Emocinis valgymas: interpretacija

Suskaičiuok kiek pažymėjai B atsakymų?

Jei pažymėjai 8-13 esi emocinis valgytojas/a, kuris savo emocines problemas sprendžia maistu. Prieš valgant reiktų paklausti savęs ar aš noriu valgyti ar tai tik emocijos. Privalu mokytis geriau pažinti savo kūną, anksčiau pastebėti alkio jausmą ir mokytis įvertinti sotumo jausma. Labai būtų naudinga praktikuoti mindfulnes technikas.

Jei pažymėjai 3-7, kartais pasiduodi emocijoms ir maistas tampa guodėju. Reiktų mokytis spręsti emocines problemas kitokiais būdais. Pvz.: sportas, relaksacijos ar meditacijos. Esi teisingam kelyje, turi valgymo gerų įpročių.

0-2 sveikinam, Jūs sugebate atskirti savo emocijas nuo valgymo. Valgote dažniausiai tik tada, kada norite ir renkatės sveiką maistą.

Emociniams valgytojams būdinga valgyti tada, kada skauda širdį, liūdna, linksma ar nuobodu. Jie švenčia valgydami ir liūdi valgydami. Labai dažnai emocinio valgymo tradicija dar susiformuoja šeimoje, kur liūdinčiam vaikui, kišamas į burną saldainis ir sakoma, kad „Cit neverk“. O kai yra linksma proga irgi einame atšvęsti ir valgome tortus, pyragaičius ar ledus. Ir tada atsiranda įprotis, nejausti savo kūno, valgyti pagal emocijas.

Tada tampa labai sunku suprasti, kada ateina alkis. Natūraliai alkis turi kelias stadijas – nestiprus alkis vidutinis ir labai stiprus, kai jau sakome „žarna žarną rija“. Emocinis valgytojas geba atpažinti tik paskutiniąją stadiją. Kada jau nebėra laiko gamintis sveiko maisto ir griebiamės užkandžių. O kai valgome būdami labai alkani ir skubame valgyti, nepastebime, kada persivalgome. O persivalgęs emocinis valgytojas ima jausti stiprią kaltę, gėdą. O pajutęs blogus jausmus guodžia save skaniausiais desertais, tikėdamas, kad pasijus geriau ir taip ratas sukasi. Tą ratą galima nutraukti, mokantis dėmesingo valgymo ir stengiantis atpažinti savo tikruosius kūno poreikius. Taip pat reiktų mokytis emocijų atpažinimo ir kitų nusiraminimo būdų.

Atgal >>