fbpx

7 mamų patarimai kaip pailsėti per atostogas su vaikais
0 (0)

Businessman and Boy at the Airport --- Image by © Randy Faris/Corbis

Šiais laikais su savo atžalomis nebenorime skirtis nei akimirkai. Kelionės su vaikais tapo įmanomos dėl palyginti neseno išradimo – sauskelnių. Taip pat dėl keliones kaip reikiant sutrumpinusių skrydžių lėktuvais ir atostogoms daugiau komforto suteikiančių viešbučių, laukiančių būtent šeimų su vaikais. Vis dėlto net ir maksimaliai pritaikytoje aplinkoje pailsėsite geriau jei pasinaudosite būtent per keliones gimusių mamų patarimais.  

1 – atostogaukite ilgiau  

Mažiausia rekomenduojama atostogų su vaikais trukmė – 10 dienų. „Bent 3 dienos praeina adaptuojantis prie aplinkos: klimato, maisto, susipažinimo su viešbučiu ir jo teritorija, paslaugomis ir tvarka apskritai. Todėl 7 dienų yra tiesiog per mažai: vos įsipatogini, vos atrandi visai šeimai tinkamus ritmus, o jau, žiūrėk, reikia krautis lagaminus ir išvažiuoti“, – pasakojo dizainerė Neringa Rimšelienė.

Pasak N. Rimšelienės, kuri su vyru ir dviem sūnumis atostogauja užsienio kurortuose bemaž kasmet, per šeimos atostogas viskas sukasi apie vaikus: „Tėvai neturės nė sekundės atokvėpio tol, kol jų atžaloms nebus gerai, todėl pirmos prisitaikymo svetimoje vietoje dienos, per kurias iš naujo derinamas pietų miegelio laikas, į dienotvarkę įkomponuojamas poilsis prie baseino ar paplūdimyje, iš bendro stalo išrenkamas vaikui labiausiai patinkantis maistas ir visa kita yra itin svarbu“.

Ir tik sukūrus naujas rutinas bei prie jų bent kiek įpratus, jau galima pradėti galvoti apie poilsį ir daugiau komforto apskritai.

2 – pasirinkite vaikų laukiantį viešbutį

Bene svarbiausia užduotis perkant kelionę – įsitikinti, jog viešbutis tikrai laukia šeimų su vaikais. „Bet net ir to negana – įdėmiai apžiūrėkite viešbučio ir jo teritorijos nuotraukas, nes yra tekę matyti šeimai skirtų viešbučių su šalia skardžio įrengtu baseinu vaikams arba su šuliniu, kurio dangtis nepritvirtintas, – savo patirtimi dalijosi N. Rimšelienė. – Viešbutis viešbučiui nelygu, todėl būkite itin atidūs. O geriausia – pasiskaitykite klientų atsiliepimus“.

„Itin dažnas viešbučių pagudravimas – visos miegamos vietos viename kambaryje. Jame vaikams dažniausiai skiriami ištiesiami foteliai, sofos. Tad jei norite daugiau komforto, o vaikai – ūgtelėję ir gali miegoti atskirai, geriau pailsėsite užsisakydami dviejų kambarių šeimai skirtą numerį, – sakė Dagnė Klingaitė, tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ produkto skyriaus vadovė. – Perkant kelionę visai šeimai, dažniausiai kainos būna palankesnės būtent dėl viešbučių lankstumo apgyvendinimo klausimu. Nes yra viešbučių, kurie vaikus iki 12 metų apgyvendina nemokamai“.

Dar vienas patarimas – vykdami į pietų kraštus, pasirūpinkite gauti kambarį su kondicionieriumi. Nepatiks – išjungsite, bet būsite ramūs jau vien turėdami galimybę pabūti vėsiau. Nors, pasak Neringos, vaikai prie karščio prisitaiko net lengviau nei tėvai. Keliauti su vaikais „Tez Tour“ rekomenduoja pavasarį – kovą, balandį, gegužę – arba rudenį, kai karščiai dar nėra dideli, o kurortuose kiek mažiau žmonių.

3 – keliaukite su draugais

Jei tame pačiame viešbutyje ilsėsitės su taip pat vaikų turinčiais draugais, iš to laimės visi: ir vaikai, ir suaugusieji. Vaikams, kaip ir suaugusiems, norisi socializuotis, o kai yra pažįstamų ar panašaus amžiaus vaikų, su kuriais susitinkama kasdien, tai ir žaisti yra su kuo, ir tėvams lietuviukų kompaniją kad ir viešbučio vaikų kambaryje palikti ramiau.

Didelis privalumas – suaugusieji gali padėti vieni kitiems, todėl atsiranda daugiau progų pasimėgauti baseinų ar sūkurinių vonių malonumais, SPA ar tiesiog ramiai pavalgyti. Nes viena ar dvi mamos gali pažiūrėti ne tik savo, bet dar ir draugų vaikus. „Beje, tokioje kelionėje ir draugus, ir žmones pažinsi – beveik kaip ir išsiruošęs į kalnus, – juokėsi Neringa. – Be to, kada dar rasite progą net 10 dienų iš eilės matytis su draugais?“

Tuo tarpu pedagogė Kristina Banelienė, pirmą kartą į kelionę su dviem vaikais išsiruošusi kai vienam nebuvo metukų, o kitam – pusantrų, rekomenduoja keliauti su artimiausiais giminaičiais, pvz., seneliais: „Geri, padėti norintys seneliai per atostogas pasinaudos galimybe daugiau laiko pabūti su anūkais, o tėvams sutiks progą pabūti tik dviese“. Į keliones po užsienį su vaikais Kristina prisikviečia mamą, taip pat yra keliavusi ir su aukle, padėjusia sužiūrėti du vaikus.

4 – netaupykite vaikų sąskaita

Kad vaikai suaugusiems duotų kuo daugiau erdvės, jiems turi būti įdomu. O tai – pačios įvairiausios pramogos. Žinoma, dalis jų bus mokamos. Vaikui reiks ir skanėsto, ir užlipti ant asiliuko, o gal pageidausite auklės, todėl atostogaujant su vaikais nereikėtų išsikelti tikslo jokiais būdais nebeišleisti daugiau nei cento, nes juk viešbutyje – „viskas įskaičiuota“ sistema.

5 – rinkitės „viskas įskaičiuota“   

Ilsintis su vaikais reikia, kad aplinka maksimaliai prisitaikytų prie jūsų, t. y. jūsų vaikų, poreikių, o ne atvirkščiai. Todėl jokie laiko ir kitokie rėmai, apribojimai viešbutyje ar restorane jums netinka.

„Šiukštu nesirinkite tokio viešbučio, kuriame nustatytas konkretus pietų, pusryčių ar vakarienių laikas. Nes nežinia, kada jūsų vaikas norės valgyti ir kada bus jo vakarienės laikas svečioje vietoje, todėl geriausia apsigyventi ten, kur maisto galima gauti kada tik jo prireiks“, – patarė Neringa.

„Viskas viešbutyje turi būti vienoje vietoje – ir maistas be prieskonių, ir trintuvė maistui paruošti, ir vaikui skirta kėdutė bei visa kita vaikui reikalinga įranga ir paslaugos. Tada ir rūpesčių mažiau, ir tėvams atsiranda saugumo jausmas“, – pabrėžė Kristina.

Didelis atostogų viešbutyje privalumas – namie ratus po namus nuolat sukančios ir daiktus renkančios, nuolat besitvarkančios mamos viešbutyje gali nuo to bent kiek atitrūkti: kambariai tvarkomi kasdien, maisto ruošti nereikia – atkrinta du labai dideli kasdienės buities darbai.

6 – įvertinkite vaiko amžių

Pasak mamos Neringos, geras laikas atostogauti užsienyje yra kai kūdikio amžius nesiekia 1 metų. Tokiam vaikui svarbiausia kad mama būtų šalia, o visa kita jam – nelabai svarbu. Be to, tai dar gana mažas vaikelis, todėl su juo ir lėktuvu skristi patogiau, jis daugiau miega…

Kitas geras laikas keliauti – nuo 3 metų. Tokio amžiaus vaikas jau pakankamai gerai vaikšto, gali susikalbėti su aplinkiniais, jam įdomi aplinka ir jau geriau sekasi bendrauti su kitais vaikais.

Bene sunkiausia keliauti su vaikais pereinamais periodais: kai dar neina, bet jau ir nebenustygsta vietoje, taip pat per charakterio formavimosi krizes.

„Ekskursijos su mažu vaiku? Ačiū, nereikia! Nes jos įspraudžia į konkrečius rėmus: reiks išsėdėti autobuse, reiks laikytis ekskursijos plano… Su 7 metų vaiku jau galima mėginti vykti į ekskursijas. Su mažesniu – nesiryžčiau. Žinoma, sprendžia tėvai, nes vaikas vaikui nelygu“, – patarė Neringa.

7 – pasinaudokite mobilia aukle 

Jau yra nemokamų programėlių telefonams, kurie saugos jūsų mažylio miegą. Vos vaikas ima skleisti stipresnius garsus, iš kambaryje padėto jūsiškio telefono į kitą nurodytą numerį, pvz., vyro, ima keliauti žinutės, gali būti ir su ką tik užfiksuota vaizdine informacija. „Man tai buvo tokia „amerika“ – nepaprastai patogu. Ir nieko nekainuoja, ir net „racijų“ vežiotis nebereikia“, – pasakojo N. Rimšelienė.

Kad ir kaip tai beatrodytų – užrašykite vaikui ant rankos kambario numerį. „Vaikai mėgsta dingti, jie pasimeta ir visos atostogos apkarsta ieškant mažųjų po viešbučio teritoriją su apsaugos darbuotojais ar tikrinant baseinų dugnus“, – patarė Neringa.

Keliaujant į pietines šalis, pvz., Turkiją, ji patarė nusiteikti didesniam nei įprasta Lietuvoje aplinkinių dėmesiui: „Vaikai ten – Dievo dovana, todėl aplinka itin draugiška, o mažieji nuolat pakalbinami, pamaloninami, paglostomi“. Tad kiek uždaresni tėvai turėtų tam nusiteikti.

© Randy Faris/Corbis

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.