INTUITYVUS BLIZGESIO POREIKIS – IŠ KUR JIS?
0 (0)

„Namą stačiau atskiromis dalimis, vadovaudamasis tik esamais konkrečiais poreikiais. Tik vėliau pamačiau, kaip visos dalys susijungė į prasmingą pavidalą ir tapo psichinės visumos simboliu. Bolingene aš jaučiuosi gyvenąs patį tikriausią savo gyvenimą, kur viskas atitinka mano esmę.“ Carl Gustav Jung

Šiandien man ši C. G. Jung citata labiausiai kalba apie tai, kaip intuityvus veikimas mus atveda iki prasmę suteikiančių rezultatų. Panašiai atsitiko ir man, kuriantis naujame kabinete. Atrodė, viską detaliai planavau, apmąsčiau, kaip viskas turėtų atrodyti, konsultavausi su kolege ir bendraminte architekte Gitana Valavičiūte, kuo labai džiaugiuos, tačiau finale kai kurie dalykai susidėliojo, atrodytų, neplanuotai, intuityviai. Vienas jų – pačiai visai netikėtai atsiradęs noras į interjerą įnešti žalvarinio blizgesio. ​​​​

Mintys sukosi apie jaukumo poreikį, šilumos įnešimą per gelsvą blizgesį. Kai Gitana svečiavosi jau įrengtame kabinete, pasidžiaugė, kad įnešiau savo kūrybos, ir priminė, kaip metalo blizgesys siejamas su vandeniu ir jo tiekiama gyvybe. Tuomet man viskas dar labiau susidėliojo į savo vietas. ​Tad toliau – kiek minčių apie vandenį, blizgius objektus, ir kokią reikšmę jie mums turi. ​

Visi vandens telkiniai yra neabejotinas traukos šaltinis kiekvienai gyvai būtybei. Tekančio vandens čiurlenimas, taip pat ir lietaus lašų ritmika yra vieni maloniausių ir labiausiai raminančių garsų, juk jie mums reiškia gyvybę – gryną ir švarų geriamą vandenį. Evoliucinės psichologijos atstovai su gyvybiškai svarbiu vandens poreikiu sieja ir tai, kodėl mums taip patinka blizgantys daiktai ar paviršiai – jie yra ne tik gražūs ir patrauklūs, bet taip pat instinktyviai asocijuojasi su švaraus gėlo vandens spindesiu. Skirtingų studijų rezultatai atskleidė, kad tiek vaikai, tiek suaugusieji turi įgimtą polinkį rinktis blizgius objektus, ir šie objektai jiems sudaro šlapumo įspūdį.

Tad dažnai su prabanga ar tiesiog su grožiu siejamas blizgesys atskleidžia ne tik mūsų norą papuošti save ar savo aplinką ir tuo puikuotis, bet taip pat ir tai, jog blizgesio apsuptis mums asocijuojasi su gyvybe.

​Į namus ar kitą mums svarbią erdvę blizgesį galime atsinešti per įvairius paviršius – metalą, stiklą, blizgias baldų plokštes. Ir nors atrodytų, kad metaliniai ar stikliniai paviršiai yra šalti it nejaukūs, iš tiesų jie į namus gali įnešti gyvybės pojūtį. Stikliniai ar keraminiai indai, stalo įrankiai, įvairūs suvenyrai taip pat dažnu atveju yra blizgūs. O kur dar visi mūsų papuošalai! Savo kūnui taip pat norime suteikti kuo daugiau gyvybiškumo.

Vandenį, blizgesį, o per tai ir gyvybę galime matyti ir M.K. Čiurlionio paveiksle „Ramybė”, kuris taip pat puošia mano kabinetą. Jame slypi daug daugiau simbolikos ir gilumų, bet apie tai, turbūt, jau kitą kartą.

Straipsnis publikuotas portale ManoNamai.lt

Psichologė Irma Skruibienė | skruibis.lt/Irma | namuterapija.lt | namupsichologija.lt
Iliustracija:  Brigitta Schneiter / unsplash.com

Norinčius daugiau pasigilinti į tai, kaip sukurti namus, kurie talpntų emocijas, žadintų pojūčius ir sektų Jūsų gyvenimo istoriją, kviečiu į seminarą „Savų namų vizija”.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Exit mobile version