Savanaudiškos priežastys turėti daugiau vaikų
5 (1)

Bryan Caplan ekonomikos profesorius ir trijų vaikų tėvas savo knygoje „Savanaudiškos priežastys turėti daugiau vaikų“ remdamasis genetinių tyrimų duomenimis ir socioekonominėmis suvestinėmis pateikia originalią vaikų auginimo filosofiją.

Neapsisprendžiate, ar galite sau leisti turėti daugiau vaikų? Autorius teigia, kad daugiau nei du trečdaliai vaikų neturinčių žmonių vėliau dėl to gailisi. O gal nerimaujate, ar galėsite jiems skirti pakankamai dėmesio? Skirtingose šeimose išaugintų dvynių ir įvaikintų vaikų tyrimai rodo, kad tėvai kaip niekada anksčiau gerokai pervertina auklėjimo svarbą. Jie stengiasi išugdyti vaiko savybes, kokių trokšta patys. Tačiau moksliniai duomenys atskleidžia, kad genai daro kur kas didesnę įtaką vaiko asmenybei nei auklėjimas.

Tai praktiška patarimų knyga, kaip turėdami daugiau vaikų tėvai galėtų jaustis laimingesni. Parūpina argumentų žmonėms, norintiems turėti daugiau vaikų nei jų partneriai.

Jūsų nuomonę, apie vaikų auklėjimą,  ši knyga pakeis negrįžtamai.

„Įsipareigojimas labiau rūpintis vaikų ateitimi, o ne savo laime yra daug mažiau veiksmingas, nei įsivaizduojame. Atlikus įvaikintų vaikų ir dvynių tyrimus, pateikta svarių įrodymų, kad tėvai beveik neturi įtakos savo vaikų ateičiai. Nepaisant to, ar tėvai sau leis gerokai atsipalaiduoti, ar dės dvigubai daugiau pastangų, vaikai užaugs daugmaž tokie pat (…) Tyrėjai nustatė, kol įvaikiai yra maži, jie panašūs ir į kasdien matomus juos įvaikinusius giminaičius, ir į biologinius giminaičius, kurių niekada nebuvo sutikę. Įvaikiams augant padėtis netikėtai pasikeičia: panašumas į biologinius giminaičius išlieka, bet panašumas į juos įvaikinusius giminaičius beveik išnyksta (…) Pamoka: vaiką pakeisti lengva, bet sunku pasiekti, kad jis vėl netaptų, koks buvo. Užuot mąstę apie vaikus kaip apie lipdomą molį, turėtumėte galvoti apie juos kaip apie plastiką, kuris spaudžiamas įlinksta, o nustojus spausti įgyja pradinę formą (…) Galėtume sakyti, kad tikrasis vaikų auginimo tikslas yra ne paveikti jų ateitį, bet užtikrinti, kad jie sveiki sulauktų pilnametystės.”

(Bryan Caplan. Savanaudiškos priežastys turėti daugiau vaikų. Vilnius: Metodika. 2012, 12-13p.)

Knygos citatų santrauką rasite čia.

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.