Visos dienos mokyklos koncepcija – kas tai?
0 (0)

Švietimo sistema – nuolat kintantis procesas. Ieškoma geriausių būdų, kaip mokyti vaikus ir kaip rengti mokytojus. Kuriamos įvairios koncepcijos, viena iš jų – visos dienos mokyklos koncepcija.

Buvo atliktas visos dienos mokyklos koncepcijos tyrimas. Tyrinėta 5 šalių patirtis – Anglijos, Graikijos, Vokietijos, Portugalijos ir Suomijos. Kiekvienoje šalyje yra skirtinga šios koncepcijos samprata: Anglijoje tai suprantama kaip ilgesnė diena mokykloje. Pirmiausia suteikiama galimybė gauti papildomą mokymosi pagalbą, siūlomos labai įvairios neformaliojo ugdymo veiklos ir derinamas formalus ir neformalus mokymasis. Graikijoje yra išplečiamas ugdymo turinys, daug papildomų veiklų, kurios labai susijusios su pirmos dienos pusės formaliojo ugdymo veiklomis. Vokietijoje yra labai daug modelių. Mokinių užsiėmimai yra susiję su pamokomis. Portugalijoje tai vadinama prailginto ugdymo turinio mokykla. Suomijoje – integruoto ugdymosi mokykla. Tai yra planinga būrelių užsiėmimų veikla. Svarbi emocinė, psichologinė savijauta. Suteikiamos geros kokybės paslaugos atitinkančius individualius ugdymosi poreikius.

Kodėl yra steigiamos tokios mokyklos? Priežasčių yra labai daug – įvairių kultūrų ir tautybių vaikai, didelė socialinė atskirtis, didėjantis politinių ir nelegalių imigrantų skaičius, socialinių ryšių trūkinėjimas dėl įvairių socialinių tinklų, tiesioginio bendravimo nebuvimas ir paauglių nepasitenkinimas mokykla.

Visos dienos mokykla yra efektyvi, nes didėja mokinių pasitikėjimas savimi ir įsitraukimas į mokymosi veiklas. Šiek tiek gerėja mokinių elgesys ir lankomumas. Taip pat mažinamas socialinio elgesio problemos ir kurso  kartojimo antrus metus rizika, iš dalies socialiniai skirtumai. Pastebimas augantis pasitenkinimas mokykla.

Dažniausiai visos dienos mokykla yra skirta pradinių klasių mokiniams. Visos dienos mokykloje yra ruošiamos pamokos, suteikiama pagalba mokiniui, jeigu jam iškyla klausimų ar sunkumų. Yra daug įvairių neformaliojo švietimo ir profesinio orientavimo veiklų. Išskirtinis šios mokyklos bruožas – mokiniai nemokamai maitinami visose mokyklose.

Visos dienos mokykloje dirba pedagogai, mokytojų asistentai, neformaliojo ugdymo specialistai, socialiniai pedagogai. Svarbūs socialiniai partneriai – muzikos mokyklos, sporto draugijos, įvairios nevyriausybinės organizacijos.

Straipsnyje remiamasi 2-osios tarptautinės mokslinės konferencijos „Mokslu grįsto švietimo link“, vykusios spalio 19–20 dienomis Lietuvos edukologijos universitete (LEU), medžiaga. Konferencijoje savo pranešimą pristatė prof. dr. Odeta Merfeldaitė, dr. Daiva Penkauskienė, doc. dr. Jolanta Pivorienė, doc. dr. Asta Railienė iš Mykolo Romerio universiteto. Jų pranešimo tema – „Socialinės atskirties švietime mažinimas: visos dienos mokyklos koncepcija“.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.