Kaip kalbėti su paaugliu?
5 (1)

Premium license


Dažniausiai norisi rėkti ir išsakyti ką turi daryti paauglys. Juk mes suaugusieji geriau žinome, daugiau esame patyrę. Tačiau, jei tėvai tik sako ir sako ką ir kaip daryti, nutinka, kad paauglys saves nevertina ir tėvai kreipiasi į psichologus sakydami, padėkite mano vaikui. Jis labai prastai save vertina. Noriu, kad vaiko pasitikėjimas savimi būtų didesnis. Pirmiausia siūlau ir tėvams pagalvoti, kaip jie bendrauja su paaugliu ar taip, kad paauglys geriau save vertintų, ar nori, kad aklai vykdytų ir sektų tėvų nurodymais.

Peržvelkite lentelę, gal ką rasite naudingo:

Situacija Kaip geriau nesakyti Pabandykite sakyti Metodas
Žinote, kad paauglys vietoj pamokų darymo pražaidė kompiuterinius žaidimus Tu ir vėl laiką švaistai. Gi žinai ryt kontrolinis. Marš daryti pamokų. Gausi 2, negausi interneto savaitę. Suprantu, kad smagu žaisti ir laikas pralekia labai greitai, kai žaidi. Taip pat žinau, kad rytoj kontrolinis. Tad, kaip galvoji susiplanuoti likusį vakarą? Pabandyti suprasti ir leisti pačiam planuotis.
Jūsų vaikas prisigėrė/prisirūkė/ pabėgo iš pamokų ir t.t. Ką tu sau galvojai? Visi matė. Visi juoksis iš mūsų, iš tavęs. Kokia gėda.

Negaliu patikėti, kad taip kvailai pasielgei? Ką tu sau galvojai?

Gaila, kad taip nusprendei pasielgti. Žinai, kad tokiam poelgiui aš nepritariu. Pagal mūsų susitarimą, dabar savaitę negalėsi …. Internetas/telefonas/

draugai.

Aš kaip tėtis/mama turiu laikytis susitarimų/taisyklių.

Tėvystė sunkus darbas, paauglys nesielgia specialiai, kad pakenktų Jums. Nepriimkite jo poelgių asmeniškai. Tiesiog laikotės taisyklių.
Paauglys vis vėluoja į mokyklą. Kodėl negali atsikelti laiku? Kažkas blogai su tavim? Kiek galima? Gal turi minčių, ką galėtume daryti, kad ryte susiruoštum laiku ir be piktumų?

Man padeda drabužių susidėjimas iš vakaro, linksmos ryte muzikos klausymasis, šypsena prieš veidrodį. O kas padėtų tau ryte?

Leiskite paaugliui pačiam spręsti problemas, keldami tikslingus klausimus. Pasiūlant sprendimo variantus, bet ne įrodinėjant.
Paauglys rėkia ant jūsų. Ką sau galvoji rėkdamas ant manęs? Kaip aš turiu jaustis, kai mane žemini? Užtilk, nedrįsk taip kalbėti su manimi. Negausi dienpinigių daugiau. (kaltinate ar naudojate manipuliaciją pasiekti gerą elgesį) Paklauskite savęs: „Kaip aš noriu elgtis, kad ir kaip elgiasi mano vaikas? Su kokiu jo elgesiu galiu taikytis ir su kokiu negaliu.

Aš neprivalau kalbėti su tavimi, kai šauki. Ateik pasikalbėti, kai galėsi kalbėti ramiai.

Paauglys neprivalo elgtis taip, kad jūs gerai jaustumėtės. Jūs galite keisti savo elgesį.
Susipykote dėl netvarkingo kambario, blogo pažymio ir t.t. Kiek galima prašyti ir prašyti. Kartoti ir kartoti vieną ir tą patį. Eik greičiau tvarkytis/mokytis!

Arba iš vaiko girdite:

-Atsibodai, aiškini ir aiškini, aš pats galiu nuspręsti kada ir kaip mokytis/tvarkytis. Jei rėki, tai nieko nedarysiu, pati prisiprašei.

Gerai abu nusiraminame ir padarome pertrauką, tada pabandysime iš naujo pakalbėti.

Aš pasikarščiavau, atsiprašau. Dabar galime ramiai pasikalbėti apie mokslus/tvarkymąsi.

Girdžiu tave, kad supykai dėl mano pakelto balso tono.

Gerai einu nusiraminsiu/pakvepuosiu, tada ramiai pakalbėsime.

Nieko nedarykite kol jūs ir jūsų vaikas nenusiraminate. Paimkite minutės pertraukėlę, jei užvaldė stiprios emocijos. Jūs esate atsakingas už gerą santykį su vaiku.

Parengė psichologė-psichoterapeutė Vitalija Mikutaitienė
Kviečiame į mokymus apie paauglius: https://www.facebook.com/events/1651186515212859

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Exit mobile version