Kaip elgtis, kai tėvai manipuliuoja suaugusiais vaikais?
5 (3)

Praeitame straipsnyje paliečiau sudėtingą ir jautrią temą apie vaikų ir tėvų santykius. Bandžiau duoti pavyzdžių, kad galėtumėte lengviau atpažinti, kaip elgiasi manipuliuojantys tėvai, ir atpažinus situaciją bandyti išsivaduoti iš tokių toksiškų santykių. Sulaukiau nemažai Jūsų prašymų duoti praktinių patarimų, kaip tai padaryti. Tad šiame straipsnyje bandysiu pasiūlyti elgesio strategijų, atsidūrus manipuliuojančių tėvų spąstuose.

Pirmas žingsnis visada yra atpažinti problemą

Jeigu skaitote šį straipsnį, sveikinu, matomai Jūs tą padarėte. Kitas žingsnis, pamačius, jog tėvai manipuliuoja, iškart jiems įvardinti, jog tą daro: „aš jaučiu, jog šitoje situacijose manimi manipuliuojama“. Po įvardinimo seka kiti žingsniai.

Jei norite išlaikyti gražius santykius su tėvais, patartina pradėti nuo nuoširdaus pokalbio

Turime suprasti, jog dažnai gyvenime iš kartos į kartą užsisuka ydingas ratas ir jame esantys žmonės gan dažnu atveju net nesupranta ten įstrigę. Labai tikėtina, jog tas pačias manipuliacines strategijas Jūsų tėvams taikė jų tėvai ir šie nesąmoningai dabar elgiasi taip pat. Todėl pirmą kartą įvardijus problemą, naturalu bus tikėtis tėvų gynybinės reakcijos.

Reiktų susitaikyti, jog vieno pokalbio neužteks

Neverta iškart bandyti išsiaiškinti viso gyvenimo nuoskaudų. Kiekvienam žmogui reikia duoti laiko susivokti ir apgalvoti situaciją, ypač kai problema įsišaknijusi. Bandykime išsakyti savo jausmus nuoširdžiai, nieko neslėpdami, akcentuodami, kaip jautėmės tam tikrose situacijose ir kas buvo skaudžių išgyvenimų trigeriai. Venkime kaltinimų, tai paskatins tėvus užsisklęsti ir pereiti į gynybinę poziciją. Leiskime Jiems saugiai atsiverti, padėkime suprasti jų elgesio šaknis.

Galiausiai, turėtume pamėginti Jiems atleisti už visas padarytas skriaudas

Suprantama, tai skamba kaip nemenkas iššūkis, tačiau jį įveikus ateis palengvėjimas. Tik atleidę tėvams, galėsime pradėti gyvenimą nuo pradžių, išmokti prisiimti atsakomybę už savo veiksmus. Galėsime nukirpti bambagyslę ir pagaliau suaugti. Idealiu atveju, tėvams suvokus savo auklėjimo ir bendravimo klaidas, galėsime bandyti pradėti naują sveikų santykių etapą. Tačiau tai bus ilgas kelias visiems šeimos nariams dirbant su savimi, kadangi senos elgesio strategijos tikrai pastoviai vis bandys išlįsti ir priminti apie save. Vienintelis kelias į gražius, harmoningus šeimos santykius – vienas kito supratimas ir kantrus darbas kartu.

Atsitraukimas

Jeigu pokalbius išbandėte ir tėvai neina į jokias kalbas, neigia, kad manipuliuoja, arba bando toliau manipuliuoti naudodami kitas strategijas, tada laukia sudėtingesnis etapas – atsitraukimas. Turime suvokti, jog negalime pakeisti kitų žmonių, kad ir kaip to norėtume. Keistis galime tik mes patys. Tad turime pradėti tai daryti. Toksiški santykiai įtraukia ir neleidžia kontroliuoti savo gyvenimo, todėl atsiskyrimas yra labai sunkus. Jei gyvenate viename būste su tėvais ir negalite iškart išsikraustyti, pradėti galima nuo išmokimo pasakyti „ne“. Jei gimdytojai nenorės išgirsti „ne“, tuomet galima įvardinti tai kaip manipuliaciją ir pasakyti dar kartą „ne“. Tėvai turi suvokti, jog Jūs suprantate, kai bandoma Jumis manipuliuoti. Kitas žingsnis – fiziškai išsikraustyti iš tėvų namų.

Pasitraukti iš nuodingos aplinkos

Gyvenant toksiškoje aplinkoje, labai sunku pagyti, tie patys dirgikliai veikia diena iš dienos. Apsigyvenus toliau nuo tėvų, iškart atsikratoma daugybe progų pakliūti į jų spąstus, tačiau gali prasidėti atakos skambučiais, žinutėmis. Nuo jų atsiriboti lengviau. Išgirdus manipuliacijas, galima padėti ragelį ar neatrašyti į žinutę. Nenustebkite, jei vėliau tėvai gali atakuoti Jūsų draugus, kaimynus, bandyti skleisti gandus. Galite išgirsti, kaip Jūs nesirūpinate, palikote vargšus tėvus likimo valiai. Prieš tokias atakas atsilaikyti sunkiausia, bet reiktų bandyti paaiškinti aplinkiniams apie situaciją ir tikėtis supratingumo. Svarbiausia nenusileisti, neparodyti, jog vis dar yra būdų, kuriais galima Jumis manipuliuoti.

Psichoterapija

Pabaigai, pats svarbiausias patarimas – pagalvoti apie psichoterapiją. Tėvų auklėjimo klaidos žmones lydi visą gyvenimą, todėl vien mano nurodytų žingsnių atlikimas gali būti neveiksmingas. Kiekvienos šeimos situacija individuali, todėl reikalauja išskirtinio sprendimo, kurį atrasti gali padėti psichoterapeutas. Džiugu, jog šiuolaikinė visuomenė tampa vis labiau apsišvietusi ir ima suprasti, jog psichoterapeutas yra toks pats įprastas specialistas kaip dantistas ar šeimos gydytojas. Suvokus savo problemas, labai svarbu pradėti mokytis keisti kasdienes emocines reakcijas ir elgesio modelius. Tik tokiu būdu galima išvengti jų pasikartojimo ateityje ir perdavimo palikuonims. Taip pat nereiktų naiviai tikėtis pagerėjimo po pirmų vizitų.

Dažnai nutinka net priešingai, pradžioje žmonės nebūna pasiruošę susidurti su praeities skauduliais, todėl minutei tampa emociškai sugniuždyti, kol pradeda taikyti psichoterapijos metu išmoktas naujas elgesio strategijas.

Psichoterapija duoda naudą, kai yra suvokiama, kaip maratonas, o ne sprintas. Neįmanoma išgydyti viso gyvenimo problemų per kelias dienas ar mėnesius. Gijimui reikia daug pastangų ir laiko. Bet tai vienas geriausių sprendimų, kurį galime padaryti dėl savo ateities.

Parengė Gabrielė Gogelytė | Instagrame: prouzmerktasakis
Šeimos medicinos gydytoja – rezidentė

Asociatyvi portalo iliustracija 𝔥𝔦𝔩𝔩𝔞𝔯𝔶 𝔭𝔢𝔯𝔞𝔩𝔱𝔞 / Unsplash

Įvertinkite!
[Balsavo: 3 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Exit mobile version