Skaitau knygą apie vienatvę…
0 (0)

Skaitau knygą apie vienatvę (C. E. Moustak. Vienatvė) ir išgyvenu ją čia ir dabar. Toks artimas autoriaus žodis ir savas, išjaustas, patirtas daug daug kartų. Jooo…, vienatvė – kartais skausminga iki panagių ir nepakeliama, tarsi būtum prislėgtas dižiuliu būties akmeniu, po kuriuo neįmanoma pajudėti, bet privalai išlikti, iškvėpuoti, išgyventi.

Suvoki, kad atėjai į šį pasaulį tai padaryti, kad įvertintum kiekvienos akimirkos, kokia ji bebūtų, grožį, prasmę. Privalai viską išbūti, išlaukti, suprasti; suprasti tą mums duotą vienatvės didybę, suvokti jos prasmę ir vertę.

Privalai susidraugauti su vienatve, išlįsti iš jos tamsos, išlįsti su patirtim, išlįsti su didesne, jautresne širdimi, su besąlygiška meile, nors ir skaudantis. Sutryptas, bet išdidus, gilus ir vienišas, kaip žvirblis išlindęs iš po vežimo ratų. Sumurgdytas į purvą, bet apsivalęs plunksneles, drąsiai žiūrintis didelėmis akutėmis į didžiulį pasaulį, kuriame jis toks vienišas, bet ne vienas. Ne vienas. Graži vienatvė, tyli ir visų skirtinga, paslėpta po daugybe kaukių, bet graži.

Kūdikio gimimas – nuostabus, nepakartojamas vienatvės stebuklo blyksnis. Mama išleisdama vaikelį į pasaulį lieka viena, iki begalybės viena ir vieniša prieš gyvenimą, nors aplinkui zuja žmonės, sutinkantys jos kūdikį. Viskas tuo metu sustoja, netgi laikas.Lieki tik tu ir gyvybė už kurią esi atsakinga.

Ir Kūrėjas kažkur nematomas, bet jaučiamas, visa apimantis ir gaubiantis, tarsi šydas atskiriantis nuo esamo pasaulio. Nematoma, tačiau stipriai stipriai jaučiama absoliučios vienatvės didybė, būties didybė. Trys didingos vienatvės: mamos, kūdikio ir Kūrėjo, jaučiamos ore ir gyvenime tik tą vienintelę akimirką. Vienatvė prieš kurią esam bejėgiai, vienatvė, kurią turim išgyventi, su kuria susiduriam visi, vienatvė, už kurią esam atsakingi savo pastangomis ir neišvengiamumu ten išbūti, išgyventi tą didingą akimirką vieni, iki skausmo, iki ašarų, iki begalybės vieni ir pasiruošę kurti gyvenimo grožį.

Psichologė Palmira Diržienė | Facebook’e
privačios individualios konsultacijos
Panevėžys, tel.: 861622462, el. p.: palmiradrzn@gmail.com

Iliustracija: Mario Azzi

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Exit mobile version