Kaip interjero dizainas veikia mūsų emocinę būseną?
0 (0)

Namai – vieta, kur visi nori jaustis saugūs ir laimingi. Tačiau ne visiems pavyksta tokią aplinką susikurti. Yra daugybė dalykų interjere, kurie gali daryti įtaką žmogaus psichologinei būsenai. Psichologai detaliau nagrinėja du aspektus – namų erdvumą ir spalvas. Taigi pakalbėkime apie juos abu plačiau.

Namų erdvumas

Savo vietos neturintys daiktai, prieškambaryje besimėtantys batai ir striukės, apdulkėję nenaudojami daiktai – visa tai sukuria netvarką namuose. Tokia apkrauta erdvė gali trukdyti susikaupti, kelti stresą ir atimti energiją. Dažnai žmonės mano, kad šią problemą gali išspręsti tik didesni namai. Visgi tai netiesa.

Naudojant „vizualinius triukus“, galima sukurti didesnės erdvės pojūtį net ir mažoje patalpoje. Vienas iš tokių „triukų“ yra tinkamų baldų naudojimas. Itin svarbu turėti tvarkingą prieškambarį, kad grįžusio žmogaus nepasitiktų erzinanti netvarka. Geras sprendimas – prieškambario komplektas. Susidėjus drabužius, raktus ir kitus reikalingus daiktus į lentynas bei stalčius, chaoso nebeliks. Tokiu atveju kiekvienas daiktas turės savo vietą, o tai padės išlaikyti tvarką.

Kambario spalva

Spalvos yra nežodinės komunikacijos įrankis, kuris gali daryti įtaką žmogaus emocinei būsenai. Tad prieš įrengiant kambarį, svarbu kruopščiai apsvarstyti, kokią iš jų geriausia pasirinkti. Kiekvienas žmogus spalvas mato skirtingai, tačiau kai kurios iš jų pasižymi bendru poveikiu.

Raudona

Remiantis spalvų psichologija, raudona sukelia stipriausias emocijas iš visų. Ji gali paskatinti pavojaus jausmą, padidinti kraujo spaudimą ir pulsą, taip sukeldama džiaugsmą ir suteikdama energijos. Tačiau kartu ši spalva gali sukelti pyktį ar agresiją, sužadinti apetitą. Dėl šios priežasties raudona netinka kambariams, kuriuose žmonės nori atsipalaiduoti ir pailsėti. Tačiau dėl savo savybės sužadinti apetitą ir suteikti energijos, ši spalva tinkama valgomajame.

Mėlyna

Mėlyna sukuria ramybės jausmą ir, priešingai nei raudona, gali sumažinti kraujo spaudimą bei pulsą. Tačiau kartu ši spalva gali sukelti liūdesį ir sumažinti apetitą. Dėl raminančio ir atpalaiduojančio poveikio mėlyna spalva dažniausiai naudojama miegamajame. Taip pat atlikti tyrimai parodė, kad žmonėms yra lengviau susikaupti mėlyname kambaryje. Todėl rekomenduojama šią spalvą naudoti ir namų biure. Dėl savybės mažinti apetitą, nepatariama jos naudoti valgomajame.

Geltona

Geltona yra ryški ir intensyvi, todėl greitai patraukia žmogaus dėmesį ir sukelia stiprias emocijas. Ši spalva siejama su energingumu, pozityvumu ir linksmumu. Visgi ne visi žmonės mato geltoną spalvą iš teigiamos pusės. Kai kuriuos ji gali erzinti ar netgi supykdyti. Tad šios spalvos namuose padauginti nereikėtų. Geltona tinkama valgomajame, kur vyksta pokalbiai. Šią spalvą taip pat patariama naudoti prieškambaryje, kad grįžus namo pasitiktų pozityvūs jausmai.

Žalia

Žalia asocijuojasi su natūralumu, harmonija ir gamta. Remiantis spalvų psichologija, ji gali nuraminti, motyvuoti ir nuteikti optimistiškai. Žalia tinka visiems kambariams, kuriuose žmogus atsipalaiduoja. Manoma, kad ši spalva gali padėti išvengti košmarų, todėl ji tampa itin tinkama miegamajame.

Namų erdvumas ir spalvos iš tiesų gali paveikti žmogaus emocinę būseną. Todėl abu šiuos aspektus vertėtų gerai apgalvoti. Harmoninga namų aplinka – raktas į laimingą gyvenimą. Taigi pasistenkite susikurti tokią ir jūs, kad galėtumėte lengviau atsipalaiduoti, pasisemti energijos ir pailsėti.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Exit mobile version