5 patarimai: kaip įsivedus eurą išmokti gyventi taupiau?
0 (0)

euras

Euro įvedimas sukėlė prieštaringų nuomonių žmonių tarpe, tačiau dabar diskusija ne apie tai. Eurą jau turime, dauguma jį jau ir čiupinėjome savomis rankomis. Tik viena keista detalė – išėjus apsipirkti, atrodo, jog viskas labai pigiai kainuoja. Jei anksčiau 40 litų atrodė visai normali pinigų suma, tai dabar – tai „tik vos 12 eurų“. Todėl tikėtinas padidintas išlaidavimas, kol psichologiškai neprisitaikysime gyventi kitaip. Kaip? – Taupiau!

Taigi, kam aktualu misija – kaip išmokti gyventi taupiau, skaitome toliau.

Nuplėškime nuo akių mažų kainų euforijos šydą

Pirmiausia, reikėtų nepamiršti, kad psichologiškai mums atrodys mažesnės nei įprastai buvome pratę ne tik prekių kainos, tačiau ir nuolaidos. Todėl, kai parduotuvių vitrinose pamatysime kainos nuolaidą įvardintą konkrečiu eurų kiekiu, nenumokime ranka. Tarkime, jeigu reklamoje randame „AKCIJA -10 eurų!“, prisiminkime ir užfiksuokime savo mintyse, kad tai buvę beveik 35 litai.

Žinoma, paprasčiau orientuotis, jeigu nuolaidos nurodytos procentais. Tačiau ir tuomet procentais pateiktą nuolaidą parduotuvių vitrinose nepamirškime sau mintyse pasiversti buvusiais litais, kad nepasimestume.

Įpraskite apgalvoti savo pirkinių sąrašą iš anksto

Labai geras būdas nenukreipti savo piniginės bankroto link, laikytis suplanuoto pirkinių sąrašo. Ypač gerai, jeigu pirkinius suplanuojate, tarkime, sekmadienį, o pirmadienį įsigyjate prekių visai savaitei. Na, bent jau iki penktadienio. Taip Jūs turėsite maisto atsargų pusryčiams, pietums ir vakarienei visai darbo savaitei.

Jeigu pietus nešatės į darbą, išankstinis pasirūpinimas maisto produktais jūsų šaldytuve leis ženkliai sutaupyti. Ruošdamiesi maistą namuose, nušausite du zuikius. Tikėtina, kad jūsų pačių ruoštos salotos bus daug sveikesnės, o ir pigesnės nei įsigytos paskubomis nubėgus per pietų pertrauką prekybos centre. Jeigu darbe yra sąlygos pietauti vietoje iš namų atsineštu maistu, tai puiki proga pakeisti įprotį pietauti kavinėse ar restoranuose, kur, kaip sakoma net vanduo turi savo kainą.

Senas geras patarimas – į parduotuvę eikite sočiai pavalgę

Kai į maisto prekių parduotuvę įžengiate alkani, net nesusimąstote, kad būtent tada vyksta didžiausios išlaidos. Tokiu atveju, prisiperkate visko, ką akys mato. Nes smegenys „dirba“ vedinos kvapų receptorių. Ir mums tada visiškai nesvarbu, kas parašyta kainų lentelėse. Mes ieškome maisto, ne nuolaidų. Ir anaiptol neturime kada pagalvoti apie sąmoningą apsipirkimą. Nėra kada. Nes pilvas gurgia, nosis uodžia vietoje keptų bandelių ar viščiuko kvapą, mes pamirštame viską, išskyrus tai, kad esame beprotiškai alkani.

Jeigu esate įpratę pietauti, o dėl kažkokių susiklosčiusių aplinkybių nespėjote to padaryti, didelė tikimybė, kad vakare nusiaubsite prekybos centrą kaip viesulas. Tokiu atveju, kol privažiuosite prekybos centrą, patartina stabtelti degalinėje ar kioske ir įsigyti riešutų. Tikėtina, kol pasieksite prekybos centrą, riešutai jau bus numarinę alkaną kirminą pilve ir jūs šviesia sąmone, neklaidinami savo receptorių, galėsite apsipirkti.

Išsiugdykite įprotį akcijų ir nuolaidų ieškoti internete

Ar žinote, kad per mėnesį Google paieškos sistemoje raktinio žodžio „akcijos“ vidutiniškai ieško 18100 vartotojų? Taigi, atrodo, daugelis žmonių tai jau padarė – akcijų ieško internete. Sveikiname, jeigu Jūs jau išsiugdėte šį įprotį prieš einant apsipirkti peržvelgti internete siūlomas prekybos centrų akcijas ir nuolaidas. Palyginę kainų skirtumus, galite tikslingai nueiti apsipirkti į tą vietą, kur tuo metu daugiau sutaupysite tą patį pirkdami tik kitoje vietoje.
Taigi, įsivedus eurą akcijos ir nuolaidos mums tapo dar aktualesnės. Bent jau kol išmoksime psichologiškai kalkuliuoti eurus savo smegenyse neužlipdami ant vizualiai sumažėjusių kainų grėblio.

Galvos skausmas – brangūs degalai – irgi turi išeitį

Daugelis dirbančiųjų, auginančių vaikus, besimokančių ar tiesiog dažnai naudojantys automobilį asmenys sutiks, jog išsiruošus kas rytą automobiliu į darbą, darželį, mokyklą ar universitetą, nori-nenori akys jau beveik intuityviai kas kartą „patikrina“ kuro kainas degalinėse. Dažniausiai jos nedžiugina, nors praėjusį gruodį turėjome jau šiek tiek malonesnę paprasto žmogaus akims kainų lentelę.

Esame pripratę pirkti striukes, batus, rankines elektroninėse parduotuvėse, tačiau apie degalų pirkimą internete net nesusimąstėme! Net ir degalus savo automobiliui galite rasti kur įsigyti ženkliai pigiau! Reikia tik atkakliau paieškoti! Tarkime, įvedus į Google paieškos sistemą paieškos raktinę frazę „kuras internetu“, randame, jog Lietuvoje jau egzistuoja tokia paslauga – įsigyti degalus perkant internetu ženkliai pigiau! „Saurida“ degalinių tinklo elektroninėje parduotuvėje randame, jog pastarieji siūlo ypač naudingą nuolaidą fiziniams vartotojams (ne tik įmonėms, kaip yra įprasta) apmokėjus už degalus internetu, atvykus į degalinę juos įsipilti net iki 12 euro centų (buvusių 40 lietuviškų lito centų) pigiau už vieną kuro litrą.

Taigi, ką tik įsitikinome, jog taupiai gyventi, tačiau būti pavalgiusiems, laimingiems ir vis dar turėti galimybę važiuoti į darbą savu automobiliu, galime ir turėdami eurą. Tačiau turime šiek tiek pasitempti ir patys – tereikia tik būti sąmoningesniems ir budresniems nei anksčiau bei išmokti labiau planuoti. Jeigu ir Jūs turite nepaminėtų, tačiau aktualių patarimų, kaip išmokti gyventi taupiau įvedus eurą, parašykite juos komentaruose po straipsniu.

Parengė Evelina Tamulaitienė
Šaltinis: balsas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.