„Geštalto malda“ Valentino dienai
4.3 (6)

Premium license

Šiandien švenčiant Valentino dieną, pristatu geštalto pradininko Frederiko Perlzo 1969 metais sukurtą Geštalto maldą, kuri, beje, nieko bendra su religija neturi. Tai 56 žodžiai, apibūdinantys geštalto terapijos esmę ir požiūrį į asmeninę nepriklausomybę, išlikimą savimi ir gebėjimą išreikšti save, būnant santykyje su kitais, savo ir kitų kitoniškumo, skirtingumo priėmimą.

Geštalto malda sulaukė didelio populiarumo JAV, o vėliau ir pasaulyje, sukėlusi audringą reakciją, susižavėjimą ir kritinių pastabų, visokių interpretacijų, o šiuo metu ji tapo legenda geštalto bei kitų psichoterapijos specialistų praktikoje.

Verta susipažinti su ja, įsiklausyti ir bandyti suvokti, o ką gi jos žodžiai reiškia man? O gal verta ją bandyti suvokti kartu su man brangiu žmogumi ir atrasti kažką vertinga jūsų santykiams?

Geštalto malda

Aš darau savo, tu – savo.
Aš nesu čia tam, kad atitikčiau tavo lūkesčius.
Tu nesi čia tam, kad atitiktum mano lūkesčius.
Tu esi tu, aš esu aš.
Ir jei mes kada rasime vienas kitą, bus nuostabu.
O jei ne, ką padarysi….
Fritz Perls, “Gestalt Therapy Verbatim”, 1969

Instrukcijos, kaip ją skaityti nėra, kiekvienas jos žodžius prisitaikome sau. Man ji pirmiausia apie atsakomybę – kiekvienas žmogus šiame gyvenime yra atsakingas už save ir kiekvienas turi teisę neprisiimti atsakomybės už kažkieno tai gyvenimą, Verta mokytis atlaikyti spaudimą paklusti kitų lūkesčiams, taip pat – neturėti jų kito žmogaus atžvilgiu.

Tačiau ši malda jokiu būdu nekviečia nepaisyti kitų žmonių troškimų ir jausmų! Priešingai, siūloma santykius perkelti į šiek tiek aukštesnį suvokimo, savimonės lygį, įsileisti daugiau rizikos, spontaniškumo ir gyvybės į santykius, išdrįstant būti nuoširdžiu, atsiveriančiu, priimančiu kitus ir prisiimančiu atsakomybę už save, savo asmeninio potencialo vystymą ir augimą.

Dar ši malda man apie ribas – kiek aš atpažįstu savo ir gerbiu kito žmogaus ribas. Apie sugebėjimą būti kontakte, suvokiant ir priimant, kad esame skirtingi.
Dar – apie artimo ryšio kūrimą: kaip aš moku išreikšti save ir kiek galiu atsiverti, rizikuojant tapti pažeidžiamu. Nes tik nuoširdumas ir atsivėrimas gali sujungti mus, kad rastume vienas kitą ir susitiktume artumui.

Kodėl tai malda? Greičiausiai ją F. Perls taip pavadino, nes ją verta skaityti daug kartų, kad suvokus jos žodžius ir priėmus jų reikšmę, žmogus galėtų pradėti naudoti ją, kaip bendravimo su kitais žmonėmis principą, leidžiantį pradėti kurti sveikus, lygiaverčius ir sėkmingus santykius.
Tad, dar ir dar kartą grįžkime prie Geštalto maldos patys vieni arba su man brangiu žmogumi, įsiklausykime į ją, bandydami išgirsti – o apie ką ji man?

Psichoterapeutė Danguolė Krupovnickienė,
www.danguolekrupovnickiene.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 6 Vidurkis: 4.3]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Exit mobile version