Stipri gija tarp nerimo sutrikimų ir lėtinio skausmo
0 (0)

Close up of human nerve cells --- Image by © Ian Cuming/Ikon Images/Corbis

Foto © Ian Cuming/Corbis

Kaip nerimo sutrikimai susiję su lėtiniu skausmu? Ogi lėtinį skausmą dažnai lydi nerimo sutrikimai, depresija ir kitos psichologinės būklės. Ir atvirkščiai, kai kuriems nerimo sutrikimai perauga į lėtinį skausmą ir tampa neatsiejama jo dalimi. Kodėl taip nutinka ir kas sieja šias dvi būkles, buvo aiškinamasi devintame kasmetiniame Kanados neuromokslininkų suvažiavime Vankuveryje. Čia plačiai kalbėta apie tai, kad dvi būkles sieja ne kas kita, kaip glaudi biologinė jungtis.

Toronto universiteto mokslininkas mokslų daktaras Min Zhuo pristatė naujausio pasaulinio tyrimo, apimančio duomenis iš trijų skirtingų valstybių, rezultatus. Mokslininkų komandos iš trijų šalių dirbo kartu tam, kad suprastų biologinius mechanizmus tarp neuronų ir tam tikrų smegenų žievės dalių, kuriose aktyvumas, esant lėtiniam skausmui bei nerimo sutrikimams, ženkliai padidėja. Minėtos smegenų žievės dalys yra atsakingos už sprendimų priėmimą ir emocijas. Taip pat ir už kitus, jau su kitu organu – su širdimi susijusius mechanizmus – kraujo spaudimą bei širdies susitraukimų dažnį.

Anksčiau atliktuose tyrimuose su gyvūnėliais atrasta, kad nervinio signalo, perduodant jį iš vieno neurono į kitą, pakitimai aptinkami specifinėje smegenų žievės dalyje, susijusioje su sprendimų priėmimu ir emocijomis. Ir taip tie pakitimai iš ūmaus skausmo išsivysto ne į ką kita, kaip į lėtinį skausmą. Slopinant nervinio signalo pakitimus, galima sumažinti lėtinį skausmą. Tačiau nebuvo atrasta, kaip pakitęs nervinio impulso perdavimas susijęs ne tik su lėtiniu skausmu, bet ir su lėtiniu nerimu. Dabar tokios įžvalgos padarytos – slopinant specifinius nervinio impulso perdavimo tarp neuronų pakitimus, galima ne tik sušvelninti lėtinį skausmą, bet ir palengvinti lėtinio nerimo simptomus. Mat nervinio impulso pakitimai apima smegenų sritis, atsakingas už šiuos abu reiškinius.

Ką tai reiškia? Kad galima ieškoti efektyvios molekulės ir sukurti vaistą, galintį padėti nuo abiejų reiškinių kenčiantiems žmonėms. Pirminiais duomenimis, mokslininkų pristatyta nauja NB001 pavadinta molekulė ne tik efektyviai malšina lėtinį skausmą, pasižymi stipriu ir ilgalaikiu analgetiniu poveikiu, bet ir padeda sumažinti augantį nerimą.

Žinant, kad nerimo sutrikimai ir dažnai juos lydintis lėtinis skausmas (arba atvirkščiai) yra ypač dažni sutrikimai tiek JAV, tiek Europoje, ši naujiena skamba visai neblogai. Juolab kad šie du sutrikimai vienas kitu neapsiriboja ir į žmogaus gyvenimą atneša aibę kitų sutrikimų ir nepatogumų – depresiją, kasdieninės veiklos apribojimą ir diskomfortą, socialinę izoliaciją ir kita.
.
Šaltinis: Zhuo M, et al. 9th Annual Canadian Neuroscience Meeting. 2015.
Parengė: vlmedicina.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Exit mobile version