Genetikas D. Serapinas: „Homoseksualais gimstama, o ne tampama“
0 (0)

Būti homoseksualu ar nebūti? Štai kur klausimas. Tik ar galima lytinę orientaciją pasirinkti? Anot Lietuvos sveikatos mokslų universiteto docento genetiko Danieliaus Serapino, homoseksualumas gali būti nulemtas prigimties. Nors homoseksualumo genas dar nerastas, kaip genialumo ar įpročio rašyti kaire ranka, taip ir lytinės orientacijos, gydytojo manymu, nepasirinksi.

nestumas„Neurobiologijos ir genetikos mokslas pateikia duomenis, kad dažniausiai homoseksualumas yra nulemtas smegenų biologinių ir genetinių ypatumų ir nėra pasirenkamas procesas“, – „Lietuvos ryto“ priedui „Gyvenimo būdas“ teigė genetikas.

Žodis „homoseksualumas“ apibūdina ne tik asmens lytinę elgseną, bet ir dvasinę bei emocinę būseną.

D.Serapinas vardijo mokslo žmonių atradimus šioje srityje: „Mokslininkai rado lytinės X chromosomos sritis, kurios susijusios su homoseksualumu, bet kiti tyrėjai rado svarbių lytinei orientacijai sričių ir ne lytinėse chromosomose.

JAV Evoliucinės biologijos instituto profesorius S.Gavriletsas netgi pateikė matematinius modelius, kad vyrų, kurių elgesys turi moteriškų manierų, homoseksualumas dažniau yra nulemtas X chromosomoje esančių genų, o homoseksualių vyrų, kurie yra vyriškų bruožų ir elgesio, orientacijai svarbesnės ne lytinės chromosomos.“

Nors kol kas konkretaus vadinamojo homoseksualumo geno nėra rasta, tai „nepaneigia šio reiškinio biologinės priežasties“.

Prieš 12 metų Pasaulio sveikatos organizacija iš naujausios ligų klasifikacijos homoseksualumą išbraukė. Visų didžiausių pasaulio valstybių profesinės psichikos sveikatos organizacijos (įskaitant ir Lietuvos) homoseksualumo nelaiko liga.

„Tačiau lytinė orientacija gali būti priskiriama ligų grupei, jei savo lyties tapatumą asmuo priima liguistai. Šis lyties tapatumo sutrikimas turi savo kodą tarptautinėje ligų klasifikacijoje – F64“, – sakė specialistas.

Homoseksualumą suvokti kaip ligą skatina nepagarbus elgesys su homoseksualais.

„Galima išgirsti daug nepagarbių replikų apie homoseksualius asmenis net iš Seimo narių, formuojančių neteisingą visuomenės nuostatą, kuri kursto nesantaiką.

Tai nėra nekaltas poelgis. Psichologai įrodė, kad patyčios iš homoseksualių žmonių prisideda prie homoseksualių paauglių depresijos, o kartais ir savižudybės“, – aiškino D.Serapinas.

Ypač psichologiškai jautrūs turėtų būti tėvai savo homoseksualių vaikų atžvilgiu.

„Pagrindinis tėvų ir pedagogų tikslas – suprasti, kad vaikai lytinės orientacijos nepasirinko, tiesiog ji tokia yra“, – priminė gydytojas.

Sigita Purytė
Šaltinis: lrytas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

4 Responses

  1. nusivyliau parašė:

    Jau pacioj straipsnio pradzioj priestaravimas. Tas „gali buti”, tai neirodymas.

  2. a a parašė:

    Serapinas nusikalba. jau seniai įrodyta kad jokio tokio geno nėra tik spekoliuojama ir įrodyta kad kai žmogus tapatina save ar įsijaučia į ką panašios lyties kaip pats tai nereiškia kad homoseksualistas _-tai gal tik norėdamas būti kokiu tai tobulesniu įvaizdžiu tai nereiškia kad traukia ir jei plius dirginami kokie tai seksualiniai receptoriai ar masturbuojamasi tos asociacijos gali teikti tik komfortą tos paties lyties bet nereikia manyti kad jau homoseksualistas nes reikia keisti komfortą ir komfortiska įvaizdį su priešinga lytim ir taip nusistovės jau kitą asosiacija. Tai ką anot Serapino yra viskam genas ar gimstama ir rasistu ir kunigu ir pedofilu ir zoofilu.? Taigi homoseksualizmo biznis nori naikinti žmonija ir ypač baltąją rase

  3. Petras parašė:

    Aciu uz straipsni, mokslinis piziuris i homoseksualuma, o ne kokie nors plepalai.
    Bet kada musu visuomene issivaduos is neisprusimo ir tai supras…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.