Dailės terapijos taikymo asociacijos narių kūrybos paroda
0 (0)

Maloniai kviečiame į Lietuvos dailės terapijos taikymo asociacijos narių kūrybos parodos atidarymą 2017 m. vasario 3 d., penktadienį, 17 val. Lietuvos medicinos bibliotekoje (Kaštonų g. 7, Vilnius).

Lietuvos dailės terapijos taikymo asociacija (LDTTA) įkurta 1997 metų pabaigoje. Šiemet švenčiamas dvidešimtmetis. Ta proga asociacijos nariai rengia šią parodą. Į asociaciją susibūrę įvairių profesijų žmonės – dailininkai, psichologai, dailės mokytojai, socialiniai ir specialieji pedagogai, medikai. Vieni yra dailės specialistai, kiti dailės kūrėjo patirtį įsigijo papildomai mokydamiesi dailės mokykloje ar dailės studijoje.

Vienaip ar kitaip, dailės terapeutas turi būti susipažinęs su kūrybos psichologija, pažinti vizualinio meno kalbą, žinoti kūrybos proceso ypatybes, dailės priemonių ir technikų galimybes bei psichologinį jų poveikį, išmanyti apie dailės kūrinio struktūrą bei mokėti analizuoti dailės kūrinį, jo formaliąsias savybes. Bet vien to negana; norint visa tai taikyti dailės terapijoje, reikia pačiam būti patyrus, kaip tai veikia praktiškai.

Dailės terapijos tikslas padėti klientui per vaizduotę susisiekti su savo kūrybiškumu, kuris padeda užgimti vilčiai ir skatinti pasitikėjimą savimi. Kaip žinia, negali duoti kitam to, ko pats neturi, negali kitame pažadinti to, kuo pats negyveni. Dailės terapeutas ir pats turi nuolat palaikyti ryšį su savo paties kūrybiškumu, mėgautis dailės technikų teikiamomis saviraiškos galimybėmis, atskleisti savo pasaulėjautą, kurti savo meninį pasaulėvaizdį.

Parodos dalyviai daugiausia pristato įvairia technika atliktų tapybos darbų, yra piešinių, fotografijų. Juos galima vertinti dvejopai: kaip vizualinio meno kūrinius arba kaip terapeuto meninę saviraišką. Ir vienu, ir kitu atveju darbus stebėti įdomu: jaučiama ir profesionalo ranka, ir nuoširdus noras atskleisti savo jausmus, santykį su tikrove, pačiu savimi. Tai savęs ir savo santykio su tikrove teigimas ir įprasminimas, ko siekiama ir dailės terapijos metu. Parodos eksponatai atspindi, kaip terapeutas pats tai išgyvena, kad yra patyręs, ką reiškia kurti ir per kūrybą atrasti, kas svarbu, kas yra tavo pasaulio dalis. Dailės terapijoje, kitaip nei verbalinėje psichoterapijoje, susidaro trišaliai santykiai: klientas – jo kūrinys – dailės terapeutas. Dailės terapijos sesijos metu skiriama daug laiko darbo interpretacijai: ką matai, ką jauti, ką tau tai reiškia, koks viso to ryšys su tavo asmenybe, dabartine gyvenimo situacija ir pan. Dažnai dailės terapeutai teigia, kad piešinys parodo, koks tu esi ir koks gali būti. Piešinio pagalba galima atrasti ir savo resursus, potencialą augti.

Dailės terapija – atskira profesija, kurios mokymąsi be kitų daugybės dalykų sudaro ir asmeninė kūryba. LDTTA savo paroda nori tai deklaruoti ir pabrėžti. Per savo gyvavimo laikotarpį asociacija įgyvendino pagrindinius tikslus: dailės terapija Lietuvoje jau pripažinta profesija, įdiegta mokymosi programa LSMU Kaune ir 2016 metais išleista pirmoji dailės terapijos specialistų laida, LDTTA inicijavo ir dabar pati vadovaujasi 2014 m. spalio 30 d. LR Sveikatos apsaugos ministro įsakymu Dėl profesinių kvalifikacinių reikalavimų meno terapeutui patvirtinimo, o jais remiantis LDTTA vienuolikai savo narių suteikė dailės terapeuto- profesijos pradininko Lietuvoje statusą. Dauguma jų dalyvauja ir šioje parodoje.

Parengė LDTTA narė Aldona Dapkutė | ldtta.org

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.