4 labiausiai santykius griaunančios ydos
0 (0)

pora

Išnagrinėjęs nemažai įvairių sutuoktinių gyvenimų, šeimos psichoterapeutas Džonas Gotmanas pastebėjo keturis dalykus, kurie yra rimtas įspėjimas, jog jūsų santykiams gresia pavojus.

Su kokiomis problemomis susiduria poros? Kaip žinia, problemų būna labai daug ir įvairių, kiekviena pora anksčiau ar vėliau patiria įvairių sunkumų. Nereikėtų daryti tragedijos dėl to, jog kažkas vyksta ne taip, kaip jūs norėtumėte, – juk viską galima išspręsti. Tačiau kur kas sudėtingiau yra tuo atveju, kai pora susiduria su visomis arba beveik visomis žemiau išvardintomis problemomis. Tokiu atveju šeimos psichoterapeutas Dž. Gotmanas abejoja tuo, jog santykiai bus ilgalaikiai, o šeima – laiminga. Portalas psichologies.ru pateikė 4 santykius griaunančias ydas, o šalia jų – psichologų patarimus.

1. Kritikuojate partnerį, bet ne jo elgesį. Tai kritika, kuri yra nukreipta į patį partnerį, o ne į jo blogus poelgius. Tokiu būdu lyg norima pasakyti, kad su partneriu kažkas yra negerai. Taip žmonės kritikuoja asmenybės arba charakterio bruožus. Ypač dažnai tokiais atvejais yra naudojamos tokios frazės: „Tu visada…“ „Tu niekada…“ „Kodėl tu tokia…?“ Ką tada daro partneris/partnerė? Juk svarbiausia yra – apsiginti. Partneriai nebegirdi vienas kito ir joks pokalbis neduos gerų rezultatų.

Ką daryti?

Jeigu jau taip norite kritikuoti, darykite tai protingai. Neapibendrinkite visko. Išvardinkite, koks poelgis jums nepatiko. Geriausia tai paaiškinti taip: „Įvyko….aš jaučiausi…., o tikėjausi…“ Tad svarbiausia yra įvardyti, kas konkrečiai jums nepatiko, vėliau paaiškinti, kaip jūs jautėtės arba vis dar jaučiatės ir pasakyti, ko tikėjotės. Toks paaiškinimas yra kur kas naudingesnis.

2. Negerbiate partnerio, tyčiojatės. Neverbaliniai signalai gali pranešti apie tai, jog vienas iš partnerių jaučiasi kur kas svarbesnis/aukštesnis už kitą. Tai gali būti tyčiojimasis, įžeidinėjimas, juodas humoras, netinkamas sarkazmas. Kitaip tariant – viskas, kas kenkia partnerio savivertei. Tokio elgesio tikslas – pašiepti, įžeisti partnerį. Reikėtų paminėti, jog tai santykiams kenkia labiausiai. Apie kokią meilę galima kalbėti, kai nėra pagarbos?

Ką daryti?

Kiekvienam iš partnerių reikėtų dirbti su savimi, tai reiškia atrasti priežastį bei jos panaikinimo būdą. Santykiuose turi vyrauti ramybė, pagarba, o partneriai turi dalintis gerumu.

3. Bandote gintis, kai nieko blogo nepadarėte. Kai vienam iš partnerių atrodo, jog kitas nuolat jį kritikuoja, jis pradeda gintis. Yra dar kitas atvejis – įsijausti į „aukos“ vaidmenį ir teisintis. Tokiu atveju tas, kuris teisinasi, lyg suteikia progą kitam dar labiau kritikuoti. Nes kam gi teisintis, jeigu esate teisus? Taip ir prasideda konfliktas, kuris neturi pabaigos.

Ką daryti?

Visu pirma, reikia suvokti, jog jeigu nesate kaltas, gintis nereikia. Kuo labiau žmogus ginasi, tuo daugiau kaltinimų gauna. Tuo tarpu tas, kuris nuolat kritikuoja, turėtų pabandyti suprasti partnerį ir pritarti bent kai kurioms jo mintims. Kartais tereikia žvelgti į situaciją kito akimis – ir viskas pasikeičia.

4. Bėgate nuo konfliktų sprendimo. Kai kurie žmonės taip bijo sudėtingų situacijų, kad paprasčiausiai užsiskleidžia savyje. Į klausimus atsako atsainiai, kad tik nereikėtų nieko aiškintis. Dažnas atvejis, kuomet vienas iš partnerių stengiasi pakeisti pokalbio temą, įsijungia kompiuterį arba tiesiog išeina iš kambario. Taip stengiamasi nurimti, kad nereikėtų aiškintis santykių, kas vėliau gali pereiti į didžiulį ginčą. Tačiau – paradoksalu – tokia ramybė nepadeda išvengti konflikto. Kita pusė supranta tai kaip nerimtą požiūrį į problemas, santykius. Tad prie vienos problemos prisideda dar viena.

Ką daryti?

Labai svarbu laiku pastebėti, kad jūs arba jūsų partneris nesugeba susitvarkyti su savo emocijomis ir nori šiek tiek pailsėti. Tokiu atveju būtina padaryti pertrauką (tiek laiko, kiek partneriui reikės) ir tęsti pokalbį tada, kai partneris nurims.

Parengė Sabina Adamovič | lrytas.lt
Foto: Adriana Velásquez

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.