Artimo žmogaus savižudybę išgyvenančių gedulo patyrimas (video)
0 (0)

gedulas

Gedulo įveikos modelis

Gegužės 5-6 d. Vilniuje, Lietuvos Edukologijos universitete vyko atviros paskaitos įvairiomis psichologijos temomis.

Dr. Vaiva Klimaitė, Vilniaus psichikos sveikatos centro psichologė, Vilniaus universiteto Psichologinių inovacijų ir eksperimentinių tyrimų mokymo centro (PTMC) psichologė konsultantė, Lietuvos edukologijos universiteto dėstytoja pristatė neseniai atliktą tyrimą gedulo tema.

Lietuvoje kasmet nusižudo apie 1000 žmonių, o tai reiškia, kad jų gedėti lieka apie 16 000 Lietuvos gyventojų. Pusiau struktūruoto interviu forma mokslininkai apklausė 23 gedinčius žmones iš Vilniaus, Kauno ir Utenos apskričių bei Šiaulių miesto.

Tyrėjai išskyrė 5 pagrindines gedulo įveikos kryptis: susitelkimas į save, susitelkimas į mirusį, susitelkimas į netektį, susitelkimas į žmones, susitelkimas į veiklą.

Apibendrindami duomenis psichologai išskyrė šias rekomendacijas:

1. Svarbu atsižvelgti į gedulo po artimojo savižudybės išgyvenimų įvairiapusiškumą: gedinčiajam reikalinga gebėti ir permąstyti savo patirtį, ir nuo jos atsitraukti.

2. Leisti gedinčiajam prie savų išgyvenimų prieiti savo tempu, neskubinti, kalbėti apie tuo metu gedinčiajam rūpimas temas, net jeigu tai atrodo kaip vengimas prisiminti netektį. Vengimas kalbėti nėra tapatus vengimui permąstyti.

3. Padėti gedinčiajam išgyventi savo santykio su mirusiu artimuoju transformaciją. Gedint reikalinga tam tikrą laiko tarpą palaikyti santykį su mirusiuoju. Tai padeda palengva atsisveikinti ir prisitaikyti prie šio ryšio praradimo realybėje.

4. Padedant gedinčiajam įveikti socialinius sunkumus svarbu atsižvelgti ir į padidėjusį gedinčiojo jautrumą ir ambivalentiškumą socialinėse interakcijose, ir į jo aplinkiniams kylančias bendravimo su gedinčiuoju problemas.
.
Apie viską plačiau – pristatymo vaizdo įraše:
.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.