Organizacijos „Gyvenimo menas“ atstovai: viešojoje erdvėje paskelbta informacija yra neatitinkanti tikrovės
0 (0)

Pastarosiomis dienomis Baltijos „Gyvenimo meno“ paramos ir labdaros fondo šalies mokyklose vykdomas projektas „Vaikų ir paauglių įtraukimas į sveiką ir aktyvų gyvenimo būdą“ (toliau – Projektas) sulaukė prieštaringų vertinimų žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose. Atsižvelgdami į visuomenėje kylantį susirūpinimą, „Gyvenimo meno“ vadovai atsakingai pabrėžia, kad žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija klaidina visuomenę, neatitinka tikrovės ir daro žalą visame pasaulyje veikiančios organizacijos reputacijai.

„Norime atsakingai pareikšti, kad žiniasklaidoje pasirodžiusi kritika dėl „Gyvenimo meno“ vykdomos veiklos įgyvendinant Projektą moksleiviams neturi jokio realaus pagrindo. Griežtai neigiame viešojoje erdvėje išsakytas mintis dėl religinio organizacijos veiklos pobūdžio ir, neva, netinkamo praktinių užsiėmimų poveikio moksleiviams – šie teiginiai yra klaidingi, nepagrįsti objektyviais faktais, todėl jau kreipėmės į žiniasklaidos priemones dėl organizacijos dalykinės informacijos pažeidimo paskleidžiant tikrovės neatitinkančią informaciją“, – sako Dalia Balčiūnienė, Baltijos „Gyvenimo meno“ paramos ir labdaros fondo prezidentė.

Pasak D. Balčiūnienės, tenka apgailestauti dėl susidariusios situacijos, kai visa kilusi diskusija yra pasekmė neatsakingų žmonių interpretacijų ir paprasčiausio informacijos trūkumo: „Norime akcentuoti, kad „Gyvenimo meno“ vykdomo Projekto veiklos nėra susijusios su kuria nors tradicine ar netradicine religija ar ideologine sistema – tai edukacinio pobūdžio užsiėmimai, kurių metu moksleiviams suteikiamos žinios, kaip pažinti ir suvaldyti savo emocijas bei reakcijas kasdienėse situacijose. Užsiėmimų metu atliekami nesudėtingi fiziniai ir kvėpavimo pratimai, kurių teigiamas poveikis fizinei ir psichinei sveikatai ne kartą yra moksliškai įrodytas, pavyzdžiui, 2009 metais Harvardo medicinos mokyklos atliktoje studijoje „Yoga for Anxiety and Depression“. Nors jogos metodai nėra dažnai taikomi ugdymo procese Lietuvos mokyklose ir daugeliui žmonių tai vis dar gali pasirodyti nauja ir neįprasta, tokios programos jau ne vienerius metus sėkmingai vykdomos Italijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Jungtinėje Karalystėje ir kitose ES ir pasaulio šalyse.“

Pasak Jūratės Ramanauskaitės, vienos iš šio mokyklose įgyvendinamo Projekto sumanytojų, vedančių šias pamokas moksleiviams, Projektu yra siekiama gerinti moksleivių psichinę sveikatą ir skatinti jų fizinį aktyvumą, o šios programos poreikį įrodo Lietuvoje atlikti tyrimai.

„2018 m. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto tyrimo duomenimis, beveik trečdaliui moksleivių būdinga žemesnė nei vidutinė psichologinė gerovė, o tais pačiais metais atliktas Lietuvos moksleivių sąjungos tyrimas parodė, kad mokykloje gerai nesijaučia kas ketvirtas mokinys. Į psichologines problemas Lietuvos mokyklose yra atkreipusi dėmesį ir Lietuvos psichologų sąjunga“, – pabrėžia Projekto sumanytoja J. Ramanauskaitė.

„Gyvenimo meno“ mokykloms pasiūlytas Projektas, kaip ir visi kiti konkurse dalyvavę projektai buvo vertinami pagal Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos skelbto konkurso apraše įvardintas sąlygas, tokias kaip projekto tikslas, finansuojamos veiklos, tinkami pareiškėjai ir kt.

„Mūsų pasiūlytas Projektas atitiko visus vertinimo kriterijus, todėl buvo atrinktas įgyvendinti. Projekto metu kiekvienai grupei mokinių pagal planą numatytas keturių užsiėmimų, trunkančių 3 valandas, kursas. Visus programoje numatytus užsiėmimus veda edukologinį išsilavinimą ir ilgametę darbo patirtį su vaikais turintys specialistai, užsiėmimuose taip pat dalyvauja ir mokyklų mokytojai. Mokinių dalyvavimas Projekte yra savanoriškas, vaikai jame dalyvauja tik tėvams sutikus“, – teigia Baltijos „Gyvenimo meno“ paramos ir labdaros fondo prezidentė D. Balčiūnienė.

Nuo praėjusių metų gegužės mėnesio Projekte jau dalyvavo 32 Vilniaus apskrities mokyklos ir 900 moksleivių. „Per visą Projekto vykdymo laikotarpį esame gavę daug gerų atsiliepimų iš Projekte jau dalyvavusių mokyklų. Todėl esame susirūpinę, kad dėl žiniasklaidoje pasirodžiusios klaidinančios informacijos apie Projektą ir „Gyvenimo meno“ veiklą, fondas jau sulaukė 2 mokyklų prašymų nutraukti Projektą. Esame atviri dialogui ir norime suteikti visą reikiamą, objektyvią informaciją, kad būtų užkirstas kelias toliau sklisti klaidinančiai informacijai – kalbamės tiek su mokyklų atstovais, tiek su fondo veiklai kritikos išsakiusia Katalikų bažnyčios bendruomene. Taip pat, reaguodami į susidariusią situaciją, moksleivių tėvus, norinčius daugiau sužinoti apie Projektą ir mokyklose vykdomus užsiėmimus, kovo 4 d. 18–20 val. kviečiame kartu su vaikais į Vilniuje (Aukštaičių g. 6) organizuojamą atvirą pamoką, kurios metu bus vedami moksleiviams skirtos Programos užsiėmimai“, – sako D. Balčiūnienė.

Lietuvoje veikiantis Baltijos „Gyvenimo meno“ paramos ir labdaros fondas yra dar 153 pasaulio šalyse veikiančios „The Art of Living Foundation“ (Art of Living Foundation, AOLF) dalis. Tai ne pelno siekianti švietimo ir humanitarinė organizacija, turinti specialųjį konsultacinį statusą prie JT Ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto (ECOSOC). Fondas yra Tarptautinio aljanso prieš badą, JT psichikos sveikatos komiteto ir JT senėjimo komiteto narys, taip pat Paryžiuje veikiančios Tarptautinės sveikatos paramos ir švietimo sąjungos bei Nevyriausybinio sveikatos forumo Ženevoje narys. 1981 metais įkurto fondo tikslas – padėti žmonėms įveikti stresą ir smurtą savo aplinkoje, stiprinti taiką pasaulyje.

Organizacijos atstovai yra kviečiami į prestižinius, tarptautinio atgarsio sulaukiančius – taip pat ir vaikų psichologinei sveikatai skirtus – renginius. Vienas tokių pavyzdžių – 2019 m. lapkričio 14–15 d. Vatikane vykusi konferencija „Promoting Digital Child Dignity: from Concept to Action“, skirta aptarti iššūkiams, kuriuos šiandien vaikų psichologijai kelia skaitmeninės technologijos. Joje buvo kalbama apie tai, kas galėtų suteikti vaikams atsparumo interneto ir dirbtinio intelekto amžiuje.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Exit mobile version