5 faktai, kodėl psichologas yra visiškai man nereikalingas (klaidingi įsitikinimai)
0 (0)

A couple having a marital counselling

1. Psichologo man nereikia. Pasikalbėti galiu ir su savo draugais, ir pats galiu išspręsti savo psichologines problemas.

Praktiškai mes kalbame kasdien tiek namie, tiek darbe. Jei turime sunkumų (jei esame vieni iš laimingųjų) galime kreiptis į savo šeimą ar draugus. Tačiau jie yra mums artimi žmonės, todėl, norime mes to ar ne, jie apie mus sakys subjektyvią nuomonę ( jie yra šališki – susiję su mumis ar situacija). Tuo tarpu psichologas yra neutralus, nešališkas, profesionalus, galintis mus vertinti objektyviai. Jis nepalaiko vienos ar kitos pusės, jis nesidalija su mumis bendrais prisiminimais, kurie galėtų įtakoti jo jausmus. Dėl to jis gali išlaikyti neutralumą ir suteikti mums pagalbą, kurios mums reikia. Natūralu ir savaime suprantama, turint fizinių nusiskundimų, kreiptis į gydytoją – juk mes patys negalime išsigydyti apendicito, lūžusios kojos ar regėjimo sutrikimų. Tas pats gali būti pasakyta ir apie psichologinių problemų sprendimą – kodėl mes turėtume su tuo kovoti vieni, jei galime kreiptis profesionalios pagalbos? Dažnai sunkumų priežastis yra „sukimąsis ratu“. Tikėtina, kad dažniausiai mes bandome panašius mums žinomus būdus, klausiame patarimo tų pačių artimų žmonių rato, tačiau tai nepadeda. Psichologo pateikti klausimai, pastebėjimai ir grįžtamasis ryšys gali mums padėti viską pradėti vertinti “kitoje šviesoje“.

2. Iš psichologo noriu gauti konkretų patarimą, tačiau jo nesulaukiu.

Dažnas psichologui užduodamas klausimas: „Pasakykit man, ką daryti? Ką Jūs darytumėt mano vietoje?“.Tačiau kompetetingas psichologas negali (ir neturėtų) į tai atsakyti. Nereikėtų tikėtis, kad jau po pirmos kosultacijos gausite nuoseklų priemonių sąrašą (receptą) ir viskas tučtuojau ims keistis. Vietoj to, turime būti pasiruošę dalyvauti kelionėje. Konsultacijų metu psichologas lydi klientą sprendimo link, kartu ieško problemos priežasčių ir galimų sprendimų. Yra sakoma: „neduok badaujančiam žuvies – išmokyk jį žvejoti“. Psichologas dirba vadovaudamasis šiuo principu tam, kad klientas galėtų spręsti problemas ir ateityje, o ne tik vienoje kokrečioje situacijoje.

3. Psichologas tik sėdi, klausosi ir tyli.

Jei klientas kalba ilgai, tuomet iš šalies tikrai gali atrodyti, kad psichologas tik sėdi ir linksi galva. Intelektualus darbas ir kocentracija yra veikla nepastebima plikomis akimis, tačiau jų svarba gali būti jaučiama iš gerai suformuluotų klausimų. Tuo metu kai klientas pasakoja, psichologas analizuoja sąsajas, galvoja, kaip galėtų paskatinti klientą daryti pažangą, kaip galėtų padėti. Psichologas taip pat vertina ir kitus svarbius aspektus – smulkias detales, pasikartojimus, kūno kalbą.

4. Aš nejaučiu, kad judame į priekį, noriu surasti sprendimą tuojau pat.

Konsultacijų trukmė priklauso nuo kelių faktorių. Visų pirma, nuo problemos, dėl kurios yra kreipiamąsi, pobūdžio. Konkrečios problemos gali būti išspręstos greičiau, kitiems klausimams atsakyti gali prireikti sugrįžti net ir į ankstyvą vaikystę. Svarbu ir tai, kokia metodika vadovaujasi psichologas – gali prireikti kelių savaičių, taikant elgesio terapija arba iki metų, taikant psichoanalizę. Verta paminėti dar vieną faktorių – net jei klientas ir nejaučia, kad yra daroma pažanga, terapija vistiek veikia. Per kiekvieną konsultaciją yra paliečiamos svarbios mūsų gyvenimo problemos, tai verčia mus mąstyti ir jau po pačios konsultacijos. Taip, po kurio laiko, mes patys galime įžvelgti problemų sąsajas ir priežąstinius ryšius.

5. Psichologai yra reikalingi tik sergantiems žmonėms.

Psichologas neturėtų būti painiojamas su psichiatru. Psichologai gali dirbti įvairiose srityse – nuo vaikų darželių, organizacijų iki olimpinių treniruočių stovyklų. Dauguma, visgi, galvodami apie psichologą, turi omeny privačią praktiką. Ir, deja, dažnai yra susiduriama su stigma, stereotipais, apkalbomis. Todėl nenuostabu, kad nemažai žmonių dėl šios priežasties renkasi privatų konsultavimąsi (ir anonimiškumą). Darbas su psichologu gali padėti tobulėti, geriau pažinti save, sugebėti efektyviau spręsti iškilusius sunkumus. Tai gali būti reikalinga ir sveikiems, daug pasiekusiems žmonėms.

Psichologė Radvilė Ramonaitė – Nagy
www.PsichologasInternetu.lt
FB: PsichologasInternetu.lt
El. p. radvilenagy@gmail.com

Foto: Foto: © ImageZoo/Corbis

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.