Kaip gyventi emigracijoje, kad gyvenimas svetimoje šalyje neatrodytų tolygus tremčiai?
0 (0)

Bench Accounting / Unsplash.

Lietuviai primena karklus, kurie sugeba įsišaknyti net pačioje nederlingiausioje žemėje.
(Istorikas Egidijus Aleksandravičius)

„Keisdamas gyvenamąją vietą, žmogus turi išeiti iš komforto zonos. Palikti savo ar tėvų namus, kur jie gyveno ir jautėsi saugūs. Svetimoje šalyje svarbiausia susikurti sau malonią ir jaukią gyvenamąją aplinką, savo namus, kur jaustumeisi gerai ir patogiai. Bet dažnai žmonės jaučiasi vieniši, nors ir daugelis yra sukūrę šeimas, turi vaikų ir draugų, gražius ir jaukius namus, gerai apmokamą darbą” – pasakoja Irako Kurdistane tris metus gyvenanti dviejų vaikų mama lietuvaitė Judita.

Kaip gyventi emigracijoje, kad gyvenimas svetimoje šalyje neatrodytų tolygus tremčiai? Kaip gyventi pilnavertį gyvenimą kitoje šalyje? Kaip išvengti streso ir džiaugtis gyvenimu? Patarimais ir įžvalgomis, kaip tai padaryti, dalijasi Judita Gabriūnaitė.

Kodėl tai vyksta? Kodėl žmonės emigruoja?

Emigrantai įvardina įvairias priežastis: darbo vietų stoka, mažas atlyginimas, dėl kitų šeimos narių pasirinkimo išvykti į kitą šalį. Kiti sako, kad jiems atsibosta tėvynės aplinka, nori pažinti kitą kultūrą, įgyti daugiau gyvenimiškos patirties, pajausti, ką reiškia gyventi kitur, išmokti naują kalbą, pakeliauti. Dar viena emigracijos priežastimi gali būti santuoka su kitos tautybės piliečiu ar piliete. Judita taip pat persikėlė gyventi į vyro šalį prieš tris metus. Pasak Juditos, persikėlus gyventi nuolat ar laikinai į kitą valstybę, žmonės susiduria su kultūrų, tradicijų skirtumais.

Reikia pripažinti, kad persikėlimas gyventi į kitą šalį – tai gana nemažai streso ir rūpesčių sukeliantis žingsnis. Žmonės susiduria su adaptacijos ir integracijos keliamais iššūkiais.

Savęs neįvertinimas ir nepasitikėjimas savimi

Judita pastebėjo, jog vienatvė sunkiai išgyvenama, neretai lydima depresijos, baimių, nepasitikėjimo savimi, kas dažnai priveda žmogų prie alkoholizmo ir depresijos. Pasak pašnekovės, vienintelis vaistas yra pats žmogus. Tik jis gali sau padėti. Pats žmogus gali išdrįsti pripažinti savo vienatvę ir padėti sau atsikratyti jos. Vienatvė – tai savęs neįvertinimas ir nepasitikėjimas savimi.

„Žmonės yra tokie, kokiais save laiko. Jis pats kuria savo gyvenimą mintimis, žodžiais ir veiksmais. Niekas kitas nėra atsakingas už žmogaus pasirinkimus. Svarbiausia viduje atrasti ramybę, darną ir pusiausvyrą. Pasitikėti savimi ir savo jėgomis”, – patarimais dalinasi Judita .

Judita pastebi, jog nemažai žmonių, kurie gyvena kitoje šalyje galvoja ir sako, kad visi mane engia, apkalba, naudojasi manimi, užgaulioja. „Taip galvodamas žmogus pritraukia šitaip besielgiančius žmones. Tik liovusis taip galvoti, jie nustos apkalbėti, naudotis ir užgaulioti. Tiesiog reikia kitaip galvoti apie situaciją ir žmones. Kitaip galvoti apie save patį. Svarbiausia pradėti save mylėti. Galvokite apie tai, kas jums malonu ir daro jus laimingu”, – pasakoja pašnekovė.

Nepasitikėjimą savimi įtakoja, šalies kurioje gyvena žmogus, kalbos nemokėjimas. Todėl būtina pasistengti išmokti kalbą. Taip bus lengviau susirasti geriau apmokamą darbą, lengviau bendrauti su vietiniais žmonėmis. Vietiniai žmonės tai tikrai įvertins. Bendraukite su tais žmonėmis, su kuriais jausitės gerai.

„Darykite tai, kas padeda jums puikiai jaustis. Gyvenkite tokiu tempu, kuris jums yra patogus. Ne dėl didesnio atlyginimo eikite į darbą, o dirbkite tai, kas jums teikia malonumą. Jei dabartinis darbas jūsų netenkina, ieškokite išeities, ieškokite savo talentų, tai ką norėtumėte dirbti ir tai jums teiktų malonumą”, – pataria Judita.

Atsipalaidavimas ir tobulėjimas

Yra daug būdų ir galimybių leidžiančių save pažinti, padedančių tobulėti. Susiraskite saviugdos kursus, eikite į užsiėmimus ir susitikimus, seminarus. Sunku šiais laikais rasti žmogų, kuris nesinaudotų mobiliuoju telefonu, nežinotų kas yra internetas. Internete galima rasti įvairių kursų. Judita taip pat baigė ne vienus kursus nuotoliniu būdu. Galima skaityti įvairias knygas, lankyti jogos ar kitus užsiėmimus, kurie padėtų atsipalaiduoti. Sportas, pasivaikščiojimas parke, prie jūros ar upės.

„Niekas taip neatpalaiduoja ir neišlaisvina žmogaus, kaip kelionė, išvykimas iš senos aplinkos į naują. Galima keliauti ir dalintis savo įspūdžiais, nuotraukomis su kitais”, – pataria Judita. Ji taip pat daug keliauja ir dalinasi savo įspūdžiais socialiniuose tinkluose ir savo internetiniame puslapyje: kurdistanas.blogspot.com. Jei nežinote ar nemokate rašyti tekstų, niekada nesate rašę, yra galimybė baigti rašymo kursus internetu. Rašytojų akademija siūlo kursus ” Rašymo kursai internetu: komercinių tekstų rašytojo (-jos), kūrybinio rašymo lavinimo ir knygos rašymo nuotoliniai mokymai”, rasytojuakademija.lt. Mokymų programa itin tinka tiems, kas planuoja uždirbti iš rašymo. Mokymų programoje įtraukti aktualiausi šiais laikais versle komercinių tekstų rašymo mokymai, kūrybinio lavinimo pratybos bei knygos rašymo pamokos. Dabar daugelis yra išleidę savo knygas apie keliones ir dalinasi savo įspūdžiais gyvenant kitoje šalyje.

O kaip pelnyti žmonių pasitikėjimą?

„Tik pasitikėjimu. Yra nesuprantama ir nepateisinama žmonių, kaip vakariečių elgesys, kurie atvykę į kokią nors Azijos ar Afrikos šalį, su vietiniais gyventojais elgiasi tarsi jie yra pranašesni, vis pabrėždami savo pranašumą ir savo išskirtines teises. Pasaulyje gausu įvairių kultūrų ir religijų. Skirtingų kultūrų žmonės tuos pačius dalykus dažniausiai vertina skirtingai, skiriasi ir jų elgesys. Svečioje šalyje, norint gyventi ir džiaugtis gyvenimu, derėtų jausti pagarbą visiems tos šalies gyventojams, net jei jie nemoka skaityti, neturi namų, jie turtingi ar ne, gydytojai ar mokytojai, taip pat su pagarba žiūrėti į jų religiją. Žmogaus širdį paliečia ne tūkstantmetės šventyklos, pilys ar gamtos grožis, bet žmogiškoji šiluma pačių žmonių. Norint būti priimtam vietinių, tikintis iš jų šiltų santykių, paslaugumo, reikia pačiam tokiam ir būti. Reikia gerbti šalies, kurioje gyveni tradicijas, kalbą, gyvenimo būdą. Pasitenkinimas gyvenimu labiausiai susijęs su tuo, kaip žmogus jaučiasi tarp kitų žmonių. Žmogaus laimė slypi ryšiuose su kitais žmonėmis”, – pataria Judita.

Svarbu, kad kiekvienas atidžiai pažvelgtų į save ir pabandytų suvokti savo požiūrį į kito tikėjimo, kitos rasės ar kitos kultūros žmones. Žmogus turi pagalvoti, kokios kliūtys gali trukdyti bendrauti su kitais žmonėmis.

O kaip išmokti suprasti kitus?

Pirmiausia mokymasis prasideda nuo savęs analizės, nuo savęs pažinimo ir suvokimo. Sunku suprasti kitą, kol pats nesupranti savęs. Kitų kultūrų pažinimas yra taip pat kelias į savęs pažinimą ir asmeninį augimą. Gyvendami svetimoje šalyje mes ne tik pažįstame pasaulį, atrandame nematytas šalis, bet ir atveriame slapčiausius savo sielos kampelius.

Kaip gyventi emigracijoje, kad gyvenimas svetimoje šalyje neatrodytų tolygus tremčiai? Tokie paprasti patarimai, kuriais pasidalino Judita..
Laimė – ne pinigai, o galimybė būti ten kur nori, kur tau gera ir širdis dainuoja iš džiaugsmo. Gyvenkite ir džiaukitės gyvenimu svetimoje šalyje.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. K parašė:

    Pats esu „lietuvis” pragyvenes didesnia sio gyvenimo daly „vakaruose’ siuo metu gyvenantis „Afrikoje”. Visa laika erzino mintis – kaip taip – gimiau lyg ir sitoje planetoje o reikalinga viza ar dar koks kitas popieriukas – bet atsakymai kuriuos jus duodate yra teisingi ir daug kam pravers. Is linijinio mastymo – ten geriau kur manes nera ateina laikas kai supranti kad gerai ten kur tu esi. „Emigracija” – kaip vadiname – tai yrankis samones pletimui. Tikit jus tuo ar ne viskas kas vyksta musu gyvenimuose – gyvenime yra is anksto detaliai suplanuota ir pagal isankstiny susitarima. Daigtai , yvykiai niekada neatrado taip kaip jie is tiesu yra – visada yra kitas budas kaip matyti pasauly/save. Ir tam matymui nera limitu. Kaip nera nezinomu skraidanciu objektu – visi jie zinomi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Exit mobile version