Kaip greičiau atlikti namų darbus? Paaugliams
5 (1)

Iliustracija: Nastya Gepp / pixabay.com

Namų darbai leidžia mokytojui lengviau įvertinti, kaip tau sekėsi dirbti klasėje. Tačiau kartais jų yra labai daug… Tu gali tą laiką sutrumpinti.

Sudaryk namų darbų planą

1) Įsigilink į užduotį. Užsirašyk užduotį užrašų knygelėje, ir nebijok užduoti tikslinančius klausimus mokykloje. Lengviau bus skirti minutę laiko paklausti mokytojo, nei vėliau visą vakarą bandyti prisiminti.
Jei turi labai daug namų darbų ir veiklų, paklausk, kiek laiko turėtų užimti užduoties atlikimas. Taip galėsi sutaupyti laiko.

2) Pradėk namų darbų ruošą iškart. Jeigu tai vadinama „namų darbais“, nereiškia jog turi juos atlikti tik namuose. Išnaudok pertraukas ir kitą laisvą laiką mokykloje. Kuo daugiau atliksi mokykloje, tuo mažiau teks vėliau dirbti namuose.

3) Taupyk laiką. Jei nebaigsi namų darbų mokykloje, pagalvok, kiek namų darbų liko, ir kokie kiti darbai tavęs laukia šiandien. Dauguma mokinių namų darbus ruošia 1 – 3 valandas. Jei namų darbai sunkūs, reikės jiems skirti daugiau laiko. Gerai būtų susidaryti namų darbų tvarkaraštį, ypač jei lankai sporto ar kitus užsiėmimus.

Svarbu, kur dirbi

Kur tu atlieki namų darbus? Ar šalia TV? Virtuvėje, kur skamba plaunami indai, kur pykstasi brolis su sese?

1) Rask ramią vietą, kad galėtum susikaupti. Virtuvės stalas tiko, kai buvai jaunesnis, ir namų darbams nereikėjo taip labai koncentruoti dėmesio. Dabar bus geriausia, jei rasi ramią vietą namų darbų ruošimui, pvz. miegamasis ar mokymosi kambarys.

2) Venk mokytis lovoje. Atsisėsk prie stalo, kur gali patogiai įsitaisyti ir įsijungti kompiuterį. Patogiai susidėk reikalingus daiktus. Netgi šalia esantis telefonas gali blaškyti dėmesį. Gali būti, kad šalia pasidėjus mobilųjį telefoną, namų darbai užims daugiau laiko.

Pradėk dirbti

1) Pradžioje atlik sunkiausias užduotis. Daugiausia energijos turi tik pradėjęs dirbti. Šią psichologinę galią panaudok sudėtingiausių darbų atlikimui. Vėliau, kai būsi jau kiek pavargęs, galėsi atlikti lengvesnius darbus.

2) Judėk į priekį. Jei užstringi, pasistenk problemą išspręsti kuo geriau – bet nepraleisk prie jos per daug laiko, nes tavo pamokų ruošimo tvarkaraštis pakeis visą vakarą. Jei reikia, paprašyk brolio, sesės ar tėvų padėti. Arba paskambink klasioku. Tik neišsirink panašiam skambučiui draugo, su kuriuo kalbėsi telefonu visą vakarą ir negalėsi baigti namų darbų.

3) Planuok pertraukas. Dauguma žmonių sukaupia dėmesį trumpam. Jei ilgai sėdėsi prie pamokų, neatliksi tempimo pratimų ir neplanuosi pertraukų, namų darbus ruoši ilgiau. 15 minučių pertrauka turėtų įvykti kiekvieną valandą. Jei tuo metu esi įsigilinęs į užduotį, palauk kol užduotį baigsi.

Baik darbus

Kai namų darbai jau paruošti, susidėk daiktus į kurpinę. Nėra nieko blogiau, nei atlikti namų darbus ir pamiršti juos įsidėti į kuprinę. Dabar gali imtis kitų veiklų, – be kaltės jausmo ar minčių apie laukiančius namų darbus.

Ieškok pagalbos, kai ji Tau reikalinga

Net jei tu išlaikai dėmesį mokykloje, ruošiesi atsiskaitymams, ar atlieki namų darbus, kai kurie dalykai bus per sunkūs. Tu gali tikėtis, kad vėliau bus lengviau, bet dažniausiai lengviau nebūna. Dauguma žmonių dirba vis daugiau ir daugiau.

Prašyti pagalbos nėra gėdinga. Niekas negali suprasti visko.

1) Pradėk nuo mokytojo. Kai kurie mokytojai dirba su vaikais prieš ir po pamokų, kad paaiškintų jiems mokomąjį dalyką. O jei šalia mokytojo jautiesi nejaukiai? Jei mokykla yra didelė, bus kitų mokytojų, kurie gali padėti. Kartais labai padeda, kai naujas žmogus paaiškina tą pačią temą kitais žodžiais.

2) Paprašyk klasioko pagalbos. Jei žinai ką nors iš bendraamžių, kam gerai sekasi mokomasis dalykas, paprašyk mokytis drauge. Tai gali padėti, tik nepamiršk, kad žmogus, kuris supranta temą, nebūtinai mokės ją gerai paaiškinti.

3) Lankyk papildomas pamokas. Dažniausiai dėl to reikia pakalbėti su suaugusiais, nes papildomai mokantis mokytojui yra mokami pinigėliai. Šis žmogus ateis pas tave į namus, jūs susitiksite bibliotekoje ar kitoje specialiai mokymuisi skirtoje vietoje. Jie dirba su mokiniais, kad peržvelgti ir pakartoti tai, ko mokotės klasėje, kartu pasiaiškinti neaiškias vietas. Tai puiki galimybė užduoti klausimus neišeinant iš namų. Mokytojas arba mokyklos psichologas gali padėti tau rasti žmogų, kuris padės mokytis.

Pagal kidshealth.org

Parengė psichologė Inga Polikevičiūtė | VšĮ „Nendrė”
Psichologinės ir psichoterapinės pagalbos studija „Nendrė”, VšĮ
Viešoji įstaiga, Savanorių per. 22-301, 03116 Vilnius,
tel. + 370 603 54862; +370 616 38482, el. p. studijanendre@gmail.com

Vasaros vaikų užimtumo grupė >

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.