Iššūkis: šventės – be svaigalų
0 (0)

Žiemos šventės – be svaigalų. Tokį tikslą kiekvienam pasiekti linki Lietuvos sveikuolių sąjunga (LSS), pirmą kartą vykdanti iššūkį „Šventės be alkoholio“. Iššūkio dalyviai kviečiami dvi šventines savaites (gruodžio 25 d. – sausio 7 d.) nevartoti jokių svaigalų. Organizatoriai tikina, kad šventės – puiki proga pradėti naują gyvenimo etapą blaiviai kartu su bendraminčiais ir atrasti daug malonesnes ir prasmingesnes pramogas.

Iššūkio sąlyga – vienintelė: žiemos švenčių laikotarpiu (gruodžio 25 d.-sausio 7 d.) nevartoti alkoholio.

„Kalėdas ir Naujuosius metus galime sutikti blaiviai! Skatiname Lietuvos žmones nevartoti alkoholio per žiemos šventes. Auginkime blaivybės idėją savo šeimose. Iššūkyje ypatingai laukiame jaunimo“, – kviečia Lietuvos sveikuolių sąjungos savanorė Milda Šimkutė (17 m.). Ji viliasi, kad iniciatyva paskatins žmones pažvelgti giliau į tai, kaip švenčiamos šventės ir ko iš to išmoksta šalia augantys vaikai. Iššūkis leis pasitikrinti santykius su artimiausiais žmonėmis ir draugais. Ar švenčių metu mes vis dar mokame atvirai ir nuoširdžiai bendrauti vieni su kitais be alkoholio? Ar turime apie ką šnekėtis ir atvirauti su stikline sulčių rankose ar prie arbatos puodelio? Ar tik alkoholis paverčia mus linksmais, šnekiais ir pasitikinčiais savimi?

Daugiau kaip 13 metų alkoholio nevartojantis Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Simonas Dailidė viliasi, kad įveikusieji šį dviejų savaičių iššūkį pasidovanos sau geriausią Kalėdinę dovaną.

„Įveikti dviejų savaičių iššūkį neturėtų būti sunku, o štai visus metus išgyventi be alkoholio – jau yra reikalų. Juk nejučia gali įsukti nekaltos pagundos: draugų gimtadieniai, vestuvės, sukaktuvės, ilgieji savaitgaliai ir pan. O jūs meskit sau iššūkį! Po kurio laiko pastebėsite, kad atsirado daugiau laisvo laiko, pakito draugų ratas, atrasite naujų veiklų, hobių. Prasidės įdomus, sveikesnis gyvenimo etapas – tai geriausia dovana sau naujiems metams“, – įsitikinęs S. Dailidė.

10 metų nevartojantis alkoholio LSS viceprezidentas Arminas Mockevičius pasakoja, kad per šį laikotarpį net artimiausi giminaičiai nustojo vartoti alkoholį ir visas šventes švenčia blaiviai. “Tačiau kartą papuoliau į kompaniją, kur žmonės šventė nuolat gerdami. Dėl to kilo įvairių konfliktų, žmonės iš kultūringų pavirto į besikeikiančius mužikus”, – dalinasi Arminas.

Anot LSS viceprezidento, iššūkis kviečia atrasti daug malonesnį blaivios šventės skonį, padeda pažiūrėti ne tik į mūsų šventes blaiviomis akimis, bet ir į savo gyvenimą be alkoholio. Ar jis pakankamai ryškus, prasmingas ir turtingas giliais santykiais su artimaisiais ir draugais?

“Lietuvių švenčių tradicijos itin prasmingos, jose nebuvo alkoholio, tačiau rusų okupacijos metais įskiepytas įprotis gerti per šventes parodo, kad išsilaisvinę iš rusų okupacijos pasilikome jų vertybes,” – sako vyras.

„Aš suprantu savo, kaip suaugusiojo atsakomybę to, kokį pavyzdį rodau savo vaikams. Jei mums patinka prisigėrus muštis, keiktis, spjaudytis, miegoti su bet kuo, tai yra vienas gyvenimo skonis. Bet už jo yra dar aukštesnis gyvenimo skonis, kuris atneša daug daugiau vidinės laimės ir vidinio džiaugsmo,. Juo mes galime dalintis su kitais, kitiems šalia mūsų tampa jauku ir gera. Kiekvieno mūsų suaugusiojo užduotis yra gydytis savo žaizdas ir nustoti vartoti alkoholį, nustoti kabintis už dalykų, kurie griauna mūsų gyvenimus, o nekuria“, – sako LSS valdybos narė Eglė Kislovski.
„Nevartoju alkoholio, man patinka švarus protas, gera savijauta. Pasitikiu savimi ir būdama blaivi. Sudėtingesnes gyvenimo situacijas gebu įveikti kitais būdais, pvz., užsiimu joga, meditacija, išeinu pasivaikščioti į mišką“, – vardino Milda.

Viena iššūkio koordinatorių Martyna Bareikaitė (16 m.) ragina išdrįsti priimti iššūkį ir padaryti pokytį savo gyvenime. „Nuo jaunimo – iki senjorų, akcijoje laukiami visi!“, – suklusti kvietė 16-metė pašnekovė, kuri negeria alkoholio ir net nėra jo bandžiusi. „Dėl to jaučiuosi puikiai ir tikrai nemanau, kad kažką svarbaus gyvenime praleidau“, – tikino ji.

Bendraminčių būryje iššūkius įveikti gerokai lengviau, tam specialiai yra sukurta Facebook grupė „30 dienų iššūkis“ , kur visas dvi savaites organizatoriai dalinsis įkvepiančiomis žmonių istorijomis bei patirtimis, atsakinės į kylančius klausimus ir bandys įkvėpti rinktis naujas, vertingesnį malonumą nei alkoholis turinčias pramogas ir šventimo būdus.

Sigita Labutienė, www.sveikuoliai.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Exit mobile version