Pasaulinė ruonių diena – sausio 1 d.!
5 (1)

Sausio 1-oji yra ne tik Naujųjų metų pradžia, bet ir pasaulinė ruonių diena. Kiekvienų metų pirmąją dieną visi pasaulio „ruoniai” rengia simbolinį susitikimą vandenyje. Kiekvienas atskirai, kartu su savo šeima ar bendruomene tam tikrą valandą panyra į savo eketę: upėje, ežere ar jūroje, liudydamas beribes žmogaus dvasines ir fizines galias.

Šįmet stipriai išsiplėtusi ekečių geografija šalyje džiugina Lietuvos sveikuolių sąjungos (LSS) prezidentą Simoną Dailidę: „Grūdinimosi ir sveiko gyvenimo kultūra tampa artimesne vis didesniam skaičiui žmonių. Pastarieji metai labai suartino sveikai gyvenančių žmonių bendruomenes, kurios savo pavyzdžiu demonstruoja valios, ryžto, grūdinimosi poveikį tiek fizinei, tiek psichinei sveikatai. TV ekranuose jau seniai nesigirdėjo gydytojų ir felčerių gąsdinimų apie galimas mirtis eketėse ar apie šalto vandens žalą sveikatai. Atvirkščiai, vis daugiau gydytojų rekomenduoja grūdinimąsi kaip būdą stiprinti imuninę sistemą, o kai kurie iš jų net dalyvauja 25 m. ledinės eketės varžybose”.

“Norisi padėkoti visiems, kurie mums rašo, klausia, siunčia savo nuotraukas, kerta eketes savo vietovėse kirviais ir organizuoja maudynes tolimiausiuose Lietuvos kampeliuose. Toks miestelis kaip Radviliškis suburia nepaprastai daug bendraminčių ne tik sausio 1 d. maudynėms, bet ir kitomis svarbiomis datomis. Tačiau net jei ir vienas žmogus maudosi eketėje, jis neabejotinai dalyvauja visoje ledinių maudynių bangoje rodydamas pavyzdį susigūžusiems iš šalčio žmonėms. Galima gyventi ir kitaip. Galima grūdintis. Galima sau padėti sveikti, išlipti iš depresijos, lėtinių ligų, medicinai neįveikiamų būsenų. Tai priverčia susimąstyti ne vieną. Tai laužo senas nuostatas, įkvepia žmones imtis atsakomybės už savo sveikatą,” – sako Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentas Arminas Mockevičius.

“Paskui mus seka mūsų vaikai. Auginkime juose drąsą, pasitikėjimą gamta ir savimi, mokykime pasinaudoti gamtos teikiamomis galimybėmsi stiprinti savo kūną ir išlikti sveikais bei energingais kaip galima ilgiau. Nėra amžiaus, nuo kada galima lįsti į šaltą vandenį. Nėra būtina grūdintis nuo vasaros, kad gerai apšilęs devynioms sekundėms įšoktum į ledinę eketę. Jei niekada to nedarei, junkis prie bet kurio miesto eketės ir padaryk tai kartu su tais, kurie jau sugebėjo peržengti baimės ribas. Tegul tai bus dovana sau Naujųjų metų proga“, – kviečia ilgametė LSS valdybos narė Lukrecija Augustaitytė (73 m.).

„Pirmą kartą maudynes lediniame vandenyje išbandžiau prieš 9 metus Baltijos jūroje kovo mėnesį. Įspūdis buvo labai geras – išmušė karštis, kūną užplūdo didžiulė energija, pajutau tokius jausmus, kurių iki tol dar nebuvau patyręs. Visa tai ir „užkabino“ tęsti toliau,“- dalinosi radviliškietis Tadas Grimaila, subūręs bendraminčių ratą ir savo kraštą išgarsinęs masiškiausiomis ledinėmis maudynėmis šiaurės Lietuvoje.

„Kai pradėjau maudytis žiemą, keletą metų tai dariau vienas. Sudalyvavęs Lietuvos sveikuolių sąjungos organizuojamoje sveikatos mokykloje, tęsiau bendravimą su sveikuoliais, plėčiau bendraminčių ratą. Laikui bėgant išsiplėtėme iki tiek, kad surengę didžiausias maudynes šiaurės Lietuvoje, su komanda už tai buvome apdovanoti LR Prezidentės. Radviliškyje pradėjo lankytis žiniasklaidos atstovai, o tai maudynes dar labiau išpopuliarino,“- tikino T. Grimaila.

Šiuo metu dvidešimt miestų Lietuvoje rengia maudynes sausio 1 d. Sąrašas bus nuolat pildomas ir atnaujinamas Lietuvos sveikuolių sąjungos Facebook puslapyje ir www.sveikuoliai.lt:

VILNIUS: 11:00 val. Žalieji ežerai / Simonas Dailidė
KAUNAS: 10:00 val. Lampėdžių pirtelė / Darius
PAJŪRIS: 9 val. susitikimas Girulių pagrindinėje aikštelėje ir 13 val. antrosios Melnragės paplūdimyje.
RADVILIŠKIS: 12:00 val. Eibariškių parko tvenkinyje / Tadas Grimaila
ŠIAULIAI: 12:00 val. Bubių tvenkinys / Remigijus
UKMERGĖ: 14:00 val. Šventosios upė (Gruodžio 17-osios g.) prie pėščiųjų tilto. / Vainius Stanevičius
ALYTUS: 13:00 val. Mažasis Dailidės ežerėlis/Jūratė
ANYKŠČIAI: 10:00 val.Šventosios upė (Vilniaus 80 B)
ELEKTRĖNAI: 10 val. Elektrėnų paplūdimyje prie tiltelio / Saulius
KELMĖS R.: 15:00 val. Naujoji Gokula (Kražių g. 13, Butkiškė) / Sigita
MARIJAMPOLĖ: 11:00 val. Pašešupio parkas prie vaikų žaidimų aikštelės
TAURAGĖ:  12:00 val. Keramikos paplūdimys
BAISOGALA: 13:00 val. Baisogalos užtvanka, Wake parko vietoje
JONAVA: 13:00 val. Jonavos joninių slėnis
TELŠIAI: 12:00 val. Ilgio ežeras
UTENA: 15:00 val. Klykių ežeras / Mantas
PASVALYS: 11:00 val. Kultūros ir poilsio parkas
PLUNGĖ: 12:00 val. Plungės Jūra, meilės kalnelis
MAŽEIKIŲ R. 13:00 val. Ventos upė, Paulianka, Krakių k / Vilma.
SKUODAS: 12:00 val. Skuodo m. paplūdimys, Krantinės g. 1A.

Paskelbtas ledinės nuotraukos konkursas jau laukia nuotraukų! Sausio 18 d. prasideda 30 dienų ledinės eketės iššūkis, kuris vyks daugelyje miestų, norintys mielai kviečiami jungtis! Vasario 10 d. visos Lietuvos ruonių laukia maudynės Palangoje, kovo 2 d. – 25 m. ledinės eketės varžybos Trakuose. Laukiamas rekordinis skaičius dayvių! Šiuo metu jau yra užsiregistravę apie 160 dalyvių.

Visa informacija apie ledinius renginius Lietuvoje skelbiama Lietuvos sveikuolių sąjungos FB puslapyje ir www.sveikuoliai.lt.

Sigita Labutienė | sveikuoliai.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Exit mobile version