Edukologės Austėjos Landsbergienės patarimai iškylaujančioms šeimoms
0 (0)

poilsis

© Sandy Matzen | Dreamstime Stock Photos

Iškylos su šeima – puikus būdas suderinti bendravimą ir buvimą gryname ore. Kaip tinkamai joms pasiruošti, pataria socialinių mokslų daktarė ir keturių vaikų mama Austėja Landsbergienė, didžiausio Baltijos šalyse ikimokyklinio ugdymo įstaigų tinklo „Vaikystės sodas“ ir Karalienės Mortos mokyklos įkūrėja ir vadovė bei sveikos gyvensenos skatinimo projekto „Gyvenkime sveikiau“ partnerė.

1. Iškyloms ruoškitės iš anksto. Pasiruoškite daiktų sąrašą, kurie iškylose – būtini, bet lengvai pamirštami. Svarbiausius daiktus ir dalį maisto geriausia susiruošti iš vakaro.

2. Turėkite neperšlampamą paklotą. Lietuvoje dažnai lyja, žemė gali būti drėgna, dėl to labai rekomenduojami paklotai su neperšlampama apačia.

3. Pasirūpinkite patogiais drabužiais. Kepurė nuo saulės ir papildomi drabužiai – būtini. Pasitaiko, kad išsiruošus net ir į trumpą iškylą vaikai išsipurvina ar susiplėšo drabužius.

4. Nepamirškite vaistų ir kitų priemonių dėžutės. Privalu pasirūpinti kremu nuo saulės, priemonėmis nuo vabzdžių ir įkandimų. Būtina turėti vaistų nuo įprastų savo vaikų ligų, ir visiems be išimties – dezinfekuojantį purškalą, pleistrų ir priešalerginių vaistų.

5. Turėkite lauko žaidimų. Pasiimkite kad ir paprasčiausią kamuolį, skraidančią lėkšte, ar badmintoną. Vaikams bus smagu net tuomet, kai suaugusieji norės šiek tiek pabendrauti tarpusavyje.

6. Gėrimų pasiimkite daugiau. Vaikams itin svarbu vartoti daug skysčių, todėl į iškylą svarbu pasiimti kelis papildomus buteliukus vandens. Gėrimus A. Landsbergienė rekomenduoja pilti ne į buteliukus ar gertuves, o termosą. Taip gėrimas neįšils ir nepradės gesti, jeigu norėsite jį pagardinti citrina ar keliomis uogomis.

7. Svarbu užtikrinti maisto saugumą. Vasarą maistą išėmus iš šaldytuvo jį rekomenduojama suvartoti ne vėliau kaip per dvi valandas. Nebent tai – negreitai gendantis maistas: įvairūs duoniukai, trapučiai, sausainiai. Vykdami į iškylas venkite mėsos ir pieno produktų, nes juos suvartoti reikia itin greitai. Gera investicija – šaltkrepšis su šaldančiomis kasetėmis, kuris prailgins maisto tinkamumo vartoti laiką.

8. Į maisto ruošą įtraukite vaikus. Kartu su vaikais pasigaminkite lengvai paruošiamus vieno kąsnio sumuštinukus. Naudokite duoną, įvairias užtepėles, daržoves ar sūrį. Ant paruoštų sumuštinių leiskite vaikams užrašyti savo vardus. Ryte vaikai bėgs tikrinti, ar tikrai sudėjote jų pasiruoštą maistą, o ir valgyti savo pasigamintą bus smagiau.

9. Gaminkite ir rimtesnius patiekalus. Paprastas ir vaikų mėgstamas patiekalas – makaronų salotos. Išvirtus makaronus pakepkite su daržovėmis, pagardinkite pesto padažu. Dar viena idėja – kietai virti kiaušiniai su daržovėmis. Naudokite morkas, agurkus ar ridikėlius. Šios daržovės net ir po kelių valandų išliks traškios ir gardžios. Išbandykite lengvai paruošiamus vėrinukus. Vaisius ir daržoves ruoškite prieš pat išvykstant, kad juose išliktų kuo daugiau vitaminų. Dar viena idėja – ledukų konteineriuose užšaldykite natūralių vaisių sulčių ar vaisių kokteilių.

10. Mėgaukitės spalvomis. Maistą, skirtą iškyloms, dėkite į sandarias spalvingas dėžutes, ant kurių vaikai galės užrašyti savo vardus. Pasiimkite spalvingų šiaudelių, servetėlių, o jei tai gimtadienis – spalvingų kepurėlių ir žvakučių. Smulkmenos padeda sukurti tikros iškylos įspūdį bei pakelia nuotaiką.
.
Šaltinis: Ji24.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.