Kaip sužinoti ar Jūsų vaikas yra skriaudėjas?
0 (0)


Iliustracija: Open Clipart-Vectors / pixabay.com

Paprastai manoma, kad skriaudėjas yra didelis vaikas, kuris patiria patyčias arba yra išnaudojamas namuose. Mes galvojame, kad skriaudėjas yra tas vaikas, kuris namuose patiria atstūmimą, yra natūraliai agresyvus ir nelaimingas. Tiesa yra ta, kad besityčiojantys gali būti skirtingi, nevienodi tiek ūgiu, amžiumi, tiek elgesiu ir patirtimi. Čia yra žymiai daugiau įvairovės, nei mes galime įsivaizduoti, rašoma childdevelopmentinfo.com.

Iš tiesų linkę tyčiotis vaikai dažniau yra populiarūs, gerai sutaria su bendraamžiais, ir aplinkoje yra socialiai įtakingi. Jie nedvejoja panaudodami šią socialinę galią, kad įtakotų kitų gyvenimus ir laimę. Dauguma tėvų labai nustemba, kai sužino, kad jų vaikas tyčiojasi iš kitų ir skriaudžia juos.

Visgi yra labai svarbu išlaikyti budrumą ties savo vaiko elgesiu. Patyčios palieka ilgalaikes pasekmes. Besityčiojantys vaikai, deja, dažniau tampa besityčiojančiais suaugusiais. Jie gali negebėti suformuoti pozityvių santykių. Suaugę jie taip pat rečiau būna sėkmingi ir laimingi.

Kokie yra požymiai? Kaip atpažinti, kad vaikas yra skriaudėjas?

Padidėjusi agresija. Jei paskutiniu metu Jūsų vaikas atrodo agresyvesnis, tai gali būti požymis, kad jis tyčiojasi iš kitų vaikų. Vaikui yra sunku suvaldyti savo agresiją. Jei jis ar ji konfrontuoja mokykloje, verbaliai ar fiziškai, jie gali agresyviau elgtis ir namuose.

Mokyklinės problemos. Kaip sekasi Jūsų vaikui mokykloje? Ar jis/ji vis dar koncentruojasi ties mokyklinėmis temomis, ar dėmesys ima krypti link bendraamžių? Vyresnėse klasėse yra natūralu skirti daugiau laiko bendraamžiams, visgi pažymiai neturėtų labai kristi. Be visa kito, jei Jūsų vaikas patiria mokyklinių mokymosi problemų, jis gali turėti sunkumų santykiuose su autoritetais. Galbūt jis ar ji jaučiasi bejėgis ir išveikia savo jausmus?

Besikeičiantys draugai.  Ar pasikeitė Jūsų vaiko draugai? Ar šie draugai yra agresyvesni, ir labiau užssispyrę, nei buvusieji? Ar Jūsų vaikas yra panašus į grupės lyderį, ar į pasekėją? Ar šie draugai yra pozityvūs ir palaikantys, ar daugiau neigiami? Jūsų vaiko draugai daug pasako apie tai, ką vaikas veikia ir kaip jis bendrauja su bendraamžiais.

Daiktai. Jei vaikas namo parneša naujus daiktus, kurių Jūs jam nepirkote ar atrodo, kad jis iš kažkur turi daug pinigų, vaikas gali būti įsitraukęs į patyčias, kurių metu yra atimami daiktai arba gryni pinigai.

Ir žinoma, jei matote, kad vaikas negeba prisiimti atsakomybės už savo veiksmus, jis ar ji kaltina kitus, ar vaidina auką, jis ar ji gali būti linkę į patyčias. Vaikai, kurie yra per daug susirūpinę dėl savo reputacijos, taip pat gali imti tyčiotis.

Parengė Inga Polikevičiūtė | Vaikų psichologė
El.p. vaikupsichologei@yahoo.com, tel.: 8 603 54862

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.