Psichologai teismuose – pagrindiniai vaikų apklausų pagalbininkai
0 (0)

Prieš beveik dvejus metus Šiaulių apygardos teisme psichologe pradėjusi dirbti Vaida Šarauskienė džiaugiasi augančia teismų psichologų pagalbos apklausiant nepilnamečius per ikiteisminį tyrimą patirtimi. Psichologui parinkus efektyvią apklausos strategiją ir užmezgus abipusiu pasitikėjimu grįstą ryšį su nukentėjusiu vaiku, teisėjui pavyksta surinkti bylai reikšmingų duomenų. Todėl, pasak specialistės, pagrindinis siekis šiandien turėtų būti – bendros vaikų apklausų atlikimo teisme strategijos formavimas.

Kaip vertinate šiandien vykdomas vaikų apklausas Lietuvos teismuose?

– Praėjo beveik dveji metai, kai Lietuvos apygardų teismuose pradėjo dirbti penki psichologai. Nuolat dalyvaujame kvalifikacijos kėlimo mokymuose, įgyjame naujų žinių ir įgūdžių, kad Lietuvos teismuose vykdomų apklausų kokybė būtų vis geresnė.

Galima pasidžiaugti, kad nepilnamečių ir mažamečių apklausos vyksta vis sklandžiau, jaučiame progresą ne tik mes, psichologai, tačiau ir teisėjai, prokurorai. Atvykstantiems vaikams yra skiriamas didelis dėmesys: stengiamasi juos apsaugoti nuo kontakto su įtariamuoju, paaiškinamos apklausos taisyklės, eiga, dažnai teisme dirbantys psichologai organizuoja įžanginius susitikimus su vaiku, norėdami jį tinkamai paruošti laukiančiai apklausai, supažindinti su teismo aplinka, ten galiojančiomis taisyklėmis.

Per apklausas stengiamės didelį dėmesį skirti tinkamoms klausimų formuluotėms, vaiko emocinei būsenai. Pasitaiko atvejų, kada prieš apklausą reikiamą informaciją suteikiame ne tik vaikams, bet ir jų tėvams. Dažnai sulaukiu tėvų skambučių, jie klausia, kaip ir kada pranešti apie apklausą vaikui, kitų svarbių dalykų.

Galima pasidžiaugti, kad turime lankstinuką ,,Ką reikėtų žinoti apie pagalbą vaikui teisiniame procese?“ Ši informacija apie nepilnamečių apklausų principus, teismo psichologo funkcijas yra prieinama internete, taip pat visuose Lietuvos teismuose.

Dalyvaudami mokymuose psichologai bendrauja ir bendradarbiauja su teisėjais, dalijasi gerąja praktika, tai leidžia dar labiau tobulinti nepilnamečių apklausas šalies teismuose.

Su kokiais pirmais iššūkiais teko susidurti pradėjus šį darbą? Kokios problemos buvo opiausios?

Vienas didžiausių iššūkių darbo pradžioje buvo savęs kaip psichologės ir savo darbinių funkcijų pristatymas teismo bendruomenei. Psichologai teisme buvo naujovė. Pasitaikė ir skeptiškų nuomonių, požiūrių, klausimų: Kam reikalingas toks specialistas, jei iki šiol jo nebuvo? Su kokiomis grupėmis jis dirbs? Koks psichologo teisme pagalbos poreikis, kompetencijos ribos? Ir pan.

Praėjus beveik dvejiems metams po darbo pradžios džiaugiuosi, kad abejonių dėl psichologo darbo tikslingumo teisme nebekyla. Tapau pagalbininke ne tik apklausiant vaiką baudžiamajame procese, bet ir išklausant jo nuomonę civilinėse bylose, taip pat tarpininkaujant mediacijoje.

Pradėjusi dirbti pastebėjau, kad nėra bendros sistemos apklausiant nepilnamečius ikiteisminio tyrimo metu. Skirtinguose Šiaulių apygardos teritorijoje esančiuose teismuose apklausos, taip pat ir psichologo vaidmuo jose skyrėsi. Būdavo atvejų, kada vaiką specializuotame apklausos kambaryje apklausdavome kartu su teisėju, kartais – tiesiogiai bendraujant tik su pačiu vaiku (per ausines).

Taip pat pastebėjau, kad kol nebuvo psichologų, nebuvo užtikrintas tinkamas vaiko paruošimas iki apklausos (vaikai nebuvo supažindinami su apklausos kambariu, neišaiškinamos taisyklės ir t. t.). Šie aspektai svarbūs, norint apsaugoti vaiką nuo pakartotinio traumavimo, sumažinti įvairias baimes, neigiamas emocijas, kurias jausdamas vaikas atvyksta į apklausą.

Darbo pradžioje sunkumų kėlė tai, jog savo teisme neturėjome specializuoto apklausos kambario. Džiaugiuosi, kad po Šiaulių apygardos teismo pastato rekonstrukcijos turime puikia įranga aprūpintą kambarį, galime naudotis juo ne tik atlikdami ikiteisminio tyrimo apklausas, bet ir išklausydami vaiko nuomonę civiliniame procese.

Iki šiol susiduriu su problema, kad ne visuose apylinkių teismuose yra galimybė vaikus apklausti specialioje, tam pritaikytoje, draugiškoje jiems patalpoje. Trūksta apklausos kambarių, dažnai juose esanti aparatūra nėra tinkamai veikianti, apklausos metu kyla techninių trukdžių.

Pasidalykite sudėtingiausia apklausa iš jūsų darbo praktikos teisme. 

Kaip vieną sudėtingiausių ir jautriausių atvejų atsimenu ikiteisminio tyrimo metu atliktą šešiolikmečio vaikino, kuris patyrė seksualinę prievartą, apklausą. Demonstruojama žodinė ir fizinė agresija, nukreipta į mane, apklausos kambaryje esančias kameras, užduodamus klausimus tapo vienu didžiausių iššūkių.

Džiaugiuosi, kad per apklausą pavyko sklandžiai bendradarbiauti su ikiteisminio tyrimo teisėju, pasirinkti efektyviausią apklausos strategiją, kuri padėjo prakalbinti paauglį, užmegzti kiek įmanoma stipresnį, abipusiu pasitikėjimu grįstą ryšį, surinkti kuo daugiau bylai reikšmingų duomenų.

Stengėmės nuketėjusiajam nubrėžti elgesio ribas, nustatyti aiškias, jam suprantamas taisykles, tačiau kartu suteikti vaikinui pakankamai laiko pasakoti apie jam skaudžius, nemalonius išgyvenimus, atspindėti jo emocijas.

Ši apklausa buvo vienas iš tų atvejų, kada privalėjome skubėti lėtai, turėjome galimybę išbandyti savo kompetencijų ribas, sukauptą patirtį.

Teismų psichologų kompetencijos kėlimo mokymai, leidiniai apie pagalbą liudytojams ir nusikaltimo aukoms teismo procese – Norvegijos finansinio mechanizmo „Efektyvumas, kokybė ir skaidrumas Lietuvos teismuose“ programos dalis.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Exit mobile version