Galvosūkis tėvams: kaip nutraukti vaikų karus?
0 (0)

Daugelis tėvų stveriasi už galvos, matydami, kaip tarpusavyje „kariauja“ jaunosios atžalos. Ką daryti? Pateikiame psichologų patarimus.

vaikaiJei pastebėjote, kad jūsų vaikas skriaudžia broliuką ar sesutę, neskubėkite iškilusios problemos nuslopinti tėvų autoritetu. Jūsų sprendimas: „Mariau, tu nubaustas, stok į kampą“, nepadės vaikams ateityje išvengti panašių vaidų. Palaukite, kol mušeikos atvės, po to visi kartu pamėginkite išsiaiškinti, kas atsitiko. Tėvai privalo išklausyti abi puses: skriaudiką ir skriaudžiamąjį.

Išlikite neutralūs

Stenkitės būti tarpininku, o ne teisėju. Jei sunku nustatyti, kas įžiebė konfliktą, nubauskite abu, pavyzdžiui, neleiskite žiūrėti naujo animacinio filmo ar neskaitykite, kaip paprastai, pasakos prieš miegą. Galbūt vaikai supras, jog jiems kur kas naudingiau būti draugiškiems, o ne vaidytis, nes dėl to galima netekti malonių pramogų.

Niekada nelyginkite vaikų

Pamirškite tokius pasakymus, kaip antai „Eglė jau seniai apsirengė, o tu, Rūta vis dar krapštaisi“, „Mariau, brolis, tavo metų būdamas, mokėjo visą abėcėlę atmintinai, o tu nė pusės neįveiki“.

Tokie žodžiai tik sustiprina vaikų priešiškumą ir įžiebia naujus konfliktus. Be to, vaikui gali toptelėti mintis, kad mama jo nemyli, nes jis tikrai nevykėlis. Mažylį galima lyginti tik su juo pačiu: „Prisimeni, kaip gražiai vakar rašei, pamėgink ir šiandien padaryti tą patį“.

Atslūgus vaidams, su vaikais kalbėkite atvirai

Paprašykite kiekvieno parašyti ar išvardinti, kokie konkrečiai brolio ar sesers bruožai nepatinka. Po to drauge ieškokite kompromisų.

Nė vieno neišskirkite

Niekada neteikite pirmenybės vienam iš vaikų: „Jonas – jaunėlis, jam galima“. Stenkitės meilės, dėmesio, švelnumo dovanoti kiekvienam vaikui po lygiai.

Būkite teisingi

Jei vyresniajai atžalai leidžiama žiūrėti televizorių iki 11 val. vakaro, o jaunėlis turi eiti gulti devyntą, jis pasijus skriaudžiamas. Atminkite: vaikui svarbu, kad viskas būtų „teisinga“, todėl savo sprendimus pagrįskite.

Mokykite vaikus dalintis

Bet neleiskite imti brolio žaislų šio nepaprašius. Vaikui labai svarbūs jo asmeniniai daiktai. Ir jiems, ir mums, suaugusiesiems, nepatinka, kai kažkas ima daiktus jų nepaprašęs jų leidimo. Toks elgesys „pagimdo“ naują skriaudą ir vaidus.

Parengė Ona Kacėnaitė
Šaltinis: lrytas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.