Apklausa: kokių atostogų nori vyrai ir moterys?
0 (0)

vw-camper-336606_640

Atėjus žiemai, vis daugiau šilumos išsiilgusių Lietuvos gyventojų išvyksta atostogų. Išsiruošiant į kelionę, kiekvienas turi su atostogomis susijusių lūkesčių. Nuo aktyvaus laisvalaikio iki paprasčiausio noro būti saulėje – lapkričio mėnesį atlikta visuomenės nuomonės apklausa atskleidė skirtingus vyrų ir moterų prioritetus atostogaujant. Kelionių organizatoriaus „Novaturo“ užsakyto tyrimo metu buvo siekiama išsiaiškinti Lietuvos gyventojų poreikius tobuloms atostogoms.

Apklausos metu respondentams buvo pateiktas kriterijų atostogoms sąrašas ir paprašyta įvertinti, kurie jiems svarbiausi. Tyrimo dalyviai galėjo rinktis iš buvimo šalia jūros, saulės ir šilumos, linksmybių, laiko praleidimo su artimaisiais, galimybės žvejoti ir medžioti bei kitų.

Moterims – saulės vonios, vyrams – nauji įspūdžiai

Apklausos metu išryškėjo moterų bei vyrų skirtumai atostogų atžvilgiu. Moterims svarbiausia atostogų metu yra saulė ir šiluma, atskleidžia apklausos rezultatai. Šį atsakymą pasirinko net 60 proc. respondenčių. Vyrams tai pasirodė ne taip aktualu: tik kiek mažiau nei pusė apklausoje dalyvavusių vyrų rinkosi šį atsakymą.

Įdomu tai, kad vyrams labiau nei moterims svarbu išvykti į užsienio šalį. Tokį atsakymą rinkosi kas šeštas respondentas. Pastebėta, jog tokį norą dažniausiai išreiškė 18–35 metų vyrai. Pastarieji atostogas vertina ir kaip puikią galimybę pažinti naujas šalis bei kultūras – tokią nuomonę apklausoje turėjo beveik 22 procentai jų. Taip pat beveik dvigubai daugiau vyrų nei moterų kelionėse norėtų pramogų ir linksmybių. Šis kriterijus buvo populiariausias tarp jauniausių apklausos dalyvių – nuo 18 iki 25 metų.

Analizuojant moterų pasirinkimus paaiškėjo, kad joms itin svarbu atostogų metu įdegti. Šį atsakymą pasirinko kas penkta moteris, tuo tarpu šis aspektas buvo svarbus tik kas devintam vyrui. Pastariesiems kur kas svarbiau atostogų metu užsiimti žvejyba ir medžiokle – šioje kategorijoje skirtumas buvo itin ryškus: vyrų poreikis šiems laisvalaikio leidimo būdams buvo beveik tris kartus didesnis nei moterų.

Dėl ko atostogų metu sutaria vyrai ir moterys?

Apklausos rezultatai atskleidė, jog skirtingų lyčių atstovai atostogaudami kai kuriais atvejais tikisi ir panašių dalykų. Dėl būvimo šalia jūros, vandenyno ar ežero vyrų ir moterų nuomonės sutapo – kiek daugiau nei 40 procentų vyrų ir moterų teigė, jog jiems tai svarbu.

Apklausoje išryškėjo ir dar vienas lyčių panašumas: vyrai ir moterys vienodai reikšmingai vertina galimybę atostogas praleisti gamtoje ir mėgautis grynu oru. Pastebėta, jog saulė bei buvimas prie vandens telkinio svarbiausi 18–25 metų jaunimui, tuo tarpu vyresnio amžiaus respondentai pirmenybę teikė buvimui gamtoje.

Paklausti apie šeimos ir darbo interesus, kiek daugiau nei trečdalis vyrų ir moterų norėtų atostogų metu turėti galimybę praleisti laiką su artimaisiais. Šis kriterijus ypač svarbus vyresnio amžiaus respondentams – nuo 46 metų ir daugiau. Apklaustiesiems lygiai taip pat svarbu ir visiškai negalvoti apie darbą: to norėtų abi lytys, kas trečias vyras ir moteris. Tokį atsakymą daugiausiai rinkosi trečią dešimtį perkopę respondentai ir vyresni.

„Visuomenės nuomonės apklausą vykdyti buvo labai įdomu – norėjome palyginti savo klientų įpročius su bendromis tendencijomis. Gauti rezultatai atsispindi ir mūsų pardavimuose: moterys išties dažniau nei vyrai yra linkusios rinktis šiltus kraštus, tai gali būti Kanarų salynas, Turkijos, Grakijos ar Bulgarijos kurortai. Vyrai, tuo tarpu, labiau domisi aktyvaus laisvalaikio kryptimis, galinčiomis pasiūlyti nardymo, jėgos aitvarų, banglenčių sporto galimybes“, – kalba kelionių organizatoriaus „Novaturo“ vadovas Linas Aldonis.

Apie apklausą

Lapkričio mėnesį atliktoje apklausoje dalyvavo 1011 18–75 metų amžiaus Lietuvos gyventojai. Apklausą kelionių organizatoriaus „Novaturo“ užsakymu atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.