Svajonių profesija: kokia ji ir kaip ją atrasti?
0 (0)

Karjeros kelio pasirinkimas vienokia ar kitokia forma vyksta visuose mūsų gyvenimo etapuose – renkamės studijų kryptį, keičiame darbo poziciją. Ypatingai toks pasirinkimas svarbus vyresnių klasių moksleiviams. Tai kokią gi profesiją pasirinkti?

Profesijos prestižas – dar ne viskas

„Norėčiau būti pilotu“, „Kai užaugsiu būsiu teisininkė“ – jau vaikystėje emocijų ir įspūdžių vedami piešiame sau profesinį kelią. Artėjant mokyklos baigimui šie, atrodo, visai aiškiai vaikystėje susiformavę norai, pasimeta tarp daugybės ramybės neduodančių klausimų. Rinktis gerai apmokamą darbą ar klausyti širdies? Ar tai, kas man patinka, paklausu? Sekti mamos pavyzdžiu, savojo kelio ieškoti pačiam, o gal paklausyti draugo patarimo?

„Situacijos, kai mokyklos absolventas atsitiktinai renkasi kur stoti, kai jaunas žmogus dirba ne pagal įgautą specialybę, kai tavo draugo darbas jo nedžiugina, yra vis dar pernelyg dažnos mūsų visuomenėje. Kuo anksčiau žmogus „pačiupinės“ įvairias profesijas iš arti, tuo didesnė tikimybė, kad jis ateityje nebesiblaškys ir bus sėkmingas anksti pasirinktos bei kryptingai siekiamos karjeros profesionalas. O taip pat ir laimingas bei pridėtinę vertę kuriantis Lietuvos pilietis“, – sako Justinas Noreika „Lietuvos Junior Achievement” direktorius.

„Remiantis iniciatyvos „būsiu__“ apklausos  apie profesijos pasirinkimą duomenimis, šiandien net 85 proc.  moksleivių rinktųsi ne labiau prestižinę ar geriau apmokamą profesiją, o tą, kuri labiausiai atitinka jų pomėgius. Kaip sužinoti, kokia profesija tinkama būtent man? Kur geriausiai galiu realizuoti savo gebėjimus? Į šiuos klausimus daugeliui moksleivių jau padėjo atsakyti iniciatyva „būsiu_“, dalyviams siūlanti pabūti greta profesionalų ir patirti, kuo ypatinga viena ar kita profesija, – teigia Dovilė Grigienė, „Swedbank“ Lietuvoje vadovė.

 Sprendimas – „pasimatuoti“ profesiją

Iniciatyva „būsiu_“ drauge su „Lietuvos Junior Achievement” gegužės 29 – birželio 2 dienomis organizuoja „Jaunojo kolegos savaitę“ ir kviečia moksleivius  aktyviai dalyvauti: savanoriai įvairių organizacijų ir įmonių darbuotojai pasirengę moksleiviams papasakoti apie savo darbo dieną. Smalsūs ir ieškantys atsakymų jaunuoliai turi puikią progą patyrinėti įvairias profesijas, tereikia registruotis iniciatyvos „būsiu_“ platformoje www.busiu.eu.

„Atrasti profesiją, suteikiančią ne tik socialines garantijas, bet ir džiaugsmą, kur kas paprasčiau, kai turi galimybę ją išbandyti ir atsidurti tos srities specialisto kailyje. Net jei moksleivis ir nesusidomi išbandyta profesija ar nusprendžia ieškoti kitos – mums tai yra laimėjimas. Juk tik bandydamas įvairias veiklas gali atrasti tai, kas tikrai įdomu ir patinka. Iš anksto „pasimatavęs“ dominančias profesijas mokinys gali kryptingiau domėtis ir mokytis,  tai yra labai svarbu, svarstant pasirinkimus, kuo būti“, – sako Ieva Šerelytė, iniciatyvos „būsiu__“ atstovė.

„Jaunojo kolegos savaitės“ metu moksleiviai turės galimybę pasirinkti iš daugiau nei 50 Lietuvos įmonių siūlomų darbo pozicijų ir praleisti dieną su dominančios profesijos atstovais.

Visą informaciją apie galimybes prisijungti prie „Jaunojo kolegos savaitės“ rasite interneto svetainėje www.busiu.eu [facebook’e].

Iliustracija: Ruthson Zimmerman

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.