Teisėjų taryba: penkių psichologų teismams neužtenka
0 (0)

Teisėjų taryba nusprendė ieškoti galimybių didinti teismo psichologų skaičių teismuose, kurti jų veiklos kuravimo sistemą, spręsti aprūpinimo darbo priemonėmis ir kvalifikacijos kėlimo klausimus. Toks sprendimas priimtas susipažinus su Nacionalinės teismų administracijos (toliau – NTA) parengtu teismo psichologų veikloje kylančių problemų apibendrinimu.

psychiatrist and psychologist discuss case --- Image by © Simone Golob/Corbis

© Simone Golob/Corbis

Teismo psichologo pareigybės Lietuvos apygardų teismuose įsteigtos pernai, o šiais metais  suformuota pirmoji šių specialistų komanda – po vieną psichologą penkiuose apygardų teismuose. Pasak Teisėjų tarybos pirmininko Egidijaus Laužiko, praėjus pusei psichologų veiklos metų teismuose, aiškiai matyti, kad tokio skaičiaus specialistų teismų sistemai nepakanka.

„Teismo psichologo vaidmuo yra labai svarbus tarpininkaujant tarp vaiko ir teisėjo: psichologas padeda atskleisti tiesą byloje. Penki psichologai 62 teismų aptarnauti negali nei praktiškai, nei teoriškai. Darbo krūvis yra toks, kad šie specialistai tikrai ne visada gali nuvykti į apylinkių teismus ir padėti tinkamai apklausti vaikus. Todėl ruošdamiesi teismų reformai, po kurios vietoj 49 apylinkių teismų turėtų likti tik 12, kiekviename iš jų turime numatyti po 1 psichologo pareigybę“, – susipažinęs su situacijos apibendrinimu teigė E. Laužikas. Jis taip pat pažymėjo, kad dėl papildomų etatų finansavimo bus kreipiamasi į atsakingas institucijas.

Teisėjų taryba atkreipė teismų pirmininkų dėmesį į tai, kad ne visuose teismuose yra įrengti vaikų apklausos kambariai ir ne visi psichologai turi individualias darbo vietas, o tai trukdo psichologams tinkamai atlikti savo darbą. Teismų pirmininkams taip pat siūlyta pagal galimybes užtikrinti teismo psichologų kvalifikacijos kėlimą.

Analizuojant esamą padėtį pastebėta, kad teismo psichologų pareigybių aprašymai yra per platūs, apima per daug funkcijų, taip pat nustatyta, kad teismuose psichologai dirba be vyresniųjų priežiūros ir pagalbos (tokia priežiūra yra privaloma psichologų profesinėje praktikoje). Atsižvelgusi į tai, Teisėjų taryba pavedė NTA sudaryti darbo grupę, kuri parengtų aktualų pavyzdinės psichologo pareigybės aprašymą ir įvertintų galimybes sudaryti susitarimus su Vilniaus universitetu, VšĮ Paramos vaikams centru, Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos Vaikų ir paauglių teismo psichiatrijos skyriumi dėl teismo psichologų veiklos pagalbos priežiūros ir kuravimo sistemos sukūrimo.

„Tokie susitarimai padėtų teismo psichologams dirbti efektyviau, užtikrintų geresnę teismų darbo kokybę atliekant nepilnamečių, mažamečių asmenų apklausas, didintų bylų nagrinėjimo našumą. Visi šie aspektai skatintų visuomenę pasitikėti teismų sistema,“ – posėdyje pažymėjo Teisėjų tarybos pirmininkas E. Laužikas.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Exit mobile version