Diagnozė – valdovas
0 (0)

Baby wearing king outfit --- Image by © Bernd Vogel/Corbis

© Bernd Vogel/Corbis

„Nenoriu net keltis iš lovos, – skundžiasi paskambinusi mama, – žinau, kad prasideda dar viena šaltojo karo diena. Ji nesikels, nesišukuos, nesipraus, nesirengs, nenorės pusryčių ir neis į mokyklą. Aš kas rytą pradedu šitą nesibaigiančią kovą, taip pavargau, ji nuolat nepatenkinta jei kas nors ne pagal ją, o ne pagal ją beveik viskas. Padarykit su ja ką nors!”, – beklausydama mamos aimanų, mintyse spėlioju: paauglystė? maištavimas? protestas?, galvoje sukasi įvairūs scenarijai, gavusi progą įsiterpti klausiu: kiek jai metų, mama atsako – penki, – O jums? – klausiu abstulbusi, man trisdešimt treji.

Situacija priskirčiau prie išskirtinių, jei panašios nebūtų pasikartoję, nežymiai svyravo „monstrų” amžius: buvo devynmetis, dešimtmetis, kai mama kreipėsi dėl dvylikametės nevaldomo elgesio, net palengvėjo: gal nors vienai paauglystė. Skirtingos buvo ir besikreipiančios mamos, viena angeliškai švelni, tarsi nežinanti apie žodžio „ne” egzistavimą, kitos pavargę, piktos.

Kas sieja visus šiuos įvykius? Vaikas, kuris valdo visą šeimą. Jis darymu arba nedarymu ardo visą sistemą, jo poreikiai visada buvo keliami aukščiau kitų ir jis nebesupranta kas pasikeitė.

Ko gero nėra vieno stebuklingo recepto kaip pakeisti situaciją, tačiau du pagalbiniai žodžiai: ribos ir taisyklės, tebūnie tie ramsčiai, kurie padės situaciją imti į savo rankas. Su vaikais galima aptarti taisykles kartu, koks elgesys bus griežtai draudžiamas, kada ta riba, kurios nevalia peržengti, kokios nuobaudos laukia, jei taisyklės laužomos, o tuomet, su šeimos, artimųjų, psichologine ir visomis įmanomoms pagalbomis pirmyn į situacijos taisymą. Tačiau nepamirškite vieno auksinio patarimo: tikslas nėra priversti vaiką paklusti, tikslas – išmokti bendradarbiauti, veikti išvien. ko gero tai nenutiks per dieną, tačiau suvokus problemos mąstą, išanalizavus klaidas, priėmus tinkamą strategiją įmanoma viskas.

Psichologė Kristina Grigalavičienė / patyrusios mamos tinklaraštis „Abejoks”
El.paštas : kristitau@gmail.com
Skype: kristitau
Londonas

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.