)

Artūras Tereškinas ir Adomas Danusevičius „Bjaurūs jausmai: esė ir piešiniai“ (2020)
Išleido: Idėjos ir komunikacija
Puslapiai: 176
ISBN: 9786099502021

Knygoje autorius tyrinėja tai, kaip viešumoje dalinamės gėda, neviltimi, liūdesiu, melancholija, pykčiu, pagieža, neapykanta ir panašiais dalykais, t. .y. jausmais, kuriuos džnai esame linkę vadinti bjauriais. Ko tikimės juos reikšdami, ko siekiame keldami triukšmą, kaip tai veikia mus ir aplinkinius, ar būname išgirsti? Šiuos ir kitus klausimus kelia VDU Sociologijos katedros profesoriaus Artūras Tereškinas savo eseistiniuose tekstuose. Tai mėginimas pažvelgti naujai į viešojo gyvenimo Lietuvoje sanklodą, papildytą meniškomis ir taikliomis Adomo Danusevičiaus iliustracijomis.

„Mes turime klaidingą įsivaizdavimą, arba gyvename „žiauriaus optimizmo“ šalyje, manydami, kad jei būsime tokie pat, kaip kiti, arba pasieksime tokias normas, kaip geras darbas, šeima, automobilis, butas, mes būsime laimingi. Bet, kaip rodo daugybė sociologų ir psichologų tyrimų, šie dalykai dažnai nesuteikia laimės. Normatyvumas dar labiau padaro žmones nelaimingais, nes laužomas jų noras gyventi pagal kitokius gyvenimo scenarijus“, – rašo sociologas.

Artūras Tereškinas – Harvardo universitete magistro ir daktaro laipsnius įgijęs sociologas, kultūros kritikas bei rašytojas. Savo mokslinę veiklą skiria kultūros, lyčių, vyrų, popkultūros, socialinės atskirties, mažumų grupių sociologinėms ir emocijų raiškos viešumoje studijoms. Jis yra knygų Absonia (1995), Vyrų pasaulis: vyrai ir žaizdos vyriškumas Lietuvoje (2011), Popkultūra: jausmų istorijos, kūniški tekstai (2013), Nesibaigianti vasara: sociologinis romanas apie meilę ir seksą (2017) ir daugelio kitų autorius.

Adomas Danusevičius baigė menų doktorantūros studijas Vilniaus dailės akademijoje, teorines ir praktines žinias gilino Danijos Karališkojoje menų akademijoje. Nuo debiuto 2008 m. menininko kūryba buvo pastebėta ir įvertinta dailės kritikų, jo darbų įsigijo privatūs Lietuvos ir užsienio kolekcininkai, tarp jų – Lewben Art Foundation ir MO muziejus. Menininkas aktyviai dalyvauja grupinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje. 2018–2019 m. A. Danusevičius pelnė Bavarijos kultūros ministerijos apdovanojimą su stipendija kurti prestižinėje Internationales Künstlerhaus Villa Concordia menininkų rezidencijoje Bamberge (Vokietija).

Autorius: Adomas Danusevičius

„Mes mėgaujamės savaime suprantamybėmis (nemėgstu žodžio „banalybės“). Žurnalistai, eseistai, visuomenės veikėjai dažnai kartoja: „Po nakties išaušta aušra“, „gyvenimas toks įvairus“, „sielos grožis nugali viską“. Daug savaime suprantamybių pažeriama ir kalbant apie jausmus ar emocijas.

Štai vienas žinomas politikos mokslų atstovas rašo: „Tik bus sunkiau, jei diskusijos sukarikatūrinimas ves prie emocijų, o emocijos – neracionalaus elgesio, grįsto teiginiu ‘aš jam/jai dar parodysiu’”. Ši emocijų ir racionalumo priešprieša – tikrų tikriausiai savaime suprantamybė, tik seniai atgyvenusi, ypač socialiniuose moksluose, kurie kaip tik ir turėtų iškonstruoti šias savaime suprantamybes.

Ne, emocijos negriauna racionalios diskusijos; jos kaip tik būtinos sprendžiant tiek moralines, tiek politines problemas. Todėl rašyti, kad emocijos yra labai blogas neracionalus dalykas, yra nudėvėta savaime suprantamybė, atspindintį ilgaamžį mokslinį ir nemokslinį diskursą. Protas ir emocijos nėra priešai ar antagonistai. Emocijos – tai racionalaus politinio veiksmo komponentas.“,  – rašo profesorius A. Tereškinas.

Susiję: „Happiness industry“, Tik pripažindami, kad esame reikalingi vieni kietiems – kursime gerovę.

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Exit mobile version